Recept: Kokos-koffiepudding met palmsuikercaramelsaus en speculaaskruimel

PuddingfotoHeb ik daar toch even mijn best gedaan om een zo lang mogelijke receptnaam te verzinnen, of niet? Het alternatief was pudding met saus en kruimel, en dat vond ik toch wat tè algemeen klinken.

Het recept is ontstaan na het maken van de kokospompoensoep met de pompoen van het Bijna Waste Geweest Feest 2. Daar moest een half blikje kokosmelk in, en die andere helft stond inmiddels al weer even in de koelkast. Kokosmelk blijft in een afgedekt bakje best wel lang goed, maar je moet het niet overdrijven. Tijd dus om er iets mee te doen. Gelukkig was ik al op een idee gaan broeden toen ik het bakje in de koelkast zette. Samen met een zakje oploskoffie dat ik nog ergens vond en wat ideeën die ik her en der opdeed kwam ik tot de eerste versie van dit recept.

Ik was er echter nog niet helemaal tevreden mee, want er zat wat te weinig smaak aan. De eerste versie van dit recept vulde ik dan ook aan met 200ml halfvolle melk (want die stond ook nog in de koelkast), en dat bleek geen goede keus. In de tweede versie van het recept heb ik de melk vervangen door 100ml slagroom, en er een heel blikje kokosmelk in gedaan. Dat werkt een stuk beter, dus daarom nu geschikt voor publicatie…

Ingrediënten

Pudding

  • 400ml kokosmelk
  • 100ml slagroom
  • 75 gram suiker
  • 1 sachet oploskoffie Espresso (ik gebruikte Nescafé)
  • 6 blaadjes gelatine

(het recept is door de gelatine niet per se vegetarisch, dus je zou hier ook agar-agar kunnen gebruiken)

Palmsuikercaramelsaus

  • 250gr palmsuiker (te koop bij de toko, neem wel losse suiker en niet van die harde Javaanse klonten)
  • 145ml slagroom
  • 50gr roomboter

Speculaaskruimel

  • 50gr bloem
  • 50gr suiker
  • 1tl speculaaskruiden
  • 40gr boter

Bereiding

Pudding

Week de gelatineblaadjes in wat koud water. Zorg wel dat de blaadje ruimte hebben en dat ze niet te veel opgepropt zitten.

Doe de kokosmelk, de slagroom en de suiker in een pan en zet deze op een laag vuurtje. Roer goed, zodat alle suiker vermengd is.

Verwarm het geheel tot ongeveer 85 graden, doe dan de oploskoffie er bij en verwarm langzaam verder tot ongeveer 90 graden.

Knijp de gelatineblaadjes uit; doe ze bij de vloeistof in de pan. Laat de gelatine oplossen en verwarm het mengsel verder tot ongeveer 95 graden. Het hoeft niet te koken, ik denk zelfs dat koken de smaak negatief beïnvloed.

Doe het hete mengsel in een een vorm. Voor individuele porties kun je heel goed een siliconen muffinvorm gebruiken. Laat het geheel afkoelen en verder opstijven in de koelkast.

Palmsuikercaramelsaus

Doe de palmsuiker in een pan met een dikke bodem en doe daar 60ml water bij. Zet dit op een laag vuur totdat de suiker is opgelost. Zet het vuur dan hoger en breng het aan de kook, en laat dit dan rustig een paar minuten doorkoken, ongeveer 4 minuten. Omdat de palmsuiker al wat donkerder is van zichzelf is het wat lastiger te bepalen wanneer de caramel goed is, laat de caramel in ieder geval niet te lang koken, want dan verbrandt hij en wordt hij bitter.

Haal de pan van het vuur en roer de boter er doorheen, en als deze gesmolten is de slagroom. Meng het geheel goed en laat het afkoelen.

Speculaaskruimel

Doe de boter, bloem, suiker en kruiden bij elkaar en wrijf dit tot het een zandachtige structuur heeft. Voor een extra intense smaak kun je het nu een dag laten rusten – als je daar de tijd voor hebt. Je kunt ook meteen gaan bakken: spreid de kruimels uit op een bakplaat en zet deze in een tot 190 graden verwarmde oven (hetelucht 170). De baktijd is 12 tot 15 minuten.

Alternatief: kun je, of wil je, de crumble niet zelf maken, verkruimel dan wat speculaasjes. Ook lekker.

Serveren

Serveer de pudding met een eetlepel saus (per individueel portie) en strooi er wat speculaaskruimel overheen en naast.

Smakelijk eten!