Recept: Pasta e fagioli (e mais)

pasta e fagioli_webversiePasta e fagioli is een Italiaanse klassieker, en is dit jaar natúúrlijk helemaal hot, omdat het het Jaar van de Boon is. Ik maakte deze variant omdat ik voor een ander gerecht nog bonen en mais nodig had, en er bonen èn mais over waren. Weggooien is zonde, dus kokkerellen dan maar en zo werd het ‘pasta e fagioli (e mais)’. Het onderstaande gerecht is voor 2 à 3 personen; halveer het en je hebt een flink maaltijd voor één. Ook erg lekker bij koud weer, trouwens!

Ingrediënten

1 Middelgrote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
3 blaadjes salie (of ¾ theelepel gedroogde)
2 blikjes tomatenpuree (of 1 groot blikje)
1 liter (runder)bouillon
200 gram maïs (mag gewoon uit blik)
250 gram bonen (witte, kievits, andere mag ook, liefst vers, geweekt, en gekookt; uit blik eerst even afspoelen en uit laten lekken)
100 gram pasta (kleine pasta)
20 gram Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Doe 100 gram maïs met 1dl bouillon in een blender en maak er een papje van, of gebruik hiervoor een staafmixer
  • Verwarm de olie in de pan en voeg de ui en de knoflook toe en verwarm deze tot de ui net glazig begint te worden
  • Doe de salie er bij en bak kort mee
  • Doe de tomatenpuree in de pan, en bak dit ook even mee, ongeveer een minuutje
  • Doe de bouillon er bij en zorg dat de tomatenpuree goed vermengd wordt, dat gaat makkelijk met een garde
  • Breng het geheel aan de kook, en zodra het kookt, voeg dan het mais/bouillon papje er bij, en meng dit weer goed
  • Als het mengsel weer aan de kook is, voeg dan de pasta toe.
  • Laat de pasta tot de helft van de kooktijd op laag vuur koken, zonder deksel op de pan
  • Doe 5 minuten voor het einde van de kooktijd van de pasta de bonen en de mais er bij (aangezien de ene pasta de andere niet is, en je niet wilt dat alle bonen en mais stukkoken heb ik hier deze wat afwijkende tijd opgenomen)
  • Als de pasta gaar is, ben je klaar. Nou ja bijna:
  • Schep de pasta e fagioli (e mais) in een bord of kom en doe er wat geraspte Parmezaanse kaas over.