Horecava: Stoommosselen

Begin januari vindt traditioneel de Horecava plaats, de grootste horecabeurs van Nederland. Ik was ook op de 2019 editie en in een serie korte artikelen lees je over wat mijn ervaringen op de beurs.

Een tijdje geleden was ik bij Sailor’s Inn in Bruinisse voor de Zeker Zeeuws foodbloggerslunch. Je kunt het je misschien nog wel herinneren, het artikel verscheen namelijk hier.

Die lunch was ter promotie van de Zeker Zeeuws gecertificeerde streekproducten. De Zeker Zeeuws certificering houdt onder andere in dat het product gemaakt moet zijn met ingrediënten uit Zeeland (meer over de voorwaarden kun je hier lezen). Tijdens de lunch kwam ik er toen achter dat er veel meer lekkers uit Zeeland komt dan alleen oesters en mosselen.

Na zo’n evenement begin je toch wat meer op dat soort logo’s te letten, dus mijn aandacht werd op de Horecava dan ook getrokken door een stand waar het Zeker Zeeuws logo prominent aanwezig was. Ik had het ook bijna niet kunnen missen, zo groot was het…

De beursstand van de Seafood Steam Group (hier nog zonder bezoekers). Foto: Seafood Steam Group
De beursstand van de Seafood Steam Group (hier nog zonder bezoekers). Foto: Seafood Steam Group

Het logo hing op de stand van de Seafood Steam Group, waar ze hun mosselproduct presenteerden (toch weer die mosselen…). Het bedrijf komt overigens, toevallig, ook uit Bruinisse, zo kwam ik later achter.

Mosselproduct, zo noemde ik het net, maar je snapt al dat met een bedrijfsnaam als de Seafood Steam Group, het vast iets met stoom te maken zal hebben. Dat klopt: het bedrijf verkoopt mosselen die je moet stomen. In eerste instantie dacht ik dat het mosselen waren die je voorgekookt op kon warmen. Daar bleek ik dus mooi naast te zitten: het zijn gewoon verse, levende, mosselen.

In de verpakking zitten naast de mosselen ook nog groenten, kruiden en andere smaakmakers. Het enige dat je moet doen is een paar gaatjes in de verpakking prikken en ze ongeveer 5 minuten in de magnetron doen (beetje afhankelijk van je magnetron). Net als een stoommaaltijd van een supermarkt dus, maar dan mosselen.

Je zult snappen dat ik erg benieuwd was naar die mosselen, want ik kon het eigenlijk nog steeds niet geloven. Uiteraard mocht ik proeven, en ik was heel erg verbaasd: superlekker! Als ik zelf mijn mosselen kook, dan lukken ze meestal niet zo goed. Ik kook ze dan net weer te lang, en dan worden ze scharminkelig klein. Maar deze waren echt perfect.

Het mooie van de verpakkingen is wat mij betreft ook dat ze niet zo groot zijn. Een ideale maat voor éénpersoonshuishoudens, of voor als je de enige bent thuis die ze lust (zoals ik). Met zo’n grote bak hou je altijd veel over, en daar moet je dan weer wat mee, want weggooien is zonde. En allemaal opeten is vaak echt te veel, weet ik uit ervaring.

De stoommosselen zijn verkrijgbaar in vier varianten: Naturel, Marinière (kruidige witte wijnsaus), Crème Vin Blanc (witte wijn crème) en Roquefort (spreekt voor zich). En als je de mosselen op hebt, kun je het vocht nog een keer gebruiken voor een sausje of door de pasta. Heb je er twee keer plezier van!

Ik word heel blij van dit product en ik hoop dat ik het binnenkort in de supermarkt tegenkom. Dan wordt het alleen nog even moeilijk om te kiezen tussen de vier smaken…