Getest: Chikko – not coffee. Wat dan wel?

20161001_160634Niet zo lang geleden… nee, dat lieg ik. Al weer veel te lang geleden was ik bij een aflevering van ‘Als Warme Broodjes’, de maandelijkse discussieavond die de Youth Food Movement organiseert in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. In ieder geval te lang geleden om nu pas te schrijven over Chikko. Dat dus geen koffie is.

Ik kreeg op 6 september namelijk een bus van dit goedje in handen van de fabrikant. Zij hielden een pitch voor hun product (er is iedere aflevering een pitch tussen twee startende ondernemers) en zij waren zo aardig om nà de avond wat van hun Chikko uit te delen (overigens, startende ondernemer is misschien niet helemaal waar, want op de bus staat ‘by Ghee Easy’ – en die zijn toch al even bezig). Genoeg terzijdes, wat is dit ‘geen koffie’ spul?!

Wortel. Geroosterde wortel. Geroosterde cichoreiwortel. Bent u al iets ouder? Dan herkent u het misschien, want in de oorlog werd er surrogaatkoffie van gemaakt. Als je het spul roostert en maalt, dan heb je een donker poeder, en ja, dat lijkt wel wat op koffie, alleen dan wat fijner gemalen. Eigenlijk net als oploskoffie, maar dat is het ook. Behalve dan dus geen koffie. Oploscichoreiwortel. Zonder caffeïne, want dat zit niet in de cichoreiwortel.

20161001_170924Als je de bus open doet komt er niet zo’n sterke geur vrij als bij een pak DE of een zak Starbucksbonen, maar als je je neus er in hangt, dan heeft het vaag iets weg van koffie. Het ruikt een stuk zoeter, en met name laurierdrop is waar ik het eerste aan denk. Zoet en droppig poeder dat aan koffie moet doen denken, en dat in de verte ook wel doet. Misschien nog eerder aan dat mokkacrème op een hazelnootgebakje. Komt vast door het zoete in de geur.

Gebruiksintructies om er een drank van te maken: doe twee lepeltjes in een kopje en doe daar melk en/of water bij. En dat vind ik dan wel een wat vage instructie. Maak een keus hoe jullie denken dat het hoort te smaken, geeft die exacte instructie, en dan kan ik later wel naar smaak aanpassen! Ik heb maar gekozen voor twee theelepels (uit het maatlepelsetje, en niet uit de bak met theelepels-voor-bezoek-met-suikerwens) en ik heb daar 150ml water bij gedaan. Het poeder lost snel op, en hé, een schuimig laagje ontstaat op de diepbruine, bijna zwarte drank. Alsof je een Senseo hebt gezet.

20161001_171308Nu waar het allemaal om gaat: smaakt dit nou naar koffie? Het is vooral zwart, heet en bitter. Maar zo smaakt de rechterachterband van Max Verstappen waarschijnlijk ook na de race. Het smaakt gelukkig niet naar rubber. Het is zwart, heet, bitter en zowel de geur als de smaak hebben wel iets weg van koffie, wat mij betreft. Maar je proeft heel duidelijk het het ‘not coffee’ is. Wat dat betreft is het wel truth in advertising. Kun je het als koffievervanger gebruiken? Natuurlijk. Smaak blijft iets heel persoonlijks, en als je niet mijn receptuur aanhoudt krijg je misschien een beter product. In mijn receptuur zie ik eerder een rol voor Chikko als koffievervanger in op koffie gebaseerde dranken, zoals een Latte Macchiato ofzo. Het is zonder caffeïne, dus dan kun je dat nemen als je eens iets anders wilt dan een beker warme melk.

 

Getest: Chikko. Not Coffee. Leverancier: Ghee Easy BV, Amsterdam. Verkooppunten: not-coffee.com/verkooppunten/