Recensie: For Grace [Netflix]

For Grace
Klik op de afbeelding om de trailer te bekijken!

De documentaire For Grace vertelt het verhaal van de Amerikaanse chef, Curtis Duffy, die op weg is naar het openen van zijn eerst eigen restaurant, Grace. Curtis kookt op dat moment nog in het met twee Michelinsterren bekroonde Avenues, maar kan daar niet meer uit de voeten door te weinig ruimte, en te weinig personeel. Zijn ambities zijn groter en hij gaat met zijn goede vriend en zakenpartner Michael Muser het avontuur aan om de ambities waar te maken.

De achtergrond van Curtis Duffy, van oorsprong uit Ohio, liegt er niet om: hij kookte eerder bij de, inmiddels overleden, Charlie Trotter in Chicago (ook Grant Achatz en Graham Elliot hebben daar gewerkt, bijvoorbeeld) en zelf werkte hij ook voor Grant Achatz, van het met maar liefst drie Michelinsterren bekroonde restaurant Alinea in Chicago.

In de documentaire krijg je een mooi inzicht in het proces van het openen van het restaurant, maar misschien nog wel meer een inzicht in de persoon Curtis Duffy. Gepassioneerd, gedreven en creatief zijn sleutelwoorden. Ook wordt stilgestaan bij het persoonlijke drama dat hem overkwam, en het enige minpuntje aan deze film is misschien dat daar op sommige momenten iets te lang bij stil wordt gestaan.

Voor liefhebbers van dit genre is deze film absoluut een aanrader; hou er wel rekening mee dat je na het kijken van deze film waarschijnlijk op zoek gaat naar een vliegticket naar Chicago…

  • Film: For Grace
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Waar te zien: Netflix Nederland (sinds maart 2016)