Paniek! Peen!

Bospeen. Foto: Albert Heijn
Bospeen. Foto: Albert Heijn

De peen wordt duur betaald, zo lezen we vandaag, 31 mei 2018, in De Telegraaf: “Wortelliefhebbers moeten flink in de buidel tasten. De prijs van peen is extreem gestegen. Waar een boer vorig jaar nog 1 tot 2 cent kreeg voor een kilo peen, krijgt die nu maar liefst 45 tot 50 cent, aldus Kees Heegsma van het gelijknamige groothandelsbedrijf. ,,Dat betekent dat de prijs in de supermarkt misschien wel twee keer zo hoog wordt.””

 
Een kilo winterpeen kost op dit moment 85 cent bij Appie, voor een bos bospeen (zal ook wel rond een kilo zijn) 1,45.
Albert Heijn zal wel prijsafspraken hebben. Het heeft in ieder geval niets te maken met de prijs die de boer krijgt: zou dit wel evenredig zijn, dan zou AH nu 35 cent verdienen op een zak peen (of een euro op een bos). Normaal zou de peen dan dus 37 cent kosten, of een bos voor een euro?
 
Je kunt het ook anders berekenen: De Appie neemt de inkoopprijs, vermenigvuldigt dat met 40, en dan kom je uit op.. oeps… 18 euro voor een kilo peen in de supermarkt?
 
De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Volgens mij is een bos peen ook wel eens goedkoper dan nu, en een zak net zo.
 
Probleem met de berichtgeving van De Telegraaf is dat het de waarheid verdraait, en ondertussen paniek zaait. Wat niet wegneemt dat de boer een gezonde prijs moet krijgen voor zijn peen, en dat is misschien wel 40 cent per kilo…