Ontbijtsoep. Met bonen.

Ik eet graag ontbijt. Dat wil zeggen: ik eet graag een ontbijt dat afwijkt van de ‘Hollandse Standaard’ bammetje jam of pindakaas. Of yoghurt met muesli/cruesli vulling. Dat eet ik wel vaker, maar niet liever. Nee, geef mij maar een bord nasi met gebakken ei. Of een Full English. Met bacon, roerei, tomaat, worstjes, ‘black pudding’ en bonen in tomatensaus – op toast natuurlijk. Warme, stevige kost, daar kun je me voor wakker maken.

Toen ik het laatste nummer van mijn nieuwe favoriete blad ‘Lucky Peach’ onder ogen kreeg was ik dan ook zo blij als een foodie met een nieuwe keukengadget: “The Breakfast Issue”. Volop ideeën voor een ontbijt dus. In het artikel “It’s 8 a.m. Somewhere” gaat de auteur vrijwel alle tijdzones langs om te zien wat men in één van de landen in die tijdzone eet voor ontbijt.

Bij tijdzone UTC-1 bleef ik hangen. De Azoren. Een kleine eilandengroep midden in de Atlantische Oceaan en autonome provincie van Portugal. Op het ontbijtmenu daar: Sopa de Couve, Azoraanse (Azorese?) soep met kool, aardappel en bonen. Dat recept moest ik gaan maken. Maar aangezien de bereidingstijd niet helemaal past in mijn schema, er toch maar gekozen deze ’s avonds te eten. Ook zin? Hieronder het recept van David Leite uit Lucky Peach #17.

Ingrediënten
  • 275 gram cup gedroogde rode kidney bonen, of kievitsbonen (mijn keuze) – afgespoeld, en een nacht laten weken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 350 gram chouriço of chorizo (maar dan is het natuurlijk niet meer Portugees…) in plakken van ongeveer ½ centimeter
  • 2 grote uien, grof gehakt
  • 1 laurierblad
  • 3 tenen knoflook, uitgeperst of heel fijn gesneden
  • ½ theelepel rode-pepervlokken
  • 1 liter runderbouillon. Gebruik het liefst echte bouillon, zelfgemaakt bij voorkeur, maar vermijd als het even kan dat zoute blokjes. Zelf maakt ik een bone broth van kalfsbotten, ui, prei en selderij
  • 675 gram aardappels, geschild en gesneden in blokjes van 1cm
  • 225 gram groene kool of boerenkool, zonder de dikke nerven, en grof gehakt
Bereiding
  • Giet de bonen af, doe ze in een pan en bedek ze met water. Breng het water aan de kook en laat de bonen 45 minuten op laag vuur koken tot ze zacht, maar nog wel stevig zijn. Geen zout toevoegen, want dan garen de bonen slecht.
  • Verwarm in een grote pan de olijfolie. Als de olie heet is voeg dan de worst toe en bak deze ongeveer 8 minuten, tot deze bruin is. Haal de worst met een schuimspaan uit de pan.
  • Giet het vet uit de pan (er komt nogal wat vet van de worst af), en doe van dit vet weer drie eetlepels terug in de pan.
  • Doe de uien met het laurierblad in de pan en bak de uien tot ze een diep goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 25 minuten. Let op dat de pan niet te heet wordt, want dan verbranden de uien. Zet het vuur desnoods lager als het te snel gaat.
  • Voeg de knoflook en de pepervlokken toe, bak deze een minuutje mee. Doe de bouillon met ongeveer een liter water in de pan. Voeg de aardappels toe, breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de aardappels, met het deksel op de pan in 10 tot 12 minuten gaar worden.Sopa de Couve
  • Doe in de tussentijd een derde van de bonen en een soeplepel van de bouillon in een keukenmachine of blender en draai de bonen tot een grove pasta. Je kunt het mengsel daarna nog door een zeef halen zodat je geen velletjes van de bonen in je soep krijgt straks. Je kunt deze stap natuurlijk ook achterwege laten als je het te veel werk vindt, of niet zoveel waarde hecht aan wel of geen velletjes in de soep. Ik heb het in ieder geval niet gedaan.
  • Als de aardappels gaar zijn, voeg dan de worst, de bonen, de bonenpasta en de kool toe aan de soep. Verwarm het nog heel even mee, tot net aan de kook, zet dan het vuur af en laat alle smaken goed met elkaar vermengen. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Haal het laurierblad uit de soep – als je hem makkelijk kunt vinden tenminste – en doe de soep in kommen of borden. Afhankelijk van je honger of de maat borden is het goed voor 5 tot 8 porties.

Ik geef de soep een dikke 8,5, en zelfs een goeie 9 de volgende dag – de smaken zijn dan nog beter op elkaar in gewerkt. Ik denk dan ook dat dit een goede ontbijtsoep is, die je de avond van te voren maakt.

Wil je dit nummer van Lucky Peach ook hebben, kijk dan in de webshop van Atheneum Boekhandel of bij Amazon . Of neem direct een abonnement.