Gezien: Skaveren – Chez Jacqueline

Onlangs sloot het restaurant Chez Jacqueline, aan de Korte Koestraat in Utrecht. Eén van de oudste restaurants in Utrecht, en een begrip voor veel Utrechters. Ik kende het alleen van naam, en ik heb er zelf nooit gegeten. Ja, het stond altijd wel ergens op een lijstje om toch eens uit te zoeken wat dat nou voor tentje was, want het zoemde zo af en toe voorbij. Maar uiteindelijk werd het dan toch weer een bezoek aan een hippe hotdogbar, een restaurant met gegrillde kippetjes of iets anders, buiten Utrecht. Nu kan het dus niet meer, en dan kom je er achter dat je misschien toch ècht een stukje Utrechtse culinaire historie gemist hebt.

Chez Jacqueline blijkt een restaurant te zijn geweest van de oude stempel. Met nog een garnalencocktail op de kaart (favoriet van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen), stroganoffsaus bij je biefstuk tournedos (de saus van de chef is een klassieker, zo blijkt), ganzenlever (daar kun je iets van vinden), en blijkbaar waren er af en toe ook nog kikkerbilletjes te vinden (echt?!). Maar het restaurant stond niet alleen bekend om zijn kaart, maar ook om zijn gasten. Politici, muzikanten en sportlui kwamen er over de vloer. Zoals Anton Geesink, en ook Bruce Springsteen schijnt er gegeten te hebben.

Hoe weet ik dat allemaal? Onder andere dankzij Tom Staal, die op zijn YouTube Kanaal van Staal (mini) documentaires maakt over zaken die met eten te maken hebben. In dit geval maakte hij een drieluik over het einde van Chez Jacqueline. Drie afleveringen waarin hij praat met Stien en Carolien de Bruin (eigenaars), chefkok (en ook eigenaar) Frans van Wieren, en de gasten. In de keuken zien we ook chef Jeroen Robberegt – ook geen onbekende in Utrecht – die Van Wieren komt helpen. En ook met de gasten, zoals onder andere Ronald Giphart, die regelmatig bij Chez Jacqueline kwam. Ook burgemeester Jan van Zanen ontbreekt niet, zoals je misschien al verwacht had.

Drie leuke en interessante afleveringen van Skaveren, waar je ook nog eens leert hoe je toch die beroemde stroganoffsaus van Frans van Wieren maakt, en wat het geheim daarvan is. Hieronder vind je de directe links naar de afleveringen. Leuke drieluik, ook voor wie niet in Utrecht woont, werkt of eet!