FeedMe Vega(n) Rookworsten Test

De herfst begint tamelijk wisselvallig. De ene week is het nog 25 graden, een week later nog maar 5. En dan is het ineens weer de warmste novemberdag ooit gemeten in De Bilt. Hoewel het natuurlijk superlekker is als we in november nog met een G&T op het terras kunnen zitten en kunnen doen alsof die schitterende zomer van 2018 nooit stopt: de winter komt er toch echt aan. En zelfs al weet je in Nederland nooit hoe die winter precies uitpakt, er zijn toch bijna altijd wel weer genoeg dagen voor snert en stamppot. En 5 graden boven nul vind ik een stamppot dag –  de eerste boerenkool is hier dan ook al lang weer achter de kiezen.

Voor mij kan er geen stamppot zijn zonder rookworst, en het liefst een hele lekkere en daarom deed ik eerder al de Utrechtse Rookworsten Test (taalkundig niet helemaal correct, ik weet). De laatste jaren is er veel meer aandacht voor vegetarisch en veganistisch eten. De schappen vleesvervangers in de supermarkten worden steeds groter (in ieder geval in de grote steden) en er zijn inmiddels ook diverse vegetarische varianten van de alom bekende Hollandse rookworst op de markt gekomen. Ik kan er dan ook niet omheen: die rookworsten moeten getest worden. Bij deze dus de FeedMe Vega(n) Rookworsten Test (taalkundig nog steeds fout, ja).

Voor de test selecteerde ik drie vega(n) rookworsten die bij een gewone, gemiddelde supermarkt te koop zijn: de Valess Vegetarische Rookworst, de Roockworst van De Vegetarische Slager en de Vegetarische Rookworst van Unox. Deze test is nadrukkelijk niet bedoeld om een totaalbeeld van de vegetarische rookworsten op de Nederlandse markt te geven, en ook is dit natuurlijk mijn eigen mening. Maar aangezien dit drie grote, bekende merken betreft, is er een goede kans dat die in veel supermarkten te koop zijn, en de genoemde producten dus relevant kunnen zijn voor heel veel mensen.

Valess Vegetarische Rookworst

Deze rookworst is, volgens de verpakking, de ‘meest verkochte vega rookworst winter ‘17/’18’. Of dat iets zegt over de kwaliteit of over het gebrek aan concurrerend aanbod durf ik niet te zeggen. De rookworst is gemaakt op basis van melk (62%), plantaardige olie en 7% scharrelkippenei-eiwit. De rookworst is dus niet geschikt voor veganisten, maar dat zal geen verrassing voor ze zijn. In de verpakking zijn twee korte rookworsten aanwezig, in een folieverpakking. De worsten kunnen met of zonder folieverpakking verwarmd worden.

De structuur van de worst is wat apart, een beetje korrelig. Ook ruikt hij niet echt heel bijzonder lekker, maar de smaak is op zich niet zo heel verkeerd. Hij is wel wat zout, dat overheerst een beetje. Ik controleer daarom direct het zoutgehalte in de voedingswaardetabel: 2%. Ik verklap vast: dat is niet meer dan bij de andere twee. Als je de rookworst goed tegelijk eet met je stamppot valt dat zout niet zo op, maar als je hem los proeft is het toch niet helemaal de smaak die je wilt. Blijft toch een beetje een typische nasmaak hebben, een beetje muffig zout karton.

De Roockworst van De Vegetarische Slager

De Vegetarische Slager organiseerde in september in Scheveningen de Nieuwvleeschduik, ter introductie van de nieuwe Roockworst. Uiteraard allemaal met een knipoog naar rookworstgigant Unox, die jaarlijks hoofdsponsor is van de Nieuwjaarsduik. Aldus de berichten destijds heeft De Vegetarisch Slager 7 jaar gewerkt aan de ontwikkeling van het product. Vooral de juiste ‘knak’ bleek lastig. Met zoveel poespas en bombarie zijn de verwachtingen hoog gespannen.

De Roockworst is gemaakt op basis van ‘sojastructuur’ (53%), plantaardige olie en tuinbonenmeel. Deze Roockworst is wel, en als enige van de drie, geschikt voor veganisten. De verpakking bevat twee opvallend dunne worstjes, die meer aan knakworsten doen denken dan aan rookworst.

Verwarmen van de worst moet ìn de folieverpakking, en de folie is niet geschikt voor de magnetron. Als ik de worst uit de verpakking haal gaat dat wat lastig, en als ik hem er eindelijk uit heb valt het me op dat er een dun, doorschijnend, laagje om de worst lijkt te zitten. Is dit het ‘velletje’, is dit de innovatie die voor de ‘knak’ moet zorgen? Het ziet er voor mij wat dubieus uit, in eerste instantie denk ik dat het nog meer plastic is, maar het (b)lijkt gewoon eetbaar.

De geur van deze roockworst staat me erg tegen. En de smaak is ook niet echt top. Zeg maar gerust: verre van top, ik vind hem gewoon niet lekker. Echt niet. Ik probeer de worst los, ik probeer de worst met de zuurkool, ik probeer kleine en grote stukjes worst, maar de worst is met geen mogelijkheid lekker te noemen. Hij smaakt raar, muffig en onplezierig, de geur is ook erg onaantrekkelijk. Aan de andere kant van de tafel klinkt eenzelfde geluid. Uiteindelijk wordt een groot deel van de worst niet opgegeten, en verdwijnt de Roockworst in de prullenbak. Zonde, eten weggooien, maar dit vind ik echt niet lekker.

De Vegetarische Rookworst van Unox

Unox heeft haar Vegetarische Rookworst gemaakt van kippenei-eiwit. Of beter gezegd, mèt kippenei-eiwit, want de eerste ingrediënten op de lijst zijn water, plantaardige oliën (15,9%), een rij verdikkingsmiddelen, en dan 4,1% eiwitpoeder. Daarna volgt nog een heel rijtje ingrediënten, waarin de diverse suikers me opvallen. Nu vormen de suikers in totaal nog steeds maar 1,4% van de inhoud, maar het valt me op dat dit toch 2x zoveel is als in de rookworst van Valess en zelfs 7x zoveel als in de Roockworst van De Vegetarische Slager. Het is niet dat ik hiermee Unox af wil branden vanwege de hoeveelheid suikers, het is een slechts een constatering.

De Vegetarische Rookworst van Unox is de enige vegetarische variant van de geteste producten die in de klassieke U vorm verkocht wordt. Als Unox en onderdeel van Unilever kun je ook bijna niet anders.

Natuurlijk rijst hier meteen de vraag: smaakt dit nou naar een typische Unox rookworst? Nou, daar heeft deze rookworst wel wat van weg. Maar ja, als je de smaakbepalende ingrediënten toch al hebt liggen, waarom zou je ze dan niet opnieuw gebruiken. Zeker als je een vegetarisch versie van dezelfde bekende worst wilt maken.

Toch is dit duidelijk niet de echte Unox rookworst. Ook deze ruikt wat muffig, en om hem los te eten is hij niet bijzonder lekker, sterker nog: ik eet hem liever niet los. De structuur is toch wat meer rubberig, maar samen met wat stamppot is hij wel te doen. Het is dus niet eens zo’n heel gekke poging, maar het zijn vooral de structuur en de typische niet-vlees bij- en nasmaak die er dan toch weer voor zorgen dat het het niet is.

Conclusie

Opvallend aan de drie vegetarische rookworsten is dat ze alle drie een andere basis hebben (melk, soja, en kippenei-eiwit. Al kun je voor de Unox worst ook nog verdedigen dat hij is gemaakt op basis van water en plantaardige oliën (zei iemand ‘margarine’?). De smaak is bij geen van drie overtuigend, wat mij betreft, waarbij de Roockworst van De Vegetarische Slager eigenlijk gewoon helemaal niet lekker is. Je zou gaan denken dat ze zo hard bezig zijn geweest met die ‘knak’ dat ze de smaak uit het oog hebben verloren. Als ik een vegetarische rookworst zou moeten eten bij mijn stamppot, dan maakt het me niet zo heel veel uit of dat nou eentje van Valess is of van Unox. Ze hebben allebei hun goede en slechte punten, waarbij uiteindelijk geen van beide een absoluut positief oordeel krijgt van mij. Werd ik gedwongen te kiezen tussen een stamppot met een vegetarische rookworst, of een stamppot zonder rookworst, doe dan maar zonder. Want ook de Unox en Valess vind ik toch niet lekker genoeg.