Gault & Millau 2019: hoe scoort Utrecht?

Het lijstjes- en gidsenseizoen is begonnen, zo schreef ik eerder al, toen Gault & Millau zijn awards voor 2019 uitreikte bij de lancering van de nieuwe Gault & Millau gids 2019 voor Nederland.
In Utrecht hebben we altijd een beetje een haat-liefde verhouding met de gidsen. Al jaren hebben we bijvoorbeeld geen sterrenrestaurant meer, en soms lijken de inspecteurs van de diverse lijstjes en gidsen zelfs niet eens te weten dat Utrecht bestaat.

Hoe scoort Utrecht dit jaar in de Gault & Millau 2019? Staan er überhaupt wel Utrechtse restaurants in? Met de strengere eisen om in de gids te komen (voorheen 11 punten, nu 12) zou het wel eens nòg moelijker kunnen worden om in de gids terecht te komen. De gids staat daartegenover nu ook onder geheel nieuwe leiding, en het nieuws dat van de 700 restaurants er 200 nieuwe in de gids staan, biedt dan weer hoop.

Over het algemeen zijn we het er in Utrecht over eens dat er in de stad veel gebeurt op horeca-gebied. Werkelijk overal in de stad ontstaan nieuwe concepten en openen nieuwe restaurants. Sommigen zitten wat meer onder de radar, en anderen spelen zich heel goed in de kijker. Vertaalt dat zich ook in Gault & Millau gidsvermeldingen?

Als ik het overzicht erbij pak en ga tellen, dan ben ik toch langer bezig dan verwacht – er staan maar liefst 25 Utrechtse restaurants in de Gault & Millau 2019. Dat vind ik helemaal geen slechte score, integendeel! Ik ben blij dat Utrecht gezien wordt, en hopelijk is het een opmaat naar meer erkenning van de pers en ook van de andere gidsen en lijstjes. Meer culinaire erkenning voor Utrecht betekent ook meer aandacht voor de stad. Ik ben er van overtuigd dat dit goed is voor Utrecht: de lat komt steeds hoger te liggen, en dat levert een hogere kwaliteit op. Dat kan niet anders dan zorgen voor meer betere restaurants, en het segment ‘toprestaurants’ (17 punten of meer bij Gault & Millau en sterren van Michelin) ligt dan in het verschiet.

Welke restaurants staan er dan in deze 2019 editie van Gault & Millau? Ik heb ze, van laag naar hoog, op een rijtje gezet.

12 punten

Goesting
Veeartsenijpad 150

Dit restaurant in Wittevrouwen gaat al weer een tijdje mee. In de oude hondenstal van de Veeartsenijschool serveert Goesting gerechten gebaseerd op de Frans-Belgische keuken.

Jasmijn & Ik
Kanaalstraat 219

Dit was in Utrecht één van de eerste restaurants, zo niet het eerste, dat afscheid nam van de ‘klassieke Chinees’ en overging op kleine pan-aziatische gerechten om te delen.

FICO
Veilighavenkade 14

Dit restaurant in het markante pand aan de Veilinghavenkade, naast de Jaarbeurs, is de afgelopen jaren al een aantal maal van eigenaar en concept gewisseld, en ook recent is er weer een koerswijziging geweest. Of dat nodig of zinvol was zal volgend jaar moeten blijken, het restaurant staat nu met 12 punten in de gids.

Tai Soen
Godebaldkwartier 275

Al jaren, sinds 1974 dus zo’n beetje vanaf het begin van Hoog Catharijne, zit Tai Soen in het hoekje van het Godebaldkwartier. Dat het restaurant meer biedt dan bami en babi pangang blijkt wel uit de notering in de Gault & Millau 2019: de gids noemt Tai Soen dè plek in Utrecht om van dim sum te genieten.

Bistro Karel 5
Geertebolwerk 1

Deze bistro en brasserie van hotel Karel V is het zusje van het sjieke Karel 5 en was vroeger bekend onder de naam Goeie Louisa.

Florent
Visschersplein 75

Deze straat zal niet iedereen bekend voorkomen, maar het zit vlak bij de Mariaplaats. Gault & Millau noemt het ‘een prettige brasserie’ waar ‘de avontuurlijk geest van de chef’ vooral in het desert terug te vinden is.

De Zwarte Vosch
Oudegracht 48

Een beetje buiten het centrum, maar wel aan de Oudegracht, kun je De Zwarte Vosch vinden. De keuken is gebaseerd op die van Spanje en Baskenland, met ‘pintxos’ en ‘raciones’.

LE:EN
Heuveloord 140

Het is beter eten bij LE:EN zonder busbaan er doorheen. Vanwege die busbaan moest het restaurant al een paar jaar geleden verhuizen van zijn plek naast het spoor naar Rotsoord en was daar een oase in een woestenij. Nu is Rotsoord ‘up and coming’ en LE:EN zit daar, met zijn Aziatische insteek, helemaal op zijn plek.

Badhu
Willem van Noortplein 19

Gevestigd in het oude badhuis aan het Willem van Noortplein kun je hier ‘shared dinen’ met gerechtjes gebaseerd op de brede Arabische keuken, van Marokko tot de Levante.

The Streetfood Club
Janskerkhof 9

Al sinds de opening, en eigenlijk al ruim vóór de opening, is dit restaurant een hotspot in Utrecht. Zijn het niet de gerechten die ‘Instagrammable’ zijn, dan is het toch zeker het interieur. Veel gasten weten het restaurant te vinden, zelfs op een maandag is het restaurant goed bezet. Naast een award van Entree Magazine voor ‘Best Restaurant Concept’ ook een notering in de Gault & Millau 2019.

De Keuken van Gastmaal
Biltstraat 5

Het aantal restaurants aan de Biltstraat lijkt nog steeds toe te nemen. Inmiddels al bijna één van de oudgedienden daar is De Keuken van Gastmaal met, zoals Gault & Millau ook schrijft, ‘prettige bediening en originele gerechten’.

Wilhelminapark
Wilhelminapark 65

Vanuit het centrum gezien ligt dit restaurant een beetje ‘out-of-the-way’. Midden in het Wilhelminapark kun je hier terecht voor klassieke Franse gerechten.

13 punten

El Qatarijne
Mariaplaats 24

Dit restaurant wordt door Gault & Millau de ‘verborgen schat’ van Utrecht genoemd. Voor wie geen idee heeft waar het ligt: als je van het Godebaldkwartier richting de Mariaplaats loopt vind je het aan je rechterkant als je de (toekomstige) singel bent overgestoken. Gault & Millau geeft het restaurant maar liefst 13 punten, mede door de onderscheidende oosterse gerechten, met Turkse invloeden.

Blauw
Springweg 64

Dit Indonesische restaurant is het zusje van Blauw in Amsterdam. Ook in Utrecht serveert men hier kwaliteit van culinair niveau, en het is een must voor wie van Indonesisch eten houdt.

Bistronome Des Arts
Lijnmarkt 48

Je zou er zomaar voorbij lopen op de Lijnmarkt, deze bistro met uitzicht op de Oudegracht. Reken op klassieke Franse gerechten die, volgens Gault & Millau, nooit zwaar worden ‘dankzij frisse accenten’.

Don Dining Kounosuke
Westerkade 27

Al ruim een jaar runt een Japans echtpaar dit restaurant aan de Westerkade. De geluiden die ik er over hoor zijn altijd positief. Als ook Gault & Millau dit restaurant weet te vinden, dan kan het niet anders dan dat dit Japanse (street)foodrestaurant een bezoek verdient.

WT Urban Kitchen
Heuveloord 25A

Niet alleen is de omgeving van het restaurant, Rotsoord, helemaal hip, ook het restaurant is razend populair. Dat het fantastische uitzicht op de bovenverdieping van deze voormalige watertoren niet alleen een gimmick is, blijkt wel uit de waardering die Gault & Millau voor de keuken heeft.

De Goedheyd
Hamburgerstraat 17

Aan de Hamburgerstraat vind je al jaren De Goedheyd, met Frans-Internationaal geörienteerde gerechten met seizoensgebonden producten en een ‘verrassende Aziatische twist’.

Héron
Schalkwijkstraat 28

Lokale producten, kop-tot-kont en no waste zijn de pijlers van de keuken van Héron. Het restaurant wordt alom gewaardeerd, en is ook qua prijs interessant: het restaurant kreeg onlangs nog een Bib Gourmand van Gault & Millau concurrent Michelin.

13.5 punten

ElVi
Jan van Scorelstraat 21

Ook ElVi heeft een Bib Gourmand, en dat al een aantal jaren. Volgens Gault & Millau kookt Victor Fielmich klassiek Europees, maar dan wel eigenwijs klassiek. ElVi behoort al jaren tot de (sub)top van de Utrechtse horeca.

Simple
Domstraat 4

Na het vertrek van Podium onder de Dom verhuisde Simple van de Lange Nieuwstraat naar deze locatie. Een waardig opvolger van het veelgeprezen Podium. Wie niet wist dat Podium er niet meer is en nietsvermoedend binnenloopt kan er nog steeds bovengemiddeld lekker eten.

Meneer Buscourr
Lange Nieuwstraat 62

Het wat onopvallende restaurant gaat ook al weer wat jaren mee, en dat is niet alleen te danken aan de goede gerechten, maar zeker ook aan het goede gastheerschap.

Het Ketelhuis
Rotsoord 7b

Eén van de nieuwe restaurants op Rotsoord (is het iemand al opgevallen hoeveel noteringen in de lijst op Rotsoord zitten?) die meteen hoge ogen scoort in deze gids. Gevestigd in het oude ketelhuis van de Pastoe meubelfabriek. Veel interieurelementen uit het oude pand zijn bewaard gebleven en in deze post-industriële look geniet je van modern-Europese gerechten waar je niet alleen een wijnarrangement bij kan nemen, maar ook een bierarrangement.

Concours
Biltstraat 23

Nòg zo’n parel aan de Biltstraat, waar je een verrassingsmenu van de chef eet in het aantal gangen dat je wilt. Altijd verrassend en ook altijd lekker. Prettige sfeer en stelt nooit teleur.

15.5 punten

Karel 5
Geertebolwerk 1

Dit paradepaardje van Hotel Karel V draait al jaren mee in de Nederlandse subtop. Een echte topnotering lijkt niet te lukken, maar het restaurant steekt volgens Gault & Millau wel een kop uit boven de rest van de restaurants in Utrecht. Het restaurant trekt vooral een internationaal, zakelijk publiek. Naast de ‘uitgebalanceerde gerechten […] met originele sauzen’ van chef Vito Reekers worden de inspecteurs van Gault & Millau ook heel blij van sommelier Johan Kragtwijk: ‘hij is uitstekend op de hoogte van alle wijn en de nieuwste ontwikkelingen’, aldus de gids.