Gault & Millau Awards 2019

Het is het einde van het jaar, dus tijd voor alle jaaroverzichten, lijstjes, prijzen en awards. Dat is in de culinaire wereld natuurlijk niet anders. Het idee van ‘eind van het jaar’ loopt voor chefs, sommeliers, fromagers, patissiers, gastvrouwen en -heren behoorlijk lang. Het was pas eind oktober toen Lekker al kwam met zijn nieuwe lijst van 500 restaurants, gevolgd door het nieuwe ProefschriftRestaurants.nl in november. Vandaag was het de beurt aan de Gault & Millau 2019, en later deze maand komt Michelin nog met zijn bekende sterrenregen (de Bib-bui is overigens óók begin vorige maand al overgetrokken).

Het Gele Boekje

De bekende, gele, Gault & Millau gids voor Nederland is dit jaar geheel vernieuwd. Niet langer word de gids samengesteld onder leiding van Jan van Lissum maar met Godfried van der Lugt aan het roer. Van Lissum is na de breuk met Gault&Millau zelf verder gegaan met het al eerder genoemde ProefschriftRestaurants.nl.

Het nieuwe team van 30 inspecteurs heeft in slechts 9 maanden tijd de hele gids opnieuw samengesteld. De eisen om in de gids te komen zijn wel aangescherpt. Moest een restaurant eerst 11 punten hebben om in de gids terecht te komen, die grens ligt nu op 12 punten (van de maximale 20).

Tweehonderd

Ondanks deze strengere selectie, zijn er toch 200 nieuwe restaurants in de gids opgenomen, op een totaal van 700. Een opmerkelijke gebeurtenis, wat mij betreft. Ik maak er uit op dat de nieuwe inspecteurs een flink grotere lijst van restaurants zijn afgegaan. Als dat waar is, is de vernieuwing ook hoog nodig geweest, wat mij betreft.

Nieuw in de gids is ook een overzicht van de 25 beste cocktailbars èn is de gids niet langer als ‘magazine’ te koop, maar als boek. Dat betekent dan concreet dat deze het hele jaar te koop zal zijn, en niet alleen in de eerste paar weken na de release. De oplage van de gids is overigens 15.000 stuks en de gids wordt ondersteund door de website en een gratis app.

Awards

Naast het puntenlijstje van de restaurants is een groot onderdeel van de presentatie van de nieuwe gids het uitreiken van de diverse awards. Een aantal awards dit jaar zijn nieuw, en een aantal oude categoriën zijn verdwenen. Hieronder een overzicht van alle Gault & Millau awards die dit jaar zijn uitgereikt:

Award Winnaar
Groentenchef van het Jaar 2019 Chris Naylor, Restaurant Vermeer (Amsterdam)
Bistronoom van het Jaar 2019 Dennis de Haan, Restaurant De Haan (Groningen)
Ambachtsman van het Jaar 2019 Paul Hartering, Gebroeders Hartering (Amsterdam)
Aziatisch Restaurant van het Jaar 2019 (nieuw) Restaurant Mei Wah (Eindhoven)
Terras van het Jaar 2019 Kasteel Engelenburg (Brummen)
Ontdekking van het Jaar 2019 (nieuw) Restaurant Rijnzicht (Doornenburg)
Patissier van het Jaar 2019 Yurii Ivanov, Restaurant Wiesen (Eindhoven)
Cocktailbar van het Jaar 2019 Tales & Spirits (Amsterdam)
Wijnkaart van het Jaar 2019 Restaurant Bottles (Sas van Gent)
Sommelier van het Jaar 2019 Koen van der Plas, Manoir Restaurant Inter Scaldes (Kruiningen)
Prijs/Plezier-Award 2019 Huisje James (Ugchelen)
Beste Nieuwkomer in de Gids 2019 (nieuw) Restaurant 212 (Amsterdam)
Gastvrouw van het Jaar 2019 Marleen Brouwer, De Loohoeve (Schoonloo)
Jonge Topchef van het Jaar 2019 Jim de Jong, Restaurant De Jong (Rotterdam)
Chef van het Jaar 2019 Onno Kokmeijer, Ciel Bleu (Amsterdam)

Ik ga (en kan) hier niet alle restaurants in de gids met de punten opnoemen. Wel zal ik binnenkort nog een overzicht maken van de restaurants uit Utrecht die in de gids opgenomen zijn. Daarover binnenkort dus meer…