World Championship Chinese Cuisine

Het watte? Zeg maar het WK Chinees Koken. Dat klinkt nogal bot Hollands, want je zou zomaar kunnen denken dat het gaat om wie de beste nasi, bami, foe yong hai, loempia’s en babi pangang bakt. Maar dat is het natuurlijk niet, dat had je zelf natuurlijk al bedacht. Wat is het dan wel?

Het World Championship Chinese Cuisine (en ik ga dat vanaf nu afkorten tot WCCC) is een wedstrijd tussen Chinese koks van over de hele wereld om te zien wie de beste is. Dat is een behoorlijke prestigestrijd en het wordt dan ook uiterst serieus genomen. Het WCCC wordt dit jaar voor de 8e keer gehouden, en het is een bijzondere editie. Het is namelijk de eerste keer dat de wedstrijd buiten Azië wordt gehouden. En waar mag dit evenement dit jaar dan plaatsvinden? Jawel, in ons eigen Rotterdam! Hoe tof is dat?! Van 19 tot 21 september treffen de koks elkaar in Ahoy’ in de strijd om de felbegeerde titel. Uiteraard ben ik van plan daar minstens één dag heen te gaan.

In aanloop daarnaartoe heeft de Nederlandse organisatie een YouTube playlist samengesteld om mensen kennis te laten maken met de èchte Chinese culinaire traditie. Wat iets heel anders is dan wat je bij de Hollandse Chinees krijgt (wat ik zelf trouwens ook erg lekker vind – voor een goed bord nasi (eigenlijk Indonesisch) en goede babi pangang kun je me midden in de nacht wakker maken, serieus).

De playlist vind je hier. En als je ook naar Ahoy’ wilt, de kaarten zijn hier verkrijgbaar.