Kopen bij Rechtstreex – en een rode kool recept

Heerlijk, een blogstukje dat gewoon in twee categorieën valt. Dat moet toch dubbel zoveel lezers opleveren! Maar daar doe ik het niet om, ik wil jullie namelijk graag iets vertellen over Rechtstreex, omdat ik het belangrijk vind dat meer mensen dit initiatief kennen. Dat met die kool komt straks. Als je Rechtstreex al kent kun je natuurlijk gewoon verder scrollen om meteen te kijken wat ik met die kool deed.

Als je bijvoorbeeld groente en fruit in de reguliere supermarkt koopt (Albert Heijn, COOP, Jumbo, Plus etc.) , dan is dat vaak goedkoop. En helemaal als het speciale aanbiedingen zijn waarbij je bijvoorbeeld de tweede verpakking voor de halve prijs – of voor niets – hamstert meeneemt. Soms doet de supermarkt dat omdat ze graag willen dat je je andere boodschappen òòk bij hun haalt, maar vaak verdienen ze nog steeds geld bij die lage prijzen omdat ze de telers van de groente en het fruit heel weinig betalen. Dat kunnen die supermarkten makkelijk doen, want als je het als boer niet voor dat bedrag wil leveren, dan is er altijd wel een ander die dat wel doet. Als teler zit je dan behoorlijk klem, en dat vind ik een slechte zaak.

Dat vonden meer mensen en daarom begonnen Arthur Nijhuis en Maarten Bouten in 2013 in Rotterdam met het initiatief Rechtstreex. Het idee is heel simpel: doe rechtstreeks zaken met de telers, dus zonder allerlei tussenhandelaren, en geef teler en boeren een eerlijke en transparante prijs. Die transparante prijs is heel simpel: van iedere euro die je besteedt bij Rechtstreex gaat 63 cent naar boer. Daarnaast koopt Rechtstreex in principe duurzaam in, en komen de spullen bij boeren en telers vandaan die binnen 50 kilometer rijden van het centrum van de stad zitten. Je betaalt dus niet alleen een eerlijke prijs, maar de spullen komen ook gewoon uit je eigen regio.

Inmiddels is Rechtstreex actief in Rotterdam, Utrecht en Eindhoven, en woon (of werk!) je in die plaatsen dan kun je via de website van Rechtstreex iedere week een bestelling plaatsen uit het dan beschikbare aanbod. Dat aanbod wisselt, want de spullen komen uit de eigen streek, en sperziebonen zijn er niet midden in de winter. Dat maakt het, eerlijk gezegd, soms wel uitdagend om niet iedere week dezelfde dingen te eten, en Rechtstreex doet er dan ook veel aan om toch een breed aanbod te hebben. Zo wordt kan de grens van 50 kilometer iets losser gehanteerd worden in de wintermaanden om het aanbod zo breed mogelijk te houden.

Je plaatst je bestelling over het algemeen in het weekend, en in de week daarop kun je je bestelling dan bij een zogeheten ‘wijkchef’ ophalen. Dus dat is vaak bij jou in de buurt. Op die manier houdt Rechtstreex ook contact met de klanten en ben je niet de zoveelste anonieme klant aan de kassa, die alleen herkent wordt aan zijn of haar voordeelkaart.

Het mooie van Rechtstreex is ook dat je absoluut niet verplicht bent om iedere week iets te bestellen – je bestelt gewoon als het jou uitkomt. Soms bestellen wij groenten en dan doen we daar wel twee weken mee. Zeker in de winter gebeurt dat makkelijk, want kool en wortel blijft best wel lang goed. Bij Rechtstreex is dat helemaal geen probleem. Dus geen boxen met spullen die je niet wilt, waar je niks mee kunt of die je niet lekker vindt of die komt terwijl je de hele week eigenlijk geen tijd hebt om uitgebreid te koken.

Tip: heb je wortels gekocht maar beginnen ze slap te worden? Leg ze in een bak water in de koelkast, en zie, de volgende dag zijn ze weer lekker knapperig!

Overigens, Rechtstreex biedt niet alleen maar groente en fruit uit je streek: ook zuivel, eieren, vlees- en vleeswaren en andere lokale, kleinschalig geproduceerde producten vind je terug in het aanbod van Rechtstreex.

Vind je dit, net als ik, een goed initiatief, en wil je meer weten over Rechtstreex – ik heb zeker niet alles verteld, want Rechtstreex doet meer -, ga dan eens kijken op de website: Rechtstreex.nl . Ik ben er zelf erg enthousiast over, en ik hoop dat meer mensen hier fan van worden.

En ja dan nu eindelijk: die rode kool. Die kocht ik bij Rechtstreex deze week, maar omdat een hele kool in één keer wel heel veel is, heb ik gewoon lekker rode kool met appeltjes gemaakt (die was ik helaas vergeten te bestellen bij Rechtstreex, dat was dan weer een beetje dom) en die ingevroren. Toen ik onlangs voor een ander gerecht de oude WMF snelkookpan van mijn moeder uit de kast haalde en ik eens het bijbehorende boekje doornam  (uit 1989, en nog gedrukt in ‘West Germany’!), kwam ik allerlei recepten tegen, onder ander voor kool. Het leek me leuk om daar nu iets mee te doen. En in een snelkookpan is het ook nog eens heel snel klaar.

Ingrediënten

  • 600 gram rode kool, in stukjes
  • 20 gram vet (boter, olijfolie, spekvet of reuzel)
  • 100 gram ui, gesnipperd
  • 200 gram stevige appel (bv Pink Lady), in blokjes
  • laurierblad
  • 2 kruidnagels
  • Zout
  • Azijn, liefst een goede kruidenazijn, anders een witte wijnazijn
  • 10 gram suiker
  • 250ml runder- of groentebouillon, heet
  • maizena

Heb je meer of minder rode kool, pas de hoeveelheid van de andere ingrediënten dan aan.

Bereiding

  1. Verhit de vetstof in de snelkookpan en voeg de ui toe en bak deze even.
  2. Als de ui wat glazig begint te worden, voeg dan de appel toe en bak deze kort mee – let op dat je de appel niet tot moes kookt!
  3. Voeg de rode kool toe en schep deze goed door, zodat de appel en ui goed vermengd worden.
  4. Doe het laurierblad en de twee kruidnagels toe.
  5. Doe een theelepel zout, ongeveer een eetlepel van de azijn en de suiker er bij.
  6. Giet de hete bouillon er bij in de pan en schep alles goed door zodat de kruiden, suiker, zout en azijn goed vermengd zijn.
  7. Doe de deksel van snelkookpan er op en sluit de pan af.
  8. Breng het aan de kook tot de maximumstand (mijn WMF heeft twee ringen, in dat geval dus de tweede ring, dit kan bij een andere snelkookpan anders zijn).
  9. Kook de rode kool 5 tot 8 minuten, dat hangt er een beetje van af hoe dik je hem gesneden hebt, bij mij was 8 minuten echt genoeg.
  10. Als de kooktijd voorbij is, koel de pan dan direct af om verder garen tegen te gaan.
  11. Bindt het vocht nu met de maizena.

Je kunt de rode kool natuurlijk meteen eten, maar je kunt hem ook af laten koelen en in porties invriezen.