Ovengedroogde tomaten maken van je #hetezomeroogst

Het is volop tomatenseizoen. Rode tomaten, vol van smaak èn spotgoedkoop. Tijdens de hete weken van de zomer van 2018 heeft veel groente en fruit zich een beetje anders ontwikkeld dan normaal: wat kleiner of juist groter, gerimpeld of krom. We zijn het niet gewend ze in de winkel te vinden – en de supermarkten denken ook dat we die groente en fruit niet willen hebben. Diverse initiatieven om deze producten toch in de winkel te krijgen bewijzen keer op keer dat (genoeg) consumenten het geen enkel probleem vinden als die komkommer een beetje krom is, of de pruimen 3mm kleiner dan het ‘supermarktvoorschrift’.

Gelukkig zijn er ook supermarkten die het probleem deze zomer snappen, en bijvoorbeeld de tomaten wèl in de winkels leggen. Dus het zou zo maar kunnen dat jij bij jouw supermarkt een stapel tomaten vind die je voor een prikkie mee kunt nemen. Daar moet je natuurlijk wel wat mee doen. Deelde ik eerder al een lekker recept voor pastasaus, hier heb ik ook nog een recept voor ovengedroogde tomaten. Ook voor die tomaten maakt het niet zo uit als ze een beetje anders uit zien. Zolang ze maar niet beschimmeld zijn, dat is het enige.

Eigenlijk kun je het niet eens een recept noemen, zo simpel is het om je eigen ovengedroogde tomaten te maken. Maar goed, als je het nog nooit gedaan hebt is een beetje hulp natuurlijk welkom.

Wat heb je nodig?

  • 1½ kilo tomaten
  • Twee takjes verse oregano
  • Twee takjes verse thijm
  • Takje rozemarijn
  • 4 blaadjes verse basilicum
  • 4 teentjes knoflook
  • Zout
  • Peper
  • Olijfolie
  • Grote pot
  • En natuurlijk een oven
  • Oh ja, tijd

Ik ga in dit recept uit van een normaal formaat oven, dus niet een magnetroncombi-oven of een snackoventje. In die laatste zou het misschien ook nog wel kunnen, als de temperatuur van de oven maar laag genoeg ingesteld kan worden. De hoeveelheid kruiden is een grove indicatie, het hangt een beetje van je smaak af. Ik zou rustig aan beginnen, je kunt de volgende keer altijd meer er bij doen (ja, volgende keer, want de tomaatjes zijn zò lekker, je wilt nooit meer anders).

p1020196De tomaten drogen

  • Verwarm de oven voor op 100 graden.
  • Snij de tomaten in parten. Ik sneed de tomaten in vieren, het kan ook in zessen of achten, dat hangt een beetje van de grootte van de tomaten af – het kan dus ook per tomaat verschillen.
  • Verwijder het steelaanzetje. Dat wordt heel hard als je de tomaat droogt, en dat is niet echt lekker eten.
  • Neem een bakplaat en leg daar bakpapier op. De meeste supermarkten verkopen bakpapier die per vel op een rol zit, en één vel zou zo’n beetje precies op die bakplaat moeten passen.
  • Leg de tomaatjes in rijen op de bakplaat. Laat een beetje ruimte tussen de tomaatjes zodat de warmte zich er goed omheen kan verspreiden. Het hoeft niet heel veel ruimte te zijn, want de tomaatjes gaan krimpen als het vocht verdampt.
  • Haal de blaadjes van de oregano en thijm van de takjes, haal de ‘naalden’ van de rozemarijn en breek die in tweeën. Scheur de blaadjes basilicum in stukjes en snij twee teentjes knoflook in plakjes (de andere twee gebruik je later.
  • Strooi de kruiden en knoflook een over de tomaatjes. Doe daarna grofgemalen zwarte peper en grofgemalen zout over de tomaatjes. Besprenkel het geheel met een beetje olijfolie.
  • Doe de tomaatjes nu in de oven. Houd de ovendeur op een kier, zodat het vocht uit de tomaatjes makkelijk de oven uit kan. Het drogen gaat dan een stuk beter.

De tomaatjes mogen heel wat uurtjes in de oven verblijven, afhankelijk van de grootte van de partjes moet je snel denken aan 3 tot 4 uur, maar het kan ook zomaar een uur of 6 zijn. Controleer iedere twee uur even hoe het met je tomaatjes gaat. Ze moeten lekker droog aanvoelen, maar niet keihard zijn. Ideaal dus als je nog wat films op Netflix wilde kijken, na iedere film dus even controleren.

  • Als je tomaatjes de gewenste droogte hebben bereikt (ze zijn dan al minstens de helft gekrompen), haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Maak nu de grote pot waar je de tomaatjes in gaat bewaren goed schoon. Zorg dat je een pot hebt die je goed af kunt sluiten met een deksel of ééntje waar een rubber ring tussen past.

De pot krijg je echt goed schoon door hem te vullen met kokend water. Om het risico van barsten te verkleinen doe ik altijd eerst wat gewoon heet kraanwater in de pot, zodat de temperatuurschok niet te groot is.p1020224

  • Je hebt als het goed is nog twee teentjes knoflook; snij deze nu op de lange zijde in vier stukken.
  • Als de pot droog is, en je tomaatjes zijn afgekoeld, dan kun je ze in je pot gaan doen. Doe eerst een laagje olijfolie in de pot en doe daar een paar stukjes van de gesneden knoflook in. Doe nu de tomatenpartjes er in. Je mag ze best een beetje aanduwen, maar wel met beleid – je wilt geen tomatenpuree maken. Verdeel daartussen ook de stukjes knoflook, en vul de pot tot alle tomaten in de pot zitten. Het liefst heb je een hele pot vol. Heb je over, dan heb je meteen iets te snacken. Heb je toch wat ruimte over, dan weet je dat je voor de volgende keer iets meer tomaten moet drogen – of je kunt een iets kleinere pot kopen.
  • Pot vol of niet, het is belangrijk dat de tomaatjes onder de olijfolie komen te staan. Giet er dus zoveel olijfolie op dat de tomatenpartjes precies onder de olie staan. Let er op dat er geen lucht tussen de stukjes tomaat zit. Bij een volle pot is dat makkelijk: vul bij met olijfolie tot de tomaatjes onder de olie staan, doe de pot dicht en draai deze een paar keer om. Eventuele lucht komt dan naar boven, en je kunt de pot weer aanvullen met olie. Doe als laatste de laurierblaadjes in de pot.
  • Zet in de koelkast, en geniet van je eigen ovengedroogde tomaatjes. De tomaten zijn in de koelkast enkele weken tot maanden houdbaar, maar ik wed dat ze héél snel op zijn.

Tip: als je nog thijm of oregano over hebt, dan kun je daar ook wat takjes van bij de tomaten in de pot stoppen, net als de knoflook.