Klassieke Groentesoep

Retro soepkom met groentensoepEen trendwatcher beweerde eind 2018 dat soep het helemaal gaat maken in 2019. Waarop deze glazen bolkijker dat baseerde weet ik niet. Maar als iedereen vervolgens soep gaat maken, dan heeft de trendwatcher gelijk, maar dan moet je hem (of haar) een trend influencer noemen. Dat is natuurlijk wat anders, maar als vervolgens niemand in de gaten heeft dat je de trend zelf in gang hebt gezet, vindt iedereen je een fantastische trendwatcher. En gaat iedereen dus goed opletten wat jij beweert, om vervolgens zelf… naja, je snapt wat ik bedoel.

Soep gaat dus een comeback maken dit jaar, aldus de trendwatcher. Ik liep zelf al een tijdje rond met het idee om meer met soep te gaan doen, want het is ook gewoon heel erg veelzijdig. Van de gewone Hollandse soep via Vietnamese pho en Indonesische soto (ajam) naar Japanse ramen bijvoorbeeld. Maar ook in het Midden-Oosten wordt gesoept, en in midden-Amerika, en Noord-Amerika. Ongetwijfeld wordt er in Afrika ook gesoept. Soep is overal, en eigenlijk van alle tijden.

Op de plank staan hier veel kookboeken over soep of met recepten voor soep, van Escoffier’s Potage Windsor tot een Baskische kersen en amandelsoep van José Pizarro. Ik ga de trendwatcher gewoon maar gelijk geven en iets met soep doen dit jaar. De rubriek Soep19 is er voor geboren. Misschien een rare naam, maar ’t hashtagt zo lekker.

De aftrap

AH Hollandse roerbakgroenten 35%We trappen af met een klassieker: de groentesoep. Waarom? Tegen voedselverspilling. Dat zit zo: ik was laatst in één van de vele Albert Heijn filialen die we rijk zijn en daar lag het weer eens vol met spullen voorzien van een 35% afprijzingsticker. Ik had er een winkelkar mee kunnen vullen denk ik. Dat deed ik niet, maar ik nam wel twee zakken ‘Hollandse Roerbakgroenten’ mee. Bleekselderij, wortel, bloemkool, paprika, broccoli, sperziebonen – òòk allemaal lekkere groeten voor in een soep. Wel roeren, niet bakken.

De basis van de meeste goede soepen is een goede bouillon (sommige soepen maak je zonder bouillon). Een goede bouillon krijgt je niet door een pan water te verrijken met wat bouillonblokjes. Een pot geconcentreerde bouillon, ok, maar blokjes? Nee, liever niet. Dat is vooral zout, een beetje kruiden, en één of andere gistextract dat doet alsof het rundvlees of gebraden kip is. Een goede bouillon maak je zelf. Ik baseerde mijn bouillon op het recept uit het ‘Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool’ van C. Wannee. Een klassiek kookboek, dat past wel bij een klassieke soep.

Omdat ik zo’n 800 gram anti-voedselverspillingsgroente had, maak ik zo’n 3 liter bouillon.

Groentebouillon

Ingrediënten
  • 1 kleine knolselderij
  • 2 middeldikke preien
  • 4 kleine uien
  • 5 bospenen (of 1 flinke winterwortel)
  • 20 gram Peterselie
  • 30 gram Bladselderij
  • ½ theelepel tijm
  • ½ theelepel oregano
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 stukjes foelie
  • 3 theelepels zout
  • 10 gekneusde peperkorrels

De knolselderij, prei, ui en bospeen moet ongeveer 1½ kilo zijn in totaal

Pan met groenten voor groentenbouillonBereiding
  1. Schil de knolselderij en snij deze in blokjes van ongeveer 1 bij ½ bij ½cm.
  2. Snij de onderkant van de prei, en het lelijkste stukje van de groene bovenkant (niet te veel) en vervolgens in ringen van ½-1cm. Was de prei goed, zodat eventueel zand er uit is.
  3. Snij de uien in halve ringen van 3mm breed
  4. Snij de bospenen in plakjes van ook ongeveer 3mm.
  5. Doe 30 gram boter in een grote pan en laat die smelten. Voor een veganistische soep gebruik je hier margarine of (olijf)olie.
  6. Doe de groente erbij en bak de groente, onder af en toe roeren, tot de ui glazig begint te zien.
  7. Voeg 3 liter water toe, of iets minder als je de 1½kg groente niet haalde.
  8. Doe de peterselie, bladselderij, tijm, oregano, laurier, foelie, het zout en de peperkorrels er bij en breng aan de kook.
  9. Laat op een laag vuur (kleinste pit) 45 tot 60 minuten trekken, met deksel op de pan. Controleer af en toe of de pan niet alsnog erg enthousiast aan het bubbelen is.

Laat de bouillon afkoelen, en zeef deze door een natte (kaas)doek. Je kunt de groente in de doek ook nog verder uitpersen om alle smaak er uit te halen, maar pas op dat je de groente zelf de niet doorheen perst. Een dubbelgevouwen kaasdoek zou moeten werken.

Groentesoep

Deze soep is trouwens zonder soepballetjes, en dus geschikt voor vegatariërs (ook voor veganisten als je bij de bouillon olie of margarine hebt gebruikt in plaats van boter).

Ingrediënten
  • 800 gram Hollandse roerbakgroenten (of een zelfgemaakt mengsel met wortel, bleekselderij, bloemkool, broccoli, paprika en sperziebonen)
  • 3 liter groentenbouillon
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 3 eetlepels fijngehakte bladselderij
  • 75 gram vermicelli
Pan met groentensoepBereiding
  1. Breng de bouillon aan de kook, en voeg de groente toe. Laat ongeveer 8 minuten zachtjes koken.
  2. Voeg de vermicelli toe. Kook de vermicelli ongeveer 5 minuten mee.
  3. Doe de peterselie en bladselderij er bij.
  4. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Mijn ervaring is dat er altijd wel flink wat zout bij mag, ik voegde in totaal al snel 1½ theelepel toe. Wees dus niet te zuinig, anders heb je een laffe soep. Maar begin vooral niet met teveel…

Laat me weten wat je van de soep vindt in de comments. Verder: heb je nog leuke eigen toevoegingen, laat me ook weten. Welke soep moet ik volgende keer maken? Juist, ook dat mag je kwijt in de comments.