Foodbloggerslunch Zeker Zeeuws

De opkomst van de supermarkten eind jaren 50, begin jaren 60, betekende ook de neergang van de kleine zelfstandige kruidenier, bakker, slager en groenteman. Ik denk ook dat we toen zijn begonnen onze kennis over eten, en producten en gerechten uit de eigen streek kwijt te raken. Inmiddels zijn we zestig jaar verder, en er is een duidelijke kentering te zien. Er is meer aandacht voor producten uit de eigen streek, of de streek die men toeristisch bezoekt. Veel streken spelen hier op in met hun eigen streekproductlabel, of zelfs volledig certificering, zoals de Zeeuwse producten met het Zeker Zeeuws label.

Lunch

Om meer bekendheid te geven aan het Zeker Zeeuws label en de Zeeuwse producten die daarvoor gecertificeerd zijn organiseerde de Stichting Zeker Zeeuws een foodbloggerslunch bij Brasserie Sailor’s Inn aan de jachthaven in Bruinisse. Ik was één van de gelukkige genodigden en samen met collega-bloggers proefde ik van het lekkers dat de provincie Zeeland te bieden heeft. Nou ja, van een deel van de producten want er zijn er heel erg veel, daar was wel een lang weekend mee te vullen.

Brasserie Sailor’s Inn ligt aan een mooi pleintje in de jachthaven van Bruinisse, die ligt tegenover vakantiepark Roompot Aquadelta. De brasserie heeft een heel mooi uitzicht over het Grevelingenmeer, met ook nog een drijvend terras. Met de feestdagen in zicht was de brasserie al helemaal in kerstsfeer ingericht, dus dat gaf meteen een gezellig en warm gevoel. De lekkere cappuccino van Zeeuwse branderij De Zeeuwse Branding hielp daar ook bij – de koffie is helaas niet Zeker Zeeuws gecertificeerd, want koffieplanten doen het erg slecht in Zeeland…

Zilt

Na het officiële welkomstwoord aan tafel kregen we drie oesters voorgeschoteld. De Zeeuwse platte oester is natuurlijk één van de drie meest bekende Zeeuwse producten (Oosterscheldekreeft en mosselen zijn de andere twee, mocht je het niet weten). We kregen er dus drie, elk met een eigen salsa: één met tomaat, één met de signature sojavinaigrette van chef Marco Verspeten. De derde had een dressing van knoflook, gember en peterselie. Alle drie erg lekker, en ik vond de salsa’s ook echt iets toevoegen aan de oesters, zonder de fijne zilte smaak van de oesters te overheersen.

Bij de oesters hoorden natuurlijk ook bubbels, en we kregen een lekker glaasje Brut de Zelande van Wijnhoeve De Kleine Schorre, een wijngaard op Schouwen-Duiveland, of zoals ze zelf zeggen ‘Schouwen-Druivenland’. In 2001 zijn daar de eerste druivenstokken aangeplant en inmiddels beschikt De Kleine Schorre over 10 hectare aan wijngaarden. Dat de kwaliteit van deze Zeeuwse wijn hoog is blijkt wel uit het feit dat KLM wijnen van De Kleine Schorre in haar businessclass serveert. De kans dat ik ze daar een keer ga proeven lijkt me uitgesloten, dus ik geniet er maar een beetje extra van…

Nummer 3

De volgende gang is een andere uit de ‘Top 3 Bekendste Zeeuwse Producten’. Het kreeftenseizoen is al lang voorbij, we zijn al halverwege op weg naar het nieuwe seizoen, dus dat moet dan wel de mossel zijn. In dit geval de hangcultuurmosselen van De Zeeuwse Mossel uit Bruinisse.

Hangcultuurmosselen zijn gekweekte mosselen die aan touwen in het water hangen en zo groeien. Omdat ze niet op de grond groeien, zoals ‘gewone’ mosselen, groeien ze harder, en zit er ook nog eens minder zand in (ook fijn). Toen ik in Bruinisse aankwam zag ik in het water allemaal blauwe tonnen drijven. Wat ik al vermoedde bleek waar: dat zijn de hangcultuurmosselen.

De geserveerde mosselen waren perfect gaar gewokt en werden geserveerd met met kokos, chili en Thaise basilicum. Erg lekker, zo zou ik mosselen vaker moeten eten. Er stond op tafel ook nog brood met zeewier van Spelt Bakkerij. Perfect om te dopen in de kokos! Het glas Rivaner van, weer, De Kleine Schorre smaakte er ook erg goed bij.

De hele groep bloggers was intussen druk in de weer met foto’s van de gerechten, vragen over de Zeker Zeeuws producten en ook in gesprek met elkaar over evenementen, bloggen, en natuurlijk eten en drinken.

De sfeer zat er na twee glazen wijn goed in, en toen kwam er ook nog bier op tafel – want ook in Zeeland wordt er natuurlijk bier gebrouwen. Er zijn inmiddels drie Zeker Zeeuws gecertificeerde brouwerijen, en wij kregen de Kapitein Rooijbosch Yokohama IPA geserveerd. De meesten hielden hier hier trouwens bij een bodempje, na al die wijn.

Zeeuws gebrouwen

Dit bier wordt gebrouwen door Brouwerij Vermeersen, die tot 2016 nog Brouwerij De Halve Maan heette. Omdat er in Brugge ook een brouwerij was die zo heette, zorgde dat voor veel verwarring. De brouwerij in Hulst is toen omgedoopt tot Brouwerij Vermeersen. Het verhaal achter dit bier, in korte samenvatting, is dat Kapitein Rooijbosch de naamgever is van de Japanse stad Yokohama. Een beetje bier heeft natuurlijk een verhaal, maar we hoeven niet elk verhaal te geloven toch? Het bier, met rooibos en Sorachi Ace hop is lekker, en dat is het allerbelangrijkste.

Ook belangrijk natuurlijk: de Zeker Zeeuws producten van het volgende gerecht. Gepofte (biologische) biet van Boerderij Nieuw Leven, rundvlees van Vleesboerderij Boot en echte Zeeuwse mosterd van Spennekot. Boerderij Boot verwerkt zelf een groot deel van het vlees van de koeien, nadat ze geslacht zijn, zelf tot vleeswaren en worsten, lekker ambachtelijk dus.

Stoof

Van de drie ingrediënten had de chef een stoofpotje gemaakt, en die mag dus met recht ‘Zeeuws stoofpotje’ worden genoemd. Heel erg mals vlees in een heerlijke stoof, en ook nog lekkere frieten er bij. Super! Alle drie ingrediënten komen trouwens uit Kerkwerve, een dorp op Schouwen-Duiveland, met ongeveer 1000 inwoners. Dat zijn dus best veel culinaire ingrediënten voor zo’n klein dorp!

Appels en peren

Zeeland is dus niet alleen het land van oesters, kreeft, mosselen en Bløf (om maar iets te noemen). We hebben ook al bieten, rundvlees en mosterd op. Er worden ook nog veel appels en peren geteeld. Als dessert kregen we daarom een perentaartje, met peren die kwamen van ‘langs de weg bij de boer in Bruinisse’. Zou het zo’n klein stalletje zijn geweest met wat kratten appels en peren, per 5 of 6 in een zakje? Met ook nog misschien wel wat wortels, of nog een pompoen? En dat je dan je 1 of 2 euro in het geldkistje mag doen? Vast – ik zie het al helemaal voor me. Geserveerd met de Zeeuwse Bruis appelcider van De Plantage in Kruiningen een waardige afsluiter van deze smakelijke lunch met Zeker Zeeuws gecertificeerde producten.

Certificering

Nog even over dat Zeker Zeeuws certificaat: dat krijg je als producent niet zomaar, daar zijn behoorlijk strenge eisen voor. In ieder geval moeten de grondstoffen uit de streek komen en moet de be- en verwerking in de streek gebeuren. Ook moeten de producten en grondstoffen op een duurzame wijze worden geproduceerd. Voor verschillende productgroepen (zoals bijvoorbeeld schaal & schelpdieren, zuivel en aardappelen) zijn er dan nog aanvullende criteria.

Het Zeker Zeeuws certificaat is een officieel erkend certificaat onder de paraplu van Streekeigen Producten Nederland (SPN). De SPN heeft op haar beurt weer een beleidsmatige erkenning van het Ministerie van Economische Zaken.

Tot slot

Erg interessant om meer te leren over de Zeeuwse producten, als ik nog eens in Zeeland ben dan ga ik daar zeker op letten. Je steunt immers ook nog eens de lokale / regionale ondernemers. Ook bespaar je op zogeheten foodmiles en dat betekent minder CO2 uitstoot en minder verspilling van grondstoffen. Wil je meer weten over de Zeker Zeeuws certificering, de producten en de makers, kijk dan zeker even op de website van Zeker Zeeuws.

 

Dank aan Zeker Zeeuws, Zeeuwse Foodie en Brasserie Sailor’s Inn voor deze uitnodiging en goed verzorgde lunch.