Jacknuggets

Jacknuggets, hier geserveerd met rode peper, lente-ui en limoenMede-foodbloggers Priya van Priyalovesfood en Andrea van Anniepannie.nl hadden laatst een gezellige lunch, en tijdens die lunch bedachten ze de de #nuggetchallenge waarin ze anderen opriepen om met hun eigen nuggetrecept te komen.  Dat leek me nou leuk om te doen, en ik had al heel snel een idee in mijn hoofd: Jacknuggets. Jacknuggets zijn nuggets gemaakt van jackfruit.

Voor wie nog onbekend is met jackfruit: de jackfruit is een tropische vrucht die ook wel bekend is onder de naam ‘nangka’. Het is een zoete vrucht, maar als hij jong en nog onrijp is, laat bij zich heel goed verwerken tot alternatief voor bijvoorbeeld pulled pork. Ik proefde dat ongeveer anderhalf jaar geleden al eens op de  BBC Good Food Show in Birmingham. De structuur lijkt er dan echt veel op, al heeft het wel iets minder weerstand.

Inmiddels is de jackfruit ook in Nederland gearriveerd: Fairtrade Original heeft het product onlangs geïntroduceerd op de Nederlandse markt. Zij organiseerden daarvoor een bijeenkomst voor foodbloggers. Daar was ik zelf niet voor uitgenodigd, maar op social media kwamen veel posts voorbij van andere foodblogger. Die posts zijn wel een beetje de trigger geweest waardoor ik met het idee voor deze Jacknuggets kwam. Influencen werkt dus 😊.

Hoewel de Jacknuggets natuurlijk gefrituurd worden, en daarom niet per se gezond zijn, bevat de jackfruit zelf maar weinig calorieën (33kcal per 100  gram). Voor wie bewust bezig is met de calorieën is dat goed nieuws.

Je kunt de Jacknuggets zo eten, of met een sausje. Twee ideeën voor een saus geef ik ook in dit recept, maar je kunt natuurlijk ook zelf wat verzinnen. De saus op basis van mayonaise was hier de favoriet, al is die natuurlijk wel vetter. Maar had ik al gezegd dat er maar weinig calorieën in de jackfruit zelf zit?

De ingrediënten voor de JacknuggetsIngrediënten

  • 1 blik Jackfruit (met 280 gram onrijpe jackfruit, zoals van Fairtrade Original, te koop bij o.a. Albert Heijn)

Voor de smaak

  • ½ theelepel (tl) zout
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl allspice (piment)
  • 2 tl oregano
  • ½ tl gemalen komijn (djinten)
  • 1 tl uipoeder
  • 1/8 tl cayennepeper
  • ¼ tl gemalen zwarte peper

Voor het paneren

  • 2 eetlepels (el) bloem
  • 1 ei
  • 6 eetlepels paneermeel (ik gebruikte panko, de Japanse variant, voor extra crunch)
  • ½ tl zout
  • ¼ tl chilipoeder

Voor de sausjes (optioneel)

  • 2 el goede mayonaise
  • 1 tl Chipotle peper in adobo saus (La Morena, verkrijgbaar bij AH)

 

  • 2 el ketchup
  • 1 tl  Chipotle peper in adobo saus (La Morena, verkrijgbaar bij AH)

 

Bereiding

Giet de jackfruit af, maar vang het vocht op.

Doe de stukken jackfruit in de keukenmachine, samen met de kruiden voor de smaak.

Doe 3 eetlepels van het vocht uit het blik bij de stukken jackfruit. Dit vocht zorgt er voor dat er wat samenhang komt in de massa, omdat er verder geen bindmiddelen in zitten.

Draai de jackfruit met de kruiden en het water tot een fijne massa (fijner dan gehakt). Voeg eventueel nog wat van het vocht toe als hij niet goed ‘pakt’. Pas op dat je er niet te veel in doet!

Maak met een eetlepel bolletjes van ongeveer 25 gram en maak die plat, ongeveer een halve centimeter. Je kunt ook wat langwerpiger of krommere stukjes maken. Dat zit er ook leuk uit. Zorg er wel voor dat ze allemaal ongeveer even dik zijn.

Kluts het ei en doe het in een bord. Doe in een tweede bord de bloem, en in het derde bord de panko (of gewoon paneermeel) en meng deze met het zout en de chilipoeder.

Paneer de stukjes nu: eerst goed bedekken met bloem, dan door het ei halen, en daarna door de paneermeel. Leg de jacknuggets op een bord.

Jacknuggets, ongebakken
Dit zijn de Jacknuggets, nog ongebakken. Ongeveer 3 minuten in de olie of de frituurpan, en ze zijn klaar.

De Jacknuggets zijn nu klaar om gebakken te worden. Dat kan in een wok met olie of in de frituurpan. Verwarm de olie tot 180 graden (of zet je frituurpan op 180 graden).

Maak intussen de sausjes: meng de mayonaise met de chipotle, en meng ook de tomatenketchup met de chipotle.

Bak de Jacknuggets ongeveer 3 minuten tot ze goudgeel zijn. Laat ze even goed uitlekken en serveer ze met de sausjes.

 

Deze Jacknuggets zijn bijna vegan. Je maakt het vegan door de ei vervangen door iets plantaardigs, zoals een papje van water en bloem.