De AD Haringtest – hoe scoort Utrecht?

Mijn eigen 'haringtest' bij Tom Tuijp eind juni. Eén gewoon, één met uitje en één met zuur.
Mijn eigen ‘haringtest’ bij Tom Tuijp eind juni. Eén gewoon, één met uitjes en één met zuur.

In het haringseizoen zijn er twee belangrijke momenten: de eerste is natuurlijk de dag dat de eerste Hollandse Nieuwe er weer is, compleet met folkloristische veiling voor het goede doel en haringparty’s her en der in het land. Het tweede belangrijke moment, ongeveer een maand later, is de Haringtest van het Algemeen Dagblad.

Deze test die, net als de jaarlijkse Oliebollentest, niet geheel onomstreden is, is wel een graat graadmeter voor de stand van zaken in haringland. De winnaar kan altijd rekenen op goede klandizie, en wie de test jaar op jaar volgt ziet toch vaak dezelfde namen in de top 20. Daar mag je dan uit concluderen dat die zaken constant goede haring leveren en je daar dus rustig naar binnen kunt stappen. Overigens scoort de top 25 een 9- en hoger dit jaar, en wie met een 8 genoegen neemt kan bij 47 van de 148 geteste winkels terecht.

De test is dit jaar voor de 36e keer gehouden waarbij, door het hele land heen, 148 zaken zijn bezocht waarvan de haring is beoordeeld. De winnaar dit jaar is Vishandel Ruud de Haan in Rotterdam, die gewoon een 1o heeft gekregen van de jury. In de top 10 dit jaar natuurlijk ook weer bekende namen als Schmidt Zeevis, ook in Rotterdam, en Simonis in Den Haag.

Maar hoe zit het met Utrecht? Kun je daar nog veilig en gezond een harinkje happen? Gelukkig is het antwoord ‘Ja, zeker!’. Hieronder de resultaten van de Utrechtse Viswinkels

#15 Visgilde Lijffijt & De Jong 9-
Biltstraat 50 – Utrecht

#23 Volendammer Visspecialist Tom Tuijp 9-
Middenburcht 7 – Vleuten

#55 Seven Seas Seafood 7,5
Zamenhofdreef 75 – Utrecht

#67 Vishandel Volendam 7
Zamenhofdreef 31 – Utrecht

Goede klasseringen dus voor Lijffijt & De Jong, die al jaren vaak in de top te vinden zijn, en een 23e plek voor Tom Tuijp in Vleuten is ook niet onverdienstelijk, al eindigde deze viswinkel vorig jaar nog op de 4e plek. De twee viswinkels op winkelcentrum Overvecht die getest zijn scoren nog wel een voldoende, al zou ik gewoon lekker naar de Biltstraat fietsen voor een betere haring.

Wie net buiten Utrecht woont, bijvoorbeeld Nieuwegein, niet getreurd, want Volendammer Vishandel Sanny Bont aldaar eindigde op de 11e plek (dus hoger dan Utrechtse winnaar Lijffijt & De Jong). In Maarssen kwam Vishandel Harry van Goor op een 63e plek terecht met een score 7.

Wie verder in de lijst kijkt ziet dat er maar liefst 17 zaken zijn die een 1 of lager scoren. Daar zit dan opmerkelijk genoeg de winnaar van de Kibbeling Cup provincie Limburg tussen, maar ook filialen van Albert Heijn, Aldi, Lidl, Super en EM-TÉ. En aangezien supermarkten natuurlijk centraal bevoorraad worden zou ik niet heel snel een haring kopen bij een winkel van die ketens. Maar goed, er zijn ook mensen die zweren bij een haring van de Lidl, schijnt, dus zolang er bacterieel niets mis is met die haring is het gewoon een kwestie van smaak…

De hele uitslag van de AD Haringtest 2017 vindt je hier.