Fastfood visburgers

McDonald's Filet-O-Fish verpakkingLang geleden, akelig lang, als ik eerlijk ben, kwam ik (te) vaak bij McDonald’s. Dat was in de tijd dat er nog een OV-Studentenkaart bestond waarmee je 7 dagen per week onbeperkt met het OV kon reizen, ik te vaak in good old Mad Mick & Big Mamou zat aan het Oudkerkhof – het pand waar inmiddels Loetje zit, de tijd dat je nog met de laatste trein naar huis ging.

Voor ik dan naar die laatste trein ging, stopte ik vaak nog bij McDonald’s. Ik bestelde dan een Quarter Pounder of McChicken menu, en alsof dat dan nog niet genoeg was, ook nog een broodje Filet-O-Fish. Die laatste vond ik één van de lekkerste broodjes, vooral als hij niet meer helemaal supervers was. Niet oud, maar gewoon niet net uit het vet.

Tegenwoordig kom ik nog zelden bij de McDonald’s. Soms eet ik er nog een Egg McMuffin, een andere favoriet, al is die volgens mij wel anders dan vroeger. De gebakken bacon en de sausage patty kunnen mij niet zo bekoren. Vroeger zat er volgens mij een ronde plak ham of (Canadian?) bacon op. Die vond ik beter. Alleen de Filet-O-Fish, die vind ik nog steeds echt lekker, en als ik dan bij de McDonald’s ben, neem ik eigenlijk altijd die. En nog steeds laat ik hem het liefst eerst een beetje afkoelen.

Meer dan één visburger

Maar niet alleen McDonald’s verkoopt visburgers, concurrent Burger King heeft de Fish King op het menu staan. Dat viel me op toen ik onlangs in Antwerpen was, omdat er daar werd geadverteerd met een nieuwe receptuur voor de Fish King. Terwijl ik van mening was dat dat broodje een paar jaar geleden helemaal van de menukaart van de Nederlandse Burger King verdwenen was. Misschien was de Fish King in Nederland ook wel terug, met een nieuwe receptuur?

Terug in Nederland ben ik natuurlijk meteen gaan kijken bij de Burger King. Wat blijkt, de Fish King staat inderdaad (weer?) op de menukaart. Maar aan de receptuur is in Nederland niets veranderd zo leek het; er stond niets bij over een vernieuwde receptuur.

Ik had in Antwerpen niet meer de gelegenheid om de Fish King daar te proeven, dus moest ik even op de Belgische website van Burger King opzoeken wat er veranderd was. Ik was er snel achter: in België gaat King Sauce op de Fish King, in Nederland – voor zover op dat moment bij mij bekend – tartaarsaus.

Opmerkelijk dat de receptuur van de Fish King in België anders is dan in Nederland – je zou toch verwachten dat je receptuur overal hetzelfde is. Ik heb daarom navraag gedaan bij Burger King Nederland of het verschil inderdaad bestaat, en of in Nederland ook deze nieuwe receptuur uitgerold gaat worden. Burger King antwoordde met ja en nee: wel een andere receptuur in België, maar geen plannen om die in Nederland te introduceren.

Eén restaurant, twee visburgers

Als fan van de Filet-O-Fish ben ik natuurlijk nooit te beroerd om mijn favoriete product te vergelijken met concurrerend aanbod, en dus begaf ik mij onlangs naar Utrechtse filialen van de twee grote hamburgerketens. Ik wilde ze nog wel eens met elkaar vergelijken – en omdat Burger King vroeger altijd riep ‘Have it your way’ had ik goede hoop de Belgische variant van de Fish King ook te kunnen bestellen. Ik bedoel, die King Sauce is er toch al, dus hoeveel moeite kan het zijn.

Het bleek geen enkele moeite, dus bestelde ik een Fish King Original en een Fish King à la Belgique, zullen we maar zeggen. Ze werden vers voor me bereid bij Burger King op Utrecht CS, dus moest ik een minuut of 5 wachten. Gewapend met twee broodjes zocht ik een plekje in het zitgedeelte, dat wordt gedeeld met de andere restaurants daar.

De broodjes moesten natuurlijk voor een eerlijke vergelijking met mijn favoriete Filet-O-Fish nog wel een beetje afkoelen, en dat gaf me de gelegenheid om er wat foto’s van te maken.

De Fish King bestaat uit een sesambroodje, gefrituurde gepaneerde visfilet, sla en saus. Tartaarsaus dus in de Nederlandse, originele, variant, King Sauce voor de Fish King à la Belgique. Het eerste verschil tussen de Fish King en de Filet-O-Fish dat me opvalt, is dat het stuk visfilet van de Fish King een dunner is dan die van McDonald’s. Verder zit er sla op het broodje, en daar doen ze bij McDonald’s niet aan.

Ik begin met de Nederlandse Fish King. Wat opvalt is de hoeveelheid vocht als je een hap neemt. Er komt vrij veel water vrij uit de visfilet. Op de één of andere manier smaakt de visfilet van de Burger King vissiger dan de visfilet van McDonald’s. Nou lust ik best vis, maar ik vind de smaak wat overheersen. Het broodje wordt ook snel lastig vast te houden en een dus kliederbende. Dat komt denk ik door het vocht uit de vis, die samen met de saus en de sla gaan glijden tussen het brood. Niet makkelijk eetbaar. Lijkt dit broodje op de Filet-O-Fish. Nee, dit is wel een visburger, maar hij komt qua smaak niet in de buurt van mijn favoriet.

Daarna is het de beurt aan de Fish King à la Belgique. Ook op dit broodje zit natuurlijk gewoon vis, sla en saus. Het wordt tijdens het eten dan ook dezelfde kliederboel. Maar, er is wel een groot verschil in smaak. De King Sauce zorgt ervoor dat dit broodje in smaak veel meer lijkt op de Filet-O-Fish van McDonald’s.

Het grote verschil tussen de twee broodjes van de concurrent is sla en kaas. McDonald’s doet geen sla op zijn visburger, maar wel een (halve) plak kaas (ok, de bekende hamburgersmeltcheddar, maar dat hoefde ik al niet uit te leggen, toch?). Het is vooral die kaas die het smaakverschil maakt met de Nederlandse Fish King. De King Sauce heeft gedeelde smaakelementen met de kaas die McDonald’s op hun Filet-O-Fish doet. Waar dat nu precies in zit heb ik, op basis van de copycat recipes die ik op internet heb bekeken, niet terug kunnen vinden. Als Burger King België de smaak van de Fish King dichter in de buurt van de Filet-O-Fish wilde brengen, dan is dat in ieder geval wel gelukt.

Oud en vertrouwd, toch?

Om zeker te zijn dat ik niet bedonderd werd door mijn eigen selectieve geheugen ben ik daarna ook nog even naar McDonald’s gegaan in het vernieuwde Hoog Catharijne. Daar was het aanmerkelijk drukker, en moest ik 14 minuten wachten op mijn Filet-O-Fish. Niet echt fast food meer natuurlijk, maar goed, dat terzijde. Uiteraard moest de Filet-O-Fish nog een beetje afkoelen: weer een fotomoment! Mijn geheugen bedriegt me niet: de Filet-O-Fish blijkt nog steeds mijn favoriet. De combinatie van vis, tartaarsaus en kaas op een gestoomd broodje (zonder sesam) doet het echt voor mij.

De Filet-O-Fish van McDonald’s is wat mij betreft het lekkerste fastfood visbroodje, maar ken jij nog een andere fastfoodketen in Nederland die ook een broodje met visfilet serveert, laat dan zeker een reactie achter in de comments. Ik ga dat broodje graag een keer proeven!

Zelf maken?

Je kunt ook je eigen Fish King of Filet-O-Fish maken. Het zal nooit helemaal hetzelfde smaken, maar soms is zelf maken gewoon praktischer. Heel moeilijk is het in niet, dus probeer het eens.

Wat heb je nodig?

  • Een broodje, liefst wit
  • Een visburger, die kun je gewoon bij iedere super kopen
  • Hamburgersmeltcheddar (‘Country Cow’ is prima, maar een ander merk vast ook)
  • Tartaarsaus
  • Sla, als je een Fish King wilt maken

Bak de visburger volgens de aanwijzingen op de verpakking. De oven is de meest gezonde optie, en werkt wat mij betreft prima. Wil je het nog echter maken, dan gebruik je een frituurpan.

Maak wat tartaarsaus door wat kappertjes en een klein augurkje fijn te hakken en door mayonaise te roeren. Je kunt er eventueel nog wat tuinkruiden aan toevoegen.

Snij je broodje doormidden, en doe hem kort in de magnetron om een beetje het stoomeffect te krijgen. Let wel op dat je het broodje niet te lang in de magnetron doet want dan wordt het beschuit. Waarschijnlijk is 20 tot 30 seconden genoeg, maar probeer het eerst even uit en begin kort. Het broodje vooraf snijden is het makkelijkst, omdat een warm broodje lastiger snijdt, maar leg de helften wel op weer elkaar in de magnetron als je hem gaat verwarmen.

Doe een halve plak van de smeltkaas op de onderkant van het broodje, doe daar je visburger op en maak af met de tartaarsaus. Vergeet de bovenkant van je broodje er niet op te doen, en klaar is je Filet-O-Fish kopietje. Voor je Fish King kopietje doe je eerst nog sla op je visburger en dan pas de saus.

Oh ja, als je nog vissticks in huis hebt: daar kan het ook wel mee.