Textfeed: Haring – Huib Stam

Haring - Huib StamIn het boekje ‘Haring’ van Huib Stam (ook verkrijgbaar als e-book en in hardcover) beschrijft Stam de geschiedenis van de haring in Nederland. In chronologische volgorde vertelt hij de geschiedenis van de haring in de Nederlanden. Er is aandacht voor de positie van de haring in Nederland en in Europa, en de invloed die natuur  en politiek gehad hebben op de vangst, verkoop en verspreiding van de haring in West-Europa.

Er staan interessante feiten over haring in (zoals dat de huidige Hollandse Nieuwe niet te vergelijken is met de haring van vroeger, en ook hoe dat gekomen is). De chronologische aanpak heeft echter ook nadelen, zo wordt er regelmatig verwezen naar dingen die in het tijdvak waar hij over schrijft, nog staan te gebeuren, zonder daar voor de lezer een tipje van de sluier over op te lichten. Je blijft dus nogal eens met flink wat vraagtekens zitten. Die worden wel beantwoord, uiteindelijk, maar daar kunnen wel flink wat hoofdstukken tussen zitten. Ik denk dat een onderwerp-gebonden indeling van het boek beter was geweest.

De schrijfstijl is helaas niet consequent door de hoofdstukken heen. Bij sommige hoofdstukken krijg je de indruk dat het de schrijver moeite heeft gekost het op papier te zetten waardoor het een wat zakelijke stijl krijgt. Soms is het verhaal veel jovialer en krijg je de indruk dat de schrijver er even ‘lekker in zat’. Sommige stukken springt de schrijver van de hak op de tak en zijn de bruggetjes tussen alinea’s onduidelijk of geheel afwezig.

Je merkt, de schrijfstijl heeft me wat gestoord, ik ben daar dan ook best gevoelig voor. Vind je het interessant om meer over dit oer-Hollandse product te weten, en stoor je je niet snel aan de schrijfstijl, dan kan ik het boekje zeker aanraden.