2016: Het Jaar van de Boon

2016: Internationaal Jaar van de BoonNu het jaar 2015 op zijn eind loopt (alle kerstcadeaus al gekocht?) wordt het tijd om vooruit te blikken, naar 2016. Of dat een bijzonder jaar wordt, is lastig te voorspellen, en natuurlijk ook heel persoonlijk. Het is in ieder geval wèl Het Jaar van de Boon. En niet denken dat het iets te maken heeft met de Chinese kalender, want die gaat alleen maar over dieren (2016 is het Jaar van de Aap) en niet over groenten. Nou ja, misschien bij vegetarische Chinezen, maar ik heb daar nog nooit iets over gehoord.

Nee, 2016 is door de VN uitgeroepen tot ‘International Year of the Pulses’, het jaar van de bonen dus, waar ik gewoon lekker Jaar van de Boon van maak. Ik neem die dichterlijke vrijheid, en het bekt ook nog lekkerder wat mij betreft.

Waarom het Jaar van de Boon? Bonen zijn rijk aan voedingsstoffen en hebben een duurzaam karakter. Ze kunnen prima dienen als vleesvervanger en leggen een veel lagere ecologische druk op de aarde. Naast gezond en verstandig zijn ze ook erg
lekker. We eten er alleen zo weinig van, in ieder geval in Nederland. Daar moet verandering in komen, en ik ben van plan om daar bij te gaan helpen. Veel aandacht voor recepten met bonen dus het komende jaar. En erwten. Als het nog een beetje winter wil worden, tenminste…

jokeboonherman over bonenInmiddels worden er diverse initiatieven opgestart om meer mensen meer bonen te laten eten. Zo is er in Nederland een eigen Nationaal Comité, Blije Boon, en zijn er de afgelopen tijd ook al een aantal Bonenkookboeken verschenen: Bonen! van Joke Boon (Hé! We lachen hier niet om namen!) en Herman over Bonen van Herman ‘Herrie’ den Blijker. Er zullen er vast nog wel een paar volgen, en waarom ook niet? Niet ieder boek zal iedereen aanspreken, dus laat er voor elk wat wils zijn. Zolang het maar over bonen gaat!

Wie nù al geïnspireerd is om iets met bonen te maken moet eerst bonen hebben natuurlijk. Mijn tip: kijk eens in een Turkse / Marokkaanse winkel.Je vindt daar zakken vol met allerlei gedroogde bonen, en helemaal niet zo duur. Ik kocht er laatst drie zakken: kikkererwten, kievitsbonen en witte bonen, voor ongeveer 3 euro per zak. BonenZo’n zak bonen gaat behoorlijk lang mee, en is dus veel goedkoper dan uit blik. En ook nog eens veel lekkerder, het is de extra tijd echt wel waard (toegegeven: ik koop soms ook wel eens een blik als ik weinig tijd heb).

Binnenkort op dit blog het eerste recept met bonen, en ik tip vast: daar gaan witte bonen in. Dan kun je ze vast meenemen uit de winkel. Maar neem gerust een paar zakken verschillende bonen mee. Je gaat ze echt gebruiken in 2016, het Jaar van de Boon.