Recept: Poke Beef Bowl

Mijn Poke Beef Bowl
Poke Beef Bowl

Je hebt er inmiddels vast wel eens van gehoord, en misschien heb je er zelfs al wel eens één gegeten: de poke bowl. Dit gerecht is via de Verenigde Staten en Engeland ook naar Nederland overgewaaid. Op (foodtruck) festivals kom je de bowls tegen en je kunt de bowl ook (vaak in de grote steden) krijgen bij poke restaurants. Vaak bieden deze restaurants ook sushi burrito’s, een kruising tussen sushi en een burrito. Of eigenlijk sushi ìn een (zeewier) burrito.

Maar wat is die poke bowl nou precies?

Poke, je spreekt het uit als pokay, is Hawaiiaans voor ‘kruiselings in stukjes snijden’, en meestal is het een mix van vis (traditioneel een lokale soort tonijn of octopus) met smaakmakers als ui, gember, een pepertje, sojasaus en dergelijke.

Tegenwoordig vind je poke meestal in een kom (precies, die ‘bowl’) met rijst, vis (zalm wordt veel gebruikt) en groentes, met daarbij over overheen een saus of dressing. De rijst is dan meestal lauwwarm (warme rijst zou de rest van de ingrediënten garen en dat is nou juist niet de bedoeling). Overigens hoeft de poke bowl niet met vis. Je ziet ook bowls met tofu en kip.

Ik ben zelf erg enthousiast over de poke bowl, maar aangezien ik de enige in huis ben die vis lust eet ik het niet al te vaak – en tofu is hier thuis niet echt populair en kip, tja… dan willen we wel zeker weten dat het een kip is geweest die een goed leven heeft gehad.

Wat ik eigenlijk nog nergens heb gezien, is een poke bowl met vlees. Dat zou namelijk de perfecte oplossing zijn voor het vis/kip/tofu probleem hier in huis. Ik bedacht me dat het ook gewoon met vlees zou moeten kunnen, en dus heb ik dit recept bedacht; misschien niet authentiek, maar wel lekker! Het is wel belangrijk dat je een goed stuk vlees gebruikt, dat geschikt is voor dit gerecht. Een goede entrecote leek me hier erg geschikt voor (ik gebruikte zelf een entrecote van een Jersey stiertje van Boerderij Eyckenstein). Laat tijdens het bereiden het vetrandje trouwens vooral zitten, die kun je er altijd later nog afsnijden.

De meeste ingrediënten heb ik op smaak gebracht met kruiden en smaakmakers, sommige ingrediënten heb ik (vrijwel) met rust gelaten.
Je kunt in dit recept een aantal dingen parallel doen, maar dat hoeft niet. Je kunt prima alle voorbereidingen stap voor stap doen. De rijst moet echter niet meer heel warm zijn en het vlees niet te koud, dus houdt daar wel rekening mee.

Ingrediënten

(voor 2 personen)

1 tomaat
½ tl vissaus
1 el verse koriander, gehakt
1 geroosterde paprika (niet uit pot!)
1 el geroosterd sesamzaad
150 gram rijst (ongekookt)
mirin rijstwijn
Chinese (azijn)
komkommer, 12cm
1 entrecote 225-250 gram
Soja-sesame dressing (Kewpie)
½ avocado
nanami togarashi
mayonaise (Kewpie)
sriracha

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst. Ik heb hier gewone (Surinaamse) rijst voor gebruikt, maar je kunt ook basmatirijst gebruiken, of zelfs sushirijst. Maak het jezelf niet te moeilijk, en kook de rijst gewoon volgens de gebruiksaanwijzing, of de methode die je zelf gewend bent. Ik gebruikte hier zelf de 10/10 methode: water aan de kook brengen, rijst er bij, terug aan de kook, 10 minuten laten koken, afgieten, 10 minuten laten staan.
  2. Als de rijst gaar is, meng dan 1el rijstwijn met 1 theelepel (Chinese) azijn en ½ theelepel zout totdat het zout is opgelost en doe dat bij de rijst. Doe hier ook nog ongeveer een halve eetlepel geroosterd sesamzaad bij en meng het goed door. Laat de rijst afgedekt staan zodat deze niet te veel afkoelt.
  3. Rooster een paprika. Ik heb hier een gele gebruikt, een rode kan natuurlijk ook, maar ik zou geen groene gebruiken. Gebruik in ieder geval geen geroosterde paprika uit pot. Deze zijn te zuur, en niet echt geschikt voor dit gerecht (vind ik). Nog nooit een paprika geroosterd? Dat is heel simpel, als je een fornuis op gas hebt. Steek een pit aan en leg de paprika er op. Draai de paprika regelmatig, zodat deze aan alle kanten gelijkmatig zwart wordt. Doe de paprika nu in een plastic zak (bijvoorbeeld een boterhamzakje), en sluit de zak. Laat de paprika in de zak afkoelen. Na ongeveer 15 tot 20 minuten kun je de paprika uit de zak halen en het geblakerde vel er eenvoudig afhalen. Snij de paprika nu in dunne reepjes.
  4. Snij de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij de halve komkommers nu in de breedte in plakjes.
  5. Snij de tomaat door de helft en verwijder de zaadjes. Hoewel er veel smaak aan dat deel van de tomaat zit, wordt het gerecht veel te nat als je die laat zitten. Snij de tomaat nu in kleine stukjes. Hak de koriander fijn en doe dit bij de tomatenblokjes. Voeg nu ¼ tot ½ theelepel vissaus toe en meng het geheel goed.
  6. Maak een grillpan goed heet. Dep de entrecote goed droog en doe er een heel klein beetje zout op. Grill de entrecote ongeveer 3-4 minuten aan iedere kant. Ik vind het hier het lekkerst als de entrecote tussen rare en medium gegaard is, maar als je dat niet lekker (genoeg) vindt, voel je vrij om een andere garing aan te houden. Haal de entrecote uit de grillpan en leg deze op een bord. Smeer nu beide kanten van de entrecote in met de soja-sesam dressing en laat de entrecote rusten.
  7. Snij de halve avocado in dunne plakjes. De andere helft van de avocado (met pit) kun je trouwens het beste even insmeren (aan de binnenkant…) met wat limoensap. Doe er wat huishoudfolie omheen en je kunt het gewoon wel een paar dagen in een goed koude koelkast bewaren.
  8. Snij de entrecote in dunne plakjes.

Alle voorbereidingen zijn nu gedaan, dus je kunt je poke bowl gaan bouwen. Doe in iedere kom rijst en strooi er wat nanami togarashi over.

Leg nu aan één kant de tomaat, daarnaast, langs de rand dus, de komkommer en daarnaast de paprika.

Het midden is nu nog vrij. Leg daar aan ene kant de reepjes entrecote en aan de andere kant de avocado. Zoals je op de foto kunt zien was mijn kom toch nog iets te krap, waardoor de ik avocado (half) op de entrecote moest leggen.

Om het af te maken: zigzag er wat (Kewpie) mayonaise en Sriracha over, en strooi er nog wat geroosterd sesamzaad overheen. De reden dat ik hier Kewpie gebruik is vooral omdat je met de knijpfles van Kewpie mooie dunne streepjes kunt maken – hoewel de smaak ook echt wel anders is dan de mayonaise van Calvé…

Heb je het gerecht zelf ook gemaakt dan hoor ik natuurlijk graag wat je er van vond. Heb je er een eigen draai aan gegeven? Top, vertel me er meer over!

Smakelijk eten!