Cajun legende Chef Paul Prudhomme overleden

Paul Prudhomme (1940 - 1975)
Paul Prudhomme (1940 – 1975)

Ik had het gemist vorige week, maar ik las vanochtend dat chef Paul Prudhomme  afgelopen donderdag op 75 jarige leeftijd is overleden. Prudhomme was in de jaren 80 de grote aanjager van de populariteit van de Cajun keuken en zijn restaurant K-Paul’s Louisiana Kitchen in New Orleans is wereldberoemd. Daarnaast verscheen hij regelmatig op TV en heeft hij een aantal boeken geschreven over de Creoolse en Cajun keuken. Onlangs heb ik zelf nog zijn standaardwerk Paul Prudhomme’s Louisiana Kitchen gekocht.

Mijn eigen eerste kennismaking met de Cajun keuken was in Mad Mick’s & Big Mamou in Utrecht, in de jaren 90. Naast het feit dat het zo’n beetje mijn stamkroeg was in mijn studietijd, heb ik er ook regelmatig genoten van de Cajun (en door Cajun geïnspireerde) gerechten die er werden geserveerd. Vooral de Jambalaya en de Cajun Tomato Soup kan ik me nog goed herinneren. Het recept voor die tomatensoep zou ik trouwens graag nog eens hebben…

Naast het restaurant, de boeken en TV had Paul ook zijn eigen sauzen en kruidenmixen. Ik denk dat een cajun kruidenmix van Paul één van de eerste dingen was die ik online kocht, eind jaren 90…

Jammer dat deze markante man er niet meer is, die overigens in 1986 ‘Turducken’ registreerde als handelsmerk (maar er niet de uitvinder van was, aldus de informatie op Wikipedia.