Gegeten: O’Tacos Hoog Catharijne

exterieur_otacos_smallToen ik in augustus zag dat er een O’Tacos kwam op het nieuwe Stationsplein was mijn eerste reactie: ‘Yes, taco’s!’ en mijn tweede reactie ‘Wat is dat eigenlijk voor keten, O’Tacos?’. Al snel bleek het om een Franse keten te gaan die sinds 2007 bestaat (zo wordt herhaaldelijk duidelijk gemaakt).

Een eerste blik op de menukaart online liet me echter zien dat het bedrijf helemaal geen taco’s verkoopt, maar iets dat meer op een burrito lijkt: een gegerillde dichtgevouwen tortilla met vulling. Waarschijnlijk vonden ze de naam “O’Burrito” te lang klinken. Jammer, want nu suggereren ze iets te zijn, maar dat zijn ze helemaal niet. En de term “Franse taco” doet vermoeden dat de oprichters nog nooit een echte taco hadden (hebben?) gezien.

Verdere inspectie van eerdergenoemde menukaart doet vermoeden dat de vulling toch vooral bestaan uit vlees, vlees, vlees en kaas, kaas, kaas. En, je zult het niet geloven, ze zeggen dat er frites en kaassaus in iedere O’Taco zit. Huh?! En je kunt er ook nog eens belachelijk grote porties bestellen. Tot wel 2 kilo. Dat klinkt toch tamelijk idioot, niet? Niet echt wat je verwacht bij iets uit Frankrijk. Maar ja, ze weten het verschil al niet tussen een taco en burrito.

Het is natuurlijk niet echt eerlijk om een keten alleen te beoordelen op de menukaart op de website. Je moet het toch een keer proberen om te weten wat je krijgt. Sinds de opening was ik al eens langsgelopen om binnen te kijken en een paar fotootjes te maken. Ik kreeg meteen te horen dat ik ook op Facebook kan kijken “want daar staat het menu ook op”.

menu_smallAfgelopen week trok ik dan toch de stoute schoenen maar aan en nam me voor om te gaan lunchen bij O’Tacos. Dat menu op Facebook was niet echt op een hoge resolutie, dus slecht leesbaar. Toen ik zag dat het menu nu ook buiten op het raam hing, maakte ik er meteen maar een foto van, in de hoop dat die beter van kwaliteit zou zijn en voor jullie hier zou kunnen plaatsen. Opmerkelijk: dezelfde medewerkster kwam (toevallig?) net naar buiten en wees me er op dat ik het menu ook op Facebook kan zien. Het zal de Franse gastvrijheid wel zijn om je naar Facebook te sturen…

Toen ik antwoordde dat het menu op Facebook niet zo goed te lezen is kreeg ik een gedrukte versie van het menu. Die is ook niet zo heel erg duidelijk te lezen, dus ik zie al waar het probleem zit. De eerste ervaring is dus niet heel erg positief, wat mij betreft.

Ik laat me niet ontmoedigen, en ik bekijk het menu. Veel vlees, veel gepaneerd (en dus gefrituurd) spul, veel sauzen, veel kaasopties, maar ik zie ook dat er toch wel groente in de taco burrito kan: paprika, olijven, champignons, gebakken uien en gekarameliseerde uien. Maar daar betaal je wel extra voor.

Omdat de optie vrij eindeloos zijn en ik niet echt een idee krijg wat nou goede keuzes zouden zijn kies ik uiteindelijk maar voor de speciale BBR die nu tijdelijk verkrijgbaar is: kalkoenBacon, Boursin en Raclette. En een kip cordon bleu. De taco burrito kun je ook nog in verschillende maten krijgen, maar ik vind ‘normaal’ wel groot genoeg.

bestel-ufo_smallNa het bestellen krijg ik een bestel-UFO mee die gaat zoemen als mijn bestelling klaar is. Je bestelling wordt dus in ieder geval wel vers gemaakt, zo lijkt het. De keuken zit achter een smalle glazen ruit midden achter de counter – het is bijna net het luikje bij de afhaalchinees.

interieur-otacos_smallHet duurt wel even voor mijn BBR klaar is, maar ik heb gelukkig geen haast. In het restaurant is het niet heel druk. Er komen wel wat mensen bestellen, maar heel erg leven doet het zo te zien (nog) niet.

Als ik mijn BBR krijgt valt me op dat er nergens op mijn taco burrito de op de foto geadverteerde kaas zit. Typische fastfood: de foto ziet er beter uit dan het product. Maar eerlijk gezegd zou het ook wel raar zijn geweest als er gesmolten kaas op had gezeten en je de BBR daarna inpakt in papier. Dan blijft je kaas dus aan je papier plakken. Maar goed, de foto is dan ook dus gewoon onzin, dus maak hem dan ook niet.

Wat krijg ik dan wel? Een dichtgevouwen tortilla met grillstrepen, waarvan ik dan in dit geval gewoon maar aanneem dat hij inderdaad op een grill heeft gelegen en niet, zoals met sommige kant-en-klare hamburgers uit de supermarkt waar de strepen er op ‘geverfd’ zijn.

De BBR is behoorlijk zwaar, maar dat is ook wel te verwachten, als je er een cordon bleu, kalkoenbacon, en frites in doet. Ja, inderdaad, het is niet gelogen, er zit inderdaaad frites en kaassaus in. En raclettekaas, en Boursin. En ergens ook nog gekarameliseerde ui. Zo staat op de poster. Ik heb het niet gevonden, maar dat kan dan ook aan mij liggen. Het is best lastig zoeken tussen al die frites, paneerspul en kazen.

En dat is dus meteen het probleem met deze taco burrito: hij is veel te machtig. Het is gepaneerd vlees en aardappel en tarwe en kaas met kaassaus. Ook voor de structuur is niet prettig: te veel zacht, zompig en plakkerig. Veel te veel zetmeel dus, en dat maakt het voor mij niet lekker. En stel dat je vegetariër bent, en je bestelt zo’n ding met falafel, oftewel kikkererwtenballetjes, dan beteketnt dat nòg meer zetmeel.

Wat dit product wat mij betreft mist is wat frisheid en knapperigheid. Gewoon, wat sla en tomaat ofzo. Haal die frites er uit en vervangen het door gesneden ijsbergsla en een paar plakken tomaat. Ik denk dat het product er veel beter van wordt, zelfs je die kaassaus gewoon er dan gewoon in laat.

Het zal duidelijk zijn: dit is niet mijn soort eten. En ik ben echt niet vies van een snelle of een vette hap (Wafels met fried chicken? Kom maar door!), maar dit is het wat mij betreft absoluut niet. Smaken verschillen, dus misschien zijn er een hoop mensen blij met de O’Tacos aan het Stationsplein, maar ik sla hem voortaan over.