Wat doe je met cabanossi?

AH Cabanossi. Bij gebrek aan spek.Eigenlijk dekt de titel de lading niet, maar laten we dan maar zeggen dat het een teaser is. Het zat namelijk zo: er waren geen spekblokjes bij de AH To Go op Utrecht CS. En ìk had dan weer geen zin om nog naar een andere supermarkt te gaan. Het plan was namelijk een stamppot met snijbonen te maken en daar wilde ik spekjes in. Een bakje met kleine tapasworstjes leek het enige redelijke alternatief te zijn. En die tapasworstjes, die heten dus cabanossi.

Bij de stamppot wilde ik ook nog wat kipdrumsticks doen. Gewoon in de pan gooien is niet leuk genoeg, maar met een open fles witte wijn, een stuk paprika en een kast vol kruiden borrelde er snel al een idee op. Stamppot met snijbonen en invalspekjes en kipdrumsticks met smaken en saus. Dus.

Ingrediënten (Voor 2 personen)
  • 400 gram aardappelen
  • 200 gram snijbonen
  • ½dl warme melk
  • ¼ paprika (rood is perfect, groen mag ook)
  • 50 gram boter
  • 1el arachideolie (zonnebloemolie is ook prima)
  • 13 cabanossi
  • 4 kipdrumsticks
  • 75ml witte wijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde dragon
  • 1tl paprikapoeder
  • maizena
  • zout
  • peper, zwart, gemalen

Bestrooi de drumsticks met zout en peper, de paprikapoeder, de oregano en de dragon. Snij elk van de 6 cabanossi worstjes in 6 stukjes en de paprika in kleine blokjes, ongeveer net zo groot als de cabanossi. Verhit de helft van de boter (25 gram dus) in een  braadpan en doe er de olie bij. Als het boter/oliemengsel heet genoeg is, doe dan de drumsticks in de pan en bak ze rondom aan. Als ze een beetje kleur hebben, doe dan de paprika en cabanossi stukjes er bij en zet het vuur wat lager.

Schil de aardappelen en snij ze in niet te grote stukken en kook ze, met wat zout uiteraard, gaar. Snij de andere 7 cabanossi ook elk in 6 stukjes. Doe die in een kleine koekenpan en zet deze op laag vuur op. Geen olie of boter toevoegen, het vet van de worstjes zal er uit smelten en daar kunnen de worstjes heerlijk in uitbakken. Net spekjes dus.

Blus de drumsticks nu af met de witte wijn (ik gebruikte overigens een Caves de la Tourangelle Tourraine Sauvignon Blanc 2014 van de HEMA). Wacht even tot de wijHEMA Tourraine Sauvignon Blancn wat verdampt is, voeg een flinke scheut water toe en zet het vuur laag. Deksel op de pan en rustig een kwartiertje laten sudderen, zodat de kip goed gaar wordt.

Kook de snijbonen gaar of verwarm ze als ze uit een pot komen – zelf vind ik vers of uit de diepvries het lekkerst. Laat de snijbonen goed uitlekken. Dit is belangrijk, want als er nog teveel vocht bij de bonen zit wordt je stamppot heel waterig.

Als de aardappelen gaar zijn, maak er dan puree van: maak de aardappels fijn, voeg de boter en de melk toe en maak ze verder fijn, of hou ze wat grover, net waar je van houdt. Je hoeft geen zout of peper toe te voegen. Voeg nu de uitgelekte snijbonen toe en de uitgebakken cabanossi, inclusief het vet. Daar zit heel veel smaak in, zonde om weg te gooien, èn het maakt je puree ook nog smeuïger.

Hou de stamppot warm en controleer of de kip al klaar is. Deze zou na ongeveer 15 minuten sudderen wel gaar moeten zijn, maar controleer dat altijd goed. Rauwe kip = slecht idee. Haal de drumstick uit de pan, en hou ze warm. Kook nu het vocht in de braadpan wat in. Meng een beetje maizena met wat koud water en doe dat er bij. Laat dit wat inkoken tot een mooie saus ontstaat.

Doe de stamppot en de drumsticks op een bord, giet de saus over de drumsticks. Klaar.
En oh ja, de rest van de cabanossi? Gewoon lekker opeten. Glaasje wijn erbij, topavond.

Smakelijk eten!