Horecava: duurzame rietjes

De Horecava is bij uitstek de plaats om veel nieuwe dingen te proeven van verschillende leveranciers, maar de horeca is natuurlijk wel meer dan alleen hapjes en lekker eten. Geen horeca zonder servies, bijvoorbeeld. Hoewel servies misschien een beetje een te sjieke term is hier, want ik wil het namelijk hebben over het wegwerpservies, ook wel disposables genoemd.

Met het Europees verbod op wegwerpplastic is er voor de fabrikanten van bakjes, bordjes, bekers, deksels en rietjes weer volop ruimte voor innovatie. Je kunt op veel plekken, denk aan festivals, al vaak wel een bamboe bakje of houten vorkje krijgen, maar veel van wat je krijgt is nog steeds plastic.

Het aanbod op de Horecava was ook op het gebied van de disposables divers, ook in ‘duurzaam’ waren er een heel aantal aanbieders, maar ik beperk me hier even tot de rietjes. Ik zag een bedrijf met honderden verschillend bedrukte rietjes, maar ook gewone, onbedrukte, rietjes waren er volop, zoals bij De Jong Disposables met een nieuwe lijn papieren rietjes in zachtgroen, -rood en beige, die ik er wel stijlvol uit vond zien. En de directeur wilde best even met zijn rietjes op de foto…

Van heel andere orde zijn de rietjes van Straw by Straw. Deze zijn gemaakt van graanstengels, een agrarisch restproduct van de graanoogst. Heel erg mooi idee, maar ze zijn wel heel erg dun. Meer iets voor in een flesje fris dus, voor een milkshake of een smoothie moet je toch op zoek naar een andere oplossing.

Misschien zijn dan de rietjes van We Use Bamboo wel een goede oplossing. Zij verkopen rietjes van bamboe, zoals je al geraden had. Deze rietjes worden gemaakt van een klein, smal type bamboe, dat met tot wel 10cm per dag kan groeien. Voor veel boeren is het eigenlijk gewoon onkruid, dat je wel kunt blijven maaien dus, en nu wordt er ook nog iets nuttigs mee gedaan. Het bamboe wordt ter plekke op maat gesneden, geschuurd, gepolijst en vervolgens geweekt in kokend water. Nadat het rietje in de zon is gedroogd, is het klaar voor gebruik.

De Bamboe rietjes van WeUseBamboo. Foto: WeUseBamboo
De Bamboe rietjes van WeUseBamboo. Foto: WeUseBamboo

Wat een boel werk voor een rietje, inderdaad, maar dit is geen wegwerprietje. Je kunt dit rietje gewoon wassen en steeds weer opnieuw gebruiken. Een herbruikbaar rietje is wel een interessant idee voor restaurants, al betekent dat ook extra afwas. En de rietjes moeten óók van binnen natuurlijk goed worden schoongemaakt. Als dat niet goed gebeurt dan is er risico op allerlei narigheid. Dat wil je niet, ook niet als restauranteigenaar. WeUseBamboo wees me er nog op dat ze ook borsteltjes leveren voor de rietjes, dus dat scheelt weer. Voor een fastfood milkshake is dit rietje niet de oplossing, maar voor de wat luxere milkshakes en freakshakes is dit misschien nog wel interessant.

Ik denk dat er voor alle drie deze rietjes wel een markt is; de papieren rietjes die ik tot nu toe zelf heb gehad werden echter nog wel vrij snel zacht, en dat drinkt niet zo prettig (of makkelijk). Er zijn dus zeker nog wel innovaties mogelijk, al heb ik die mooie rietjes van De Jong Disposables niet in de praktijk gebruikt…