Gek op geit, maar niet gek genoeg…

Punjab Goat Curry - afbeelding van Lucky Peach
Punjab Goat Curry – afbeelding van Lucky Peach

We zijn in Nederland gek op de geit. Althans, op haar melk, want daar wordt kaas van gemaakt, en dat eet de Nederlander graag. Niet zoveel als koeienkaas, maar volgens mij is er wel een stijgende lijn. In ieder geval zie je ook steeds meer geitenboter en zelfs geitenmelk en -yoghurt zijn bij de supermarkt te vinden.

Waar we in Nederland niet van houden, zo lijkt het, is geitenvlees. Als een geit te oud is om nog als melkgeit te dienen, dan moet het dier weg, naar de slacht. En daarna verdwijnt het naar het buitenland, waar ze het wel graag eten. En dan heeft die geit nog ‘geluk’ dat ze niet bij leven de hele rit naar het zuiden moet maken, want dat gebeurt ook. Waarom we geen geit eten, is me een raadsel. Ja, je kunt het niet zo makkelijk krijgen, dat klopt, maar dat is een kwestie van vraag. Vraag er dus naar bij de slager – of desnoods de supermarkt. Misschien leggen ze het dan wel in de winkel of vind je het ineens wel bij de slager in de toonbank.

Waar je nu al wel goed voor geitenvlees terecht kunt, is bij veel geitenboeren, en op boerenmarkten. Kijk daar dus eens, en vraag er gewoon naar bij de zelfkazende geitenboer(in). Hij of zij kan je vast helpen, al is het maar de naam van een collega die het misschien verkoopt.

Het bereiden van geit is voor veel mensen misschien ook een drempel om er maar niet aan te beginnen, maar daar heb ik al een oplossing voor, namelijk het recept van een werkelijk ge-wel-di-ge geitencurry uit de Punjab, de regio die sinds 1947 verdeeld is over Pakistan en India. Dit recept komt uit het Amerikaanse blad Lucky Peach:

Ik heb er zelf twee dingen aan veranderd: ik heb gewone Spaanse pepers gebruikt, omdat ik die nog had liggen, en ik heb er geen verse koriander bij gedaan, omdat ik vergeten was die te kopen. Eerlijk gezet heb ik het niet gemist, maar als je het toevallig toch in huis hebt, dan kun je het altijd erbij doen, om te proberen. Maar pas wel op dat je de andere smaken niet overheerst.

Wees dus niet bang, en haal een keer geit. Je kunt er ook heerlijke saté mee maken trouwens. En wie het echt goed doet bestelt vlees van een geitenbokje. Om melk te geven moet een geit wel regelmatig een lam krijgen. En in de helft van de gevallen is dat een bokje. En daar doen we dus al helemáál niets mee, want die geven geen melk. Dus die geitenbokjes zijn helemaal, zeg maar, het haasje. Kijk eens rond bij jou in de buurt of op internet of er nog een goed geitenbokjes-project is, en bestel als het kan gewoon daar je vlees. In de regio Utrecht zou je eens kunnen kijken naar De Bokkenbunker bijvoorbeeld.