Gegeten: ANNA Pancakes

Pannenkoekenrestaurants zijn al zo oud als de opa van mijn opa, of althans, zo lijkt het. En je vindt ze overal: in steden, in bossen, op boten. Je kunt er een pannenkoek naturel krijgen, of met spek, en met appel. Of met suiker, chocola of Nutella. En natuurlijk zijn er ook pannenkoeken met tomatensaus en mozzarella. Al vind ik dat nog steeds meer een pizza. Ik schijn daar heel ouderwets in te zijn. Ach… ik ben dan ook uit de tijd dat je pannenkoek nog schreef als pannekoek.

Die oer-Hollandse pannenkoek is heel herkenbaar: groot, rond en dun. In Frankrijk maken ze ze nog dunner, en die noemen we dan crêpes. Wie kent ze niet uit het Parijse straatbeeld of gewoon van ieder willekeurig foodtruck festival. En altijd met die ENORM grote potten Nutella op de wagen.

In Noord-Amerika maken ze veel kleinere pannenkoeken (in een land waar altijd alles groter is zou je dat niet verwachten), maar ze maken ze wel veel dikker (wat dan weer niet on-Amerikaans is). We kennen ze natuurlijk allemaal wel van de televisie en uit films, die enorme stapel pancakes waar dan ook nog eens heel wat maple syrup overheen gaat.

In Nederland kom je dit type pannenkoeken steeds meer tegen. Dat komt denk ik niet alleen doordat we het op televisie zien, en het dus ook willen, maar ook omdat we steeds meer op reis gaan en met dat type pannenkoeken ‘in aanraking komen’ (alsof het cultuur is – oh wacht, dat is natuurlijk ook wel een beetje zo). En natuurlijk moet je, in de huidige explosie van horeca-aanbod in Nederland (of in ieder geval de Randstad) je onderscheiden.

In Utrecht opende begin september ANNA Pancakes aan het Voor Clarenburg. Voor wie het centrum van Utrecht wel redelijk kent, maar niet zo sterk is in straatnamen: dat is dat straatje tussen Hoog Catharijne, tussen de uitgang naast de Zeeman zeg maar, en de FEBO. Dat straatje waar je ook Luc. vindt. Ja, precies, daar.

Het restaurant is lekker modern ingericht met mooie houten tafels, en veel groen. Met èchte planten, ook nog. Net alsof je in een bos zit. Ok, misschien overdrijf ik wat. Maar het ziet er wel heel mooi uit. Het restaurant heeft ook nog een terras, en een kinderspeelhoek – dat laatste voor als je met jonge kinderen komt die geen pannenkoeken lusten (ja, echt, ze bestaan). Of ze al op hebben natuurlijk, en jij nog even rustig wilt kletsen.

ANNA Pancakes serveert dus van die enorm dikke Amerikaanse pannenkoeken met maple syrup.  Maar uiteraard serveren ze nog meer pannenkoeken. Met appel bijvoorbeeld, en eentje met kokos en aardbeien, of wat dacht je van een pannenkoek met granola en yoghurt? En dan kun je je pannenkoeken ook nog pimpen met marshmellows, suikerspin, avocado, bacon en Nutella, om er maar een paar opties te noemen. Naast de zoete pannenkoeken serveren ze ook nog hartige varianten. Denk dan aan avocado, paprika, tomaat en hummus of pulled chicken, gegrillde ui en bbq saus. Maar zalm of yakitori kan ook – zelfs met hamburger!

Heb je een tafelgenoot die geen pannenkoeken wil eten, er zijn ook salades verkrijgbaar, of een smoothiebowl. Dat klinkt misschien meer als ontbijt, en dat heb je dan goed begrepen, want ANNA Pancakes is al om 9 uur ’s ochtends open voor jouw pancake fix. Uiteraard kun je er ook koffie, thee, ijsthee en frisdranken krijgen. Daarnaast staan er 8 biertjes op de kaart, allemaal alcoholvrij.

pannenkoeken_sideviewZelf nam ik deze ochtend de Maple Lady, drie dikke Amerikaanse pannenkoeken, met poedersuiker en kaneel en uiteraard maple syrup. En gepimped met bacon natuurlijk, want bacon, duh.

De pannenkoeken waren goed luchtig, de bacon was behoorlijk goed gebakken. Had misschien nog iets verder gekund, maar liever zo dan dat je vier zwarte strips verkoold iets op je bord krijgt. De drie pannenkoeken vullen heel behoorlijk, zonder bizar machtig te zijn. Als je heel veel honger hebt kun je natuurlijk ook  gewoon één van de uitgebreidere pannenkoeken bestellen. De ‘Morning Shizzle’ met gebakken ei, avocado, bacon, feta, rucola en maple syrup schijnt het bij studenten erg goed te doen na een zware avond…

Wat: American pancakes

Waar: ANNA Pancakes, Voor Clarenburg 10-12, Utrecht

Geopend: Di-zo 09.00u – 17.00u

(menuopties en openingstijden onder voorbehoud van wijzigingen)