Appelmoescake

Wat doe je met ruim anderhalve kilo zelfgemaakte appelmoes? Hoe kom je eigenlijk aan anderhalve kilo appelmoes als je het niet hamstert bij Appie? Laat ik dat eerst nog even uitleggen…

Op zaterdag 7 november vierden Rechtstreex en Kromkommer samen een feestje in Rotterdam en Utrecht: het Bijna Waste Geweest Feest. Dit was de tweede editie van het feestje. De eerste editie, in Rotterdam, was een groot succes en er werd daar 5000 kilo groenten en fruit gered van de afvalberg. De lat werd deze tweede editie nog wat hoger gelegd, want met twee locaties (nu ook in Utrecht, waar Rechtstreex enkele maanden geleden gestart is) moest toch 10.000 kilo (!) gered worden. Aangezien 1) dat feestje al geweest is en 2) ik er al eerder een blogpost over schreef ga ik nu niet het hele verhaal nogmaals vertellen.

Zelf kochten we 3 tasjes à 5 kilo groente en fruit en redden zo appels, peren, pompoen, uien, tomaten, paarse wortels en bietjes. De tomaten en een deel van de ui zijn opgegaan in de pastasaus, nog wat ui en wortel gingen in de kippenbouillon (getrokken met kipkarkassen van OKVlees (over no waste gesproken) en van de appels maakten we appelmoes (de peren, pompoen en bietjes komen nog aan de beurt).

Maar wat dus te doen met anderhalve kilo appelmoes. Kip met patat en appelmoes is natuurlijk heel erg lekker, maar de frietpan moet eerst schoongemaakt worden, dus dat zit er nu even niet in. Als de appelmoes nog warm is kun je het natuurlijk meteen in schone, hete potten doen. Een 15 tot 20 minuten in de oven op 120 graden en het zou wel even houdbaar moeten zijn. Als je een Weck ketel hebt kun je ze natuurlijk ook daar in doen, en dan hoef ik je niet te vertellen hoe dat precies moet (eerder omgekeerd, want ik heb zo’n ding (nog) niet).

A Taste of AmericaEén van de dingen die je er mee kunt doen is bakken. Bakken? Ja, bakken. Je kunt de appelmoes heel goed als ingrediënt gebruiken in een taart bijvoorbeeld. Deze appelmoes-rozijnentaart maakten wij vorig jaar bijvoorbeeld al eens. Dit jaar wilde ik eens wat anders proberen en ging ik eens bladeren in één van mijn kookboeken: A Taste of America. Een heel leuk boek met veel recepten en veel goede foto’s van de bereidingswijze. Allemaal Amerikaanse recepten – nou ja, voor een groot deel verbasterde Europese recepten natuurlijk, en allemaal net even anders dan je gewend bent. Dat komt natuurlijk doordat oude recepten daar hun eigen leven zijn gaan leiden. Door andere invloeden, of andere (extra) ingrediënten. We hebben al meer uit dat boek gebakken en waren daar altijd erg tevreden over.

Ik vond daar nu een recept ‘Apple Loaf’ en daar mocht 250ml appelmoes in. Met anderhalve kilo op voorraad is dat een druppel op een gloeiende plaat natuurlijk, maar je moet ergens beginnen. Omdat de naam ‘Apple Loaf’ doet vermoeden dat er hele appels in gaan heb ik de titel van dit recept aangepast naar ‘Appelmoescake’. Ik denk dat dat de lading beter dekt. De cake is bijzonder lekker geworden, en ik deel het recept dan ook graag. Bron dus: A Taste of America .

Ingrediënten

1 ei
250ml appelmoes (let op: dus niet in gram!)
50 gram boter, gesmolten
115 gram donkere basterdsuiker
50 gram witte basterdsuiker
275 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
½ theelepel baking soda (wordt ook wel zuiveringssoda genoemd, maar dat klinkt ongezond)
½ theelepel zout
1 theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemalen nootmuskaat
65 gram rozijnen
50 gram pecannoten, grof gehakt

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Vet een cakeblik van ongeveer 23cm bij 13cm in en doe er bakpapier in. Iets groter of iets kleiner mag ook, maar wijk niet te veel af, want dan gaan de baktijden erg afwijken.
  3. Breek het ei in een kom en klop dit goed los, zodat je geen slierten eiwit meer ziet.
  4. Doe de appelmoes en de twee suikers bij het ei en meng het geheel goed.
  5. Doe de gesmolten boter er bij. Het is belangrijk om de boter, als deze nog warm is, niet direct bij het ei te doen, want dan krijg je roerei, en daarmee kun je niet bakken. Door eerst de suiker en de appelmoes er bij te doen heb je meer massa om de boter verder af te koelen. Zet na het mengen deze bak apart.
  6. In een andere kom, meng de bloem, het bakpoeder, de baking soda, het zout, de kaneel en de nootmuskaat. Zorg dat alles goed met elkaar vermengd is.
  7. Schep deze droge ingrediënten voorzichtig, maar zorgvuldig, door het appelmoesmengsel.
  8. Doe nu de rozijnen en noten er bij en roer deze er ook nog voorzicht doorheen.
  9. Doe het geheel nu in het cakeblik en zet het in de oven.
  10. Laat het geheel ongeveer een uur bakken, dat is ook afhankelijk van de grootte van je bakblik. Zet de timer het liefst op 50 minuten en controleer dan met een prikker. Als deze er schoon uitkomt, dan is de appelmoescake klaar.
  11. Laat de cake 10 minuten afkoelen in het blik, haal hem er dan uit en laat hem op een rek helemaal afkoelen.

Succes met bakken, en geniet!