Recensie: BUGS

Vanavond op de Filmnight: BUGS van YFM Utrecht in ’t Hoogt  geweest. Interessante film, Bugs. De film laat,  soms wat komische wijze, zien welke diversiteit er aan insecten is in de wereld en wat daar zoal mee wordt gedaan in de wereld. Soms ook niet komisch, en de film is misschien niet geschikt voor mensen met een zwakke maag. Meer spoilers kan ik beter niet geven.

Maar, het is geen halleluja-verhaal,  de film is ook kritisch. Er wordt veel en hard geroepen dat we meer insecten moeten gaan eten omdat het huidige voedselpatroon niet houdbaar is met de verwachte bevolkings- en welvaartsgroei (dat laatste met name dan in bijv. India en China). Maar is dat wel de oplossing? Persoonlijk denk ik dat het eten van insecten (of daarvan afgeleide producten) kan bijdragen aan een houdbaar voedselsysteem. Echter, ook het vervangen van andere producten door insecten (denk aan soja voor kippen en vismeel voor kweekvis) is denk ik een goede verandering.

Dan blijven er natuurlijk nog vraagstukken bestaan als: eten we niet gewoon te veel dierlijke eiwitten, en welke risico’s zitten er aan insectenkweek? Hoe zorgen we er voor dat we daar niet dezelfde fouten maken als met de huidige veeteeltindustrie? En hoe zit het genetisch bij het kweken (fokken?) van insecten? Is daar ook kans op ‘inteelt’ net als bij het huidige vee? En hoe zit dat met ziektes? Bestaan er ziektes als , laten we zeggen, meelwormengriep en gekkesprinkhanenziekte? Is daar goed onderzoek naar gedaan? Allemaal zaken waar we goed over na moeten denken. We kunnen een hoop leren van onze fouten in het verleden, maar dan moeten we dat wel doen.