De R is weer in de maand, dus oesters!

De R is weer in de maand. Dus is het Zeeuwse oesterrrseizoen weer geopend, dat loopt van september tot april (overigens is ook het kruidnootjesseizoen weer begonnen, maar dat is een ander verhaal).

 

Net als bij het begin van het haringseizoen wordt het eerst vaatje (vaatje? U dacht net als ik dat die beesten in een houten kistje werden gestopt?) geveild voor een goed doel. Deze veiling in Sint-Annaland leverde dit keer 7550 euro op voor het Prinses Maxima Centrum. De winnende bieder was mosselhandelaar Vette-Verhaart uit Yerseke, aldus Omroep Zeeland.

 

Maar er is zorg om de Zeeuwse Oester. Deze fijne Zeeuwse delicatesse wordt namelijk bedreigd door de Japanse oesterboorder, een slak die zich tegoed doet aan jonge oesters en zo de aanwas van nieuwe oesters tegenhoudt. Al negentig (!) procent van jonge oesters zijn al gestorven.

Maar, oh ironie, die Zeeuwse Oester is helemaal niet Zeeuws van oorsprong, die is import. Uit Japan.

 

En zo wordt de uitheemse oester bedreigd door een uitheemse vijand. Vervelend voor de Zeeuwen, en de liefhebbers van deze ‘Zeeuwse’ oesters, dus zeg ik: geniet er van, zo lang het kan, want in 2016 zouden er wel eens geen oesters uit Zeeland kunnen zijn…