Recensie: Happyhappyjoyjoy – Amsterdam

Happyhappyjoyjoy - Amsterdam
Interieur Happyhappyjoyjoy in Amsterdam

Ik ben dol op Aziatisch eten. Chinees, Thais, Vietnamees, Japans, ècht Chinees, Koreaans, je kunt me er vrijwel altijd midden in de nacht voor wakker maken. Over het algemeen is het in Nederland niet zo heel makkelijk om authentiek Aziatisch te eten. Jaren lang was het vooral de  chinindspecrest keuken die heerste met die heerlijk Hollandse mengeling van nasi, babi pangang, foe yong hai en natuurlijk het kindermenu met friet en kip. Daar is de laatste jaren veel in veranderd, sterker nog, een goed chinindspecrest is tegenwoordig best lastig te vinden. Maar hoezee voor de het echte Aziatische eten, want hoe veel meer keus heb je dan.

Wat in Aziatische landen helemaal overal aanwezig is, is streetfood. In Nederland zien we ook steeds meer echte foodtrucks die de hotdogkar, patatwagen en hamburgerkraam verdringt op menig festival. En foodevents zijn natuurlijk gemáákt voor foodtrucks. Of waren die er vroeger ook, met 8 patatwagens, 6 hotdogkarren en 4 hamburgerkramen (met prefab diepvrieshamburgers en zwartgeblakerde ui op een dubieus broodjemet een berg curry)? Ik dacht het niet.

Terug naar dat streetfood in Azië. Of niet naar Azië natuurlijk, want een rondje China, Japan, Thailand, Vietnam en Korea kost je een aardige duit, en flink wat tijd. Je kunt ook naar Happyhappyjoyjoy gaan in Amsterdam. Dit restaurant heeft allerlei Aziatische streetfoodgerechtjes op de kaart staan. Het restaurant is een concept van IQ Creative, samen met Julius Jaspers (bekend van onder andere de Smartcook serie en voormalig jurylid van de Nederlandse editie van Masterchef).  IQ Creative is overigens het bedrijf achter meer horecabedrijven in Amsterdam, zoals bijvoorbeeld Supperclub, Envy, Mazzo en Mercat. Eerder werkten IQ Creative en Julius Jaspers al samen voor het restaurant Julius Bar & Grill.

Happyhappyjoyjoy is gevestigd aan de Bilderdijkstraat 158 in Amsterdam, vlakbij de Kinkerstraat en op steenworpafstand van De Hallen en heeft een uitgesproken inrichting, met name in het achterste gedeelte van het restaurant. Als je niet van druk houdt, kun je beter een plekje voorin proberen te krijgen, met zicht op de Bilderdijkstraat. Je kunt overigens de gerechten ook  meenemen.

Omdat Happyhappyjoyjoy een streetfood concept heeft is het idee dat je per tafel meerdere gerechtjes kiest die je dan kunt delen (maar dat hoeft natuurlijk niet). Ga uit van een ongeveer 3 tot 4 gerechten per persoon, al hangt dat natuurlijk ook een beetje van af hoeveel je wilt en kunt eten en van wat je precies bestelt. De gerechten worden vervolgens geserveerd als ze klaar zijn, dus plan niet een voor-, hoofd- en nagerecht (je kunt natuurlijk wel alsnog een nagerecht bestellen als je je laatste gerechtje hebt gekregen zodat je nagerecht automatisch een nagerecht is). Bij binnenkomst vraagt een medewerker je overigens, als het goed is, of je bekend bent met het concept, en als je deze alinea onthouden hebt dan kun je denk ik wel zeggen dat je dat bent…

Maar wat staat er dan op de kaart? Van alles: snacks, diverse salades, gestoomde broodjes, curry’s, gerechten met rund of kip of lam of varken of eend, noedels, rijst, soepen, vis. Met de zoete gerechten meegerekend loopt het aantal toch al snel richting de 50. Ben je met zijn tweeën, heb je geen allergiën of dingen die je niet lust en neem je de voorgestelde 4 gerechten per persoon, dan ben je dus wel even bezig voor je de hele kaart gehad hebt. En aangezien er ook weer nieuwe dingen bijkomen is het een bijna onmogelijke opgave. En met zoveel gerechten is er ook voor mensen die bepaalde dingen niet lusten (zoals vis) genoeg te kiezen.

Lemon Squid - Happyhappyjoyjoy Amsterdam
Lemon Squid

Het was met zoveel opties lastig een keuze te maken voor vier gerechtjes. Uiteindelijk begon ik met de Lemon Squid, gebakken inktvisstukjes met peper en citroen, geserveerd met een pittige saus. Over het algemeen is inktvis in Nederland kwalitatief een teleurstelling, want we kennen het toch vooral van de rubber ringen in deeg bij het gemengde bittergarnituur. Deze waren een stuk smakelijker!

Chicken Bao - Happyhappyjoyjoy Amsterdam
Chicken Bao

Daarna koos ik voor de nieuwe Chicken Bao, een gestoomd broodje in de kleur zwart, met een krokant gebakken kip, wat groente en een yuzu mayonaise. Daar had van mij wel wat meer yuzu mayonaise op gemogen en ook is het broodje niet heel makkelijk te eten, al hangt dat een beetje van de vorm van je stukken kip af. Wèl lekker, maar meer yuzu mayonaise maakt het zeker nòg lekkerder.

Sechuan Shredded Beef - Happyhappyjoyjoy Amsterdam
Sechuan Shredded Beef

Als derde gerecht kwam de Sechuan Shredded Beef op tafel. Ik ben gek op de Sechuan keuken, lekker pittig, en de sechuan peper is heel bijzonder: hij is niet zozeer pittig maar meer verlammend (geen paniek, niet echt!). Die tinteling miste ik in dit gerecht, dat verder wel goed smaakte. De reepjes hadden van mij wel dunner gemogen om het een meer ‘shredded’ idee te geven. Iets minder vet mag ook wel.

Ngap Kauw - Happyhappyjoyjoy Amsterdam
Ngap Kauw

Tegen alle regels in, geloof ik, bestelde ik als laatste nog wat dim sum, de gestoomde Chinese gerechtjes in een deegvelletje. Drie stuks in een mandje,  geserverveerd op een plakje wortel (zodat de dim sum niet blijft plakken aan het mandje, neem ik  aan). De Ngap Kauw (pekingeend, garnaal en bamboescheut) was smaakvol, en de dipsaus kwam nog net op tijd op tafel.

Al met al geen slechte ervaring. Er zijn wat dingen die ik graag anders zou zien, maar ik ga zeker nog een keer terug om meer dingen van de kaart te proberen. Het personeel is in ieder geval erg vriendelijk, dat is altijd fijn. Laatste tip: als je er thee bij neemt, neem dan alleen een pot als je er met zijn tweeën van gaat drinken. Een hele pot voor jezelf blijft niet lang genoeg warm helaas, dus op het eind drink je nog koude thee.