René Redzepi kondigt sluiting Noma aan

René Redzepi heeft besloten om Noma te gaan sluiten, zo is te lezen op de site Culy.nl. Op 31 december 2016 worden de laatste gerechten er geserveerd. Culy.nl noemt het schokkend nieuws, maar zover wil ik het niet gaan. Het is niet het eerste ‘(voormalig) beste restaurant ter wereld’ dat er mee stopt (kent u El Bulli nog?). Overigens komt er wel een nieuwe Noma.

Ik kan me ook wel voorstellen dat je er na verloop van tijd toch een andere draai aan wilt geven als je al zo lang aan de top staat. Noma ‘verhuisde’ vorig jaar al tijdelijk naar Japan, en dit jaar is Sydney aan de beurt. Voor Noma zou dan vast nog wel plek zijn in andere steden (New York, Las Vegas, misschien wel Lima) maar dan dreigt het weer een reizend circus te gaan worden.

Ik ben benieuwd of René Redzepi zijn droom waar kan gaan maken in het nieuwe Noma, dat gepland staat in de buurt van de ‘hippie vrijstaat’ Christiana. Het ontbreekt hem in ieder geval niet aan passie, zoals ook te zien is in de film Good Things Await, dus dat zal geen belemmering zijn. Maar een urban farm is natuurlijk nog wel iets anders dan eentje op het platteland, waar ik overigens niet mee wil zeggen dat het niet zou kunnen werken. Eerlijk gezegd, dat zouden we veel meer moeten doen. Waarom wel een kinderboerderij met aaikonijnen en een knuffelpony en niet een echte boerderij met dieren die gewoon gegeten worden en groenten uit de tuin.

 

Met het sluiten van Noma komt natuurlijk wel de vraag: hoe lang blijft El Celler de Can Roca nog open. Een tafeltje bij Noma is nauwelijks te krijgen, zeker nu niet meer, maar misschien valt er nog wat te smikkelen in Girona…