Recept: Hartige muffins met lente-ui en cheddar

Hartige muffins met lente-ui en cheddarIn de koelkast vond ik gisteren nog een stuk cheddar van half oktober, een bosje lente-ui van – ik gok – drie weken geleden en een aangebroken pakje karnemelk dat al 10 dagen over de datum was. Nu is zo’n datum alleen maar een indicatie, en aangezien het pakje sinds het eerste gebruik dicht was gebleven had ik het vermoeden dat die best nog wel eens prima zou kunnen zijn; na het ruiken en het proeven bleek dat inderdaad zo te zijn.

De kaas was vrij van schimmel en nadat ik de verlepte (delen van) blaadjes van de lente-ui had afgesneden was die ook nog prima te gebruiken. Tijd dus voor een no waste bakexperiment.

Omdat het basisrecept voor muffins op basis van karnemelk Amerikaans was zijn een aantal hoeveelheden in cups. Daarnaast heb ik het recept aangepast zodat het beter paste bij een hartige muffin.

Ingrediënten

  • 2 cups bloem
  • 1 el suiker
  • 1 tl zout
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl gemalen witte peper
  • ½ tl mosterdpoeder
  • 75 gram boter (gesmolten)
  • 1 ei
  • 250 ml karnemelk
  • 3 lente-ui, in dunne ringen of diagonaal gesneden
  • 50 gram cheddar (geraspt)

Bereiding

  1. Verwarm de over voor op 190 graden (hete lucht) en vet een muffinvorm voor 12 stuks in met wat boter.
  2. Doe de bloem, suiker, zout, baking soda, bakpoeder, knoflookpoeder, mosterdpoeder en witte peper in een grote kom en meng deze goed met elkaar. Klop in een andere kan het ei, de karnemelk en de gesmolten boter goed door elkaar, zodat het goed gemengd is.
  3. Doe nu beetje bij beetje het ei/boter/karnemelk mengsel bij de droge ingredienten en zorg dat alles goed vermengd is. Verwacht niet een soepel, dun beslag, het blijft vrij grof, dat is prima.
  4. Meng nu de geraspte cheddar en de lente-ui door het beslag.
  5. Vul 12 muffinvormen met het beslag, je zult ze tot een stukje onder de rand kunnen vullen, maar dat hangt ook een beetje af van de grootte van je vormen.
  6. Zet de muffinvormen in de over en bak ze in 15 tot 20 minuten goudbruin. Als de muffins wat terugveren en/of een prikker komt er zonder deeg weer uit als je er in prikt, dan zijn ze klaar. Hoe lang je ze precies moet bakken hangt af van een aantal factoren, zoals de exacte temperatuur van je oven en de grootte van de muffins. Kijk dus na 15 minuten al vast (of zelf eerder als je echt hele kleine vormpjes hebt…).
  7. Haal de muffins na het bakken uit de vorm en laat ze een beetje afkoelen op een taartrooster.

Smakelijk eten!