Horecava: Daalder pop-up lunch

Begin januari vindt traditioneel de Horecava plaats, de grootste horecabeurs van Nederland. Ik was ook op de 2019 editie en in een serie korte artikelen lees je over wat mijn ervaringen op de beurs.

Daalder pop-up Makro - Horecava 2019Iedereen kent de groothandel Makro denk ik wel, waar je met een speciaal pasje toegang hebt om spullen ‘in het groot’ te kopen. Ik ben er vroeger wel eens geweest, via-via, maar heb al ruim 30 jaar geen Makro meer van binnen gezien.

Makro staat bekend als ‘veel’ en ‘goedkoop’. Dat goedkope imago, daar wil Makro geloof ik wel een beetje vanaf. Het bedrijf probeert zich te profileren als leverancier van (ook) het wat hogere segment horeca. Om dat kracht bij te zetten organiseerde Makro op de Horecava, samen met Pêche Food, leverancier van luxe ingrediënten voo de horeca, een pop-up versie van het bekende en veel geprezen Restaurant Daalder van Dennis Huwaë. Goede klanten – en potentiële klanten uiteraard – werden uitgenodigd om er van een 5 gangenlunch te genieten.

Nu ben ik geen klant bij de Makro en ik heb geen ambities om een horecazaak te beginnen, dus de kans dat ik klant word, is niet zo heel groot (maar zeg nooit nooit). Ik heb echter de mazzel dat ik iemand ken, die Dennis Huwaë dan weer kent, en zo mocht ik dan toch aanschuiven om de creaties van Dennis en zijn collega’s en vrienden te proeven. En dat was inderdaad echt een mazzeltje.

We trapten af met twee amuses, waarvan de meringue van sushirijst met zalm en een klein flesje  kombucha echt heel bijzonder waren. De meringue smolt in je mond en vervolgens komt de smaak van de zalm erbij, samen een verrassend lekkere combinatie. Er werd een miniflesje huisgemaakte kombucha bij geserveerd (in Daalder kratje) om de mond te verfrissen. Ik had werkelijk nog nooit kombucha gedronken (echt!) en had geen idee wat me te wachten stond. Maar het was fris, zoetzuur, licht tintelend en het deed me een beetje denken aan een kruising tussen Fanta Orange en Fanta Limon. Een goede eerste kennismaking dus met kombucha.

De amuses werden gevolgd door twee gerechtjes met oester – twee heel verschillende oesters in twee heel erg verschillende gerechtjes. De ene oester was wat zilter, de andere wat zoeter. Mooi om dat contrast zo te proeven.

Hierna volgden een gnocchi met pompoen, zee-egel en Union 55 rum (uit Nederland!) en een heerlijke, correct gegaarde kabeljauw met vadouvan, jasmijn, wortel en kalamansi (een citrusvrucht die een beetje het midden houdt tussen een kumquat en een mandarijn).

Topper van de dag was zonder twijfel de duif met pompoen, pistache en chinese 5-spice. Het bordje rook verschrikkelijk lekker en toen het neer werd gezet heb ik er letterlijk even met mijn neus boven gehangen om de geur goed tot me door te laten dringen voor ik het ging eten. De smaak was ook voortreffelijk; veel beter kan duif volgens mij niet worden.

Het dessert was ook al heel bijzonder: een soort stroopwafelijsstroopwafel, waarbij het koekje het meest nog deed denken aan een kletskop of wat ze in Ierland en Engeland een brandy snap noemen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Een heel bijzondere lunch, dus, op een aparte plek, en een goed begin van de Horecava 2019, wat mij betreft. Effectief heb ik die maandag misschien niet zoveel gezien – maar kwalitatief was het een topper.

Dank aan Thérèse (Kitchen Exile), Dennis Huwaë en Restaurant Daalder, Pêche Food en Makro voor deze mogelijkheid.