Vette geschiedenis in fastfoodmuseum

Afbeelding van frikandel van Tante Nel, Rotterdam
Frikandel van Tante Nel, Rotterdam. De frikandel is sinds 1998 de meest verkochte snack, aldus het Fastfoodmuseum.

We zwemmen in Nederland in de musea, zo lijkt het wel eens. Rijksmuseum, Van Goghmuseum, filmmuseum, een militair museum, een schoenenmuseum (min of meer) en, ja heus, Nederland heeft ook een Fastfoodmuseum. Ik wed dat je dat niet wist.

Natuurlijk zit je nu op het puntje van je stoel omdat je wilt weten waar je een jaren 60 frituurpan kunt bewonderen, of een jaren 70 kroket. Maar blijf rustig zitten: het museum is alleen virtueel (helaas).

Het Fastfoodmuseum wordt het beheerd door het Nederlands Frituurcentrum, dat dan weer het ‘kennis- en innovatieplatform’ is van de ProFri, de Vereniging Professionele Frituurders. Zeg niet dat we in Nederland niet goed geörganiseerd zijn. Er zijn veel musea, maar er zijn nog veel meer verenigingen…

Het virtuele museum biedt een tijdlijn van fastfood in Nederland van 1900 tot 2013. Belangrijke gebeurtenissen in het ontstaan en de groei van fast food in Nederland staan chronologisch vermeld. De tijdlijn, en daarmee het museum, is gebaseerd op de ‘Canon van Snacks en Fastfood’ dat Ubel Zuiderveld, in 2008 schreef in opdracht van de Stichting Vrienden Fastservice. Ubel was vroeger foodservice-journalist van beroep, maar is nu ‘Foodservice Watcher’.

De geboden informatie over de beginjaren is – uiteraard – wat summierder, maar naarmate de jaren vorderen is er meer informatie beschikbaar. Het is wel een beetje jammer dat de informatie sinds 2013 niet meer is bijgewerkt, al wordt dat op de website wel beloofd. Of zou er de afgelopen zes jaar niets van betekenis zijn gebeurd in die wereld? Dat kan ik me toch slecht voorstellen. Hopelijk komt er snel (weer) een update van de informatie.

Ondanks deze tekortkomingen – en de misschien wat ouderwets aandoende ‘look & feel’ van de website, is het toch leuke informatie voor wie iets meer wil weten over snacks en fastfood in Nederland. Het virtuele museum is dag en nacht open op het adres www.fastfoodmuseum.nl.