Getest: HelloFresh Maaltijdbox

Kun je je ze nog herinneren? Die kleine kaartjes die je bijna overal bij kreeg (van je favoriete blad tot je webshopbestelling) waarmee je flinke korting kreeg op een maaltijdbox? Vast wel, want je struikelde er bijna over. Ik krijg zelf niet meer zo veel van die reclame, maar ze bestaan nog wel degelijk. HelloFresh, Marley Spoon, De Krat en de Familiebox (voorheen Mathijs Maaltijdbox) en natuurlijk ook de Allerhande Maaltijdbox strijden allemaal om de gunst van de consument. En allemaal zeggen ze dè een makkelijke oplossing te hebben voor die eeuwige vraag: wat eten we vandaag?

Ik vind het zelf leuk om te koken, en te verzinnen wat we gaan eten. Soms verzin ik het ook helemaal zelf, vaak zoek ik mijn eigen recepten uit. Om iedere week uit een maaltijdbox te koken heb ik nooit zo’n behoefte gehad en heb het nog nooit, al was het maar uit nieuwsgierigheid, geprobeerd. Vooral ook vanwege de prijs en het vooruitzicht dat je vaak meteen minstens drie boxen moest aanschaffen.

Onlangs vroeg een maaltijdboxvergelijker me om er ééntje te proberen, in ruil voor een recensie. Eén box, en ik zat verder nergens aan vast, dus ideaal eigenlijk. Dit artikel is dus mede mogelijk gemaakt door Maaltijdbox.com.

De afspraak was dat ik een maaltijdbox van HelloFresh zou gaan proberen. Je meldt je daarvoor aan op de site van HelloFresh, en na het opgeven van je persoonlijke gegevens kun je er kiezen uit verschillende boxen. Ik koos voor de Quick & Easy box, met 3 maaltijden voor 2 personen. In de doos zitten dan alle ingrediënten voor de drie gerechten van de week: pita’s met falafel en labnedip, Lahmacun met lamsgehakt en yoghurtsaus en Kipshoarma met tabouleh. Geen gerechten die we thuis dagelijks eten, en daarom ook wel leuk om uit te proberen. Het is overigens ook mogelijk om een box helemaal zelf samen te stellen uit alle gerechten die HelloFresh voor die week heeft bedacht.

Bestellen

Het aanmeld- en bestelproces liep op zich best soepel, op één dingetje na: je krijgt eigenlijk overal wel een bevestiging van een bestelling per mail, maar er kwam geen e-mail van HelloFresh. Omdat de box en alle gegevens verder wel keurig in het systeem leken te staan heb ik me er niet al te druk om gemaakt. Een paar uur later kreeg ik het mailtje alsnog. Weliswaar vier keer, maar ach… Het zal gewoon een technische storing zijn geweest, dat gebeurt nou eenmaal wel eens, en ik denk niet dat dit standaard is.

Bezorgen

Een dag voor de bezorging kreeg ik per SMS een richttijd door waarop ik de chauffeur kon verwachten, met een half uur marge, zo stond er bij. Handig! Minder handig, en zelfs een beetje onzinnig was de SMS op de dag zelf: het genoemde bezorgtijdvenster klopte helemaal niet en schoof gedurende dik een half uur gewoon steeds een minuut op. Uiteindelijk kwam de bezorger rond de tijd die een dag eerder al genoemd werd…

‘Unboxing’

In de box zaten vervolgens drie ‘zakken’ met ingrediënten, één per gerecht, en verder nog een envelop met de drie recepten en het menu voor volgende week. Dan kun je er vast over nadenken, want je moet je keuze vóór donderdag 23:59 doorgeven als er iets tussen zit wat je echt niet wilt (als je geen vis lust bijvoorbeeld).

Op de receptkaarten vind je op de voorzijde een foto van het gerecht en een overzicht van de geleverde ingrediënten en of je deze in de koelkast moet bewaren. Handig voor wie het niet zeker weet, maar HelloFresh laat je wel de tomaten in de koelkast opbergen. En dat moet je nou juist niet doen.

Receptkaarten HelloFresh maaltijdboxOp de achterzijde vind je vervolgens een stap-voor-stap beschrijving van de bereiding, met een aantal foto’s. Ook staan daar de ingrediënten genoemd die je nodig hebt, met de juiste hoeveelheid (van 1 tot 6 personen). In dat rijtje staan ook de ingrediënten die je zelf nog toe moet voegen uit je voorraadkast (niet alles zit dus in de doos, maar wel de verse spullen). Dat overzicht is niet alleen handig, maar ook noodzakelijk. Ik had uiteindelijk twee bakjes met volle yoghurt in mijn koelkast staan, die elk bij een ander gerecht hoorden, maar de één was groter dan de ander. Probeer dan nog maar eens te achterhalen welk bakje waarvoor is als je dat niet ergens hebt staan. Voor het gemak heb ik het er zelf nog maar opgezet, zodat ik me zeker niet kon vergissen.

Dag 1: Lahmacun met lamsgehakt en yoghurtsaus

Lahmacun met lamsgehakt en yoghurtsausWe trappen de HelloFresh maaltijdboxtest af met de lahmacun. Het recept begint simpel: gehakt bakken, groente erbij, sausje maken van yoghurt met kaneel en kerriepoeder. Terwijl de groente garen moet ik de lahmacun met passata bedekken. Buiten dat de lahmacun net niet helemaal lekker op één bakplaat passen is het grootste euvel hier de passata. Als je niet oplet doe je er teveel op, omdat je twee keer zoveel passata krijgt als nodig. Het controleren van de recepten op de hoeveelheid ingrediënten die je nodig hebt is dus wel noodzakelijk, anders kan het zomaar mis lopen. Afgezien van die kleine hick-up is het recept simpel en lekker, al eet het erg onhandig. De lahmacun is flink gevuld, dus voorzichtig eten met mes en vork is een aan te raden.

Dag 2: Kipshoarma met tabouleh

Kipshoarma met taboulehOmdat de gerechten ‘quick & easy’ zijn, leek het me een goed idee om mijn vrouw ook eens de keuken in te sturen (ok, ik heb haar netjes gevraagd of ze ook een keer wilde koken om te zien hoe snel en makkelijk het is voor de minder ervaren kok).

Het gerecht zou in 20 minuten klaar moeten zijn, maar dan is er duidelijk niet gerekend met de tijd die je kwijt bent om alles voor te bereiden. Het schoonmaken van de sperziebonen, het snijden van de tomaten, het raspen en snijden van de citroen en het persen van de knoflook kostte haar bij elkaar al zeker 20 minuten. De kooktijd van het gerecht zelf kost dan ook nog minstens 15 minuten. Een richttijd van 35 minuten is realistischer. Goed, niet zo snel dus, maar wel gemakkelijk. Lekker ook, maar wie niet zo van zuur is kan met een kwart citroen wel toe, een halve dan te veel.

Dag 3: Pita’s met falafel en labnedip

Pitas met falafel en labnedipOp de laatste dag van de HelloFresh maaltijdboxtest staan de pita’s met falafel en labnedip op het menu. Ook dit gerecht is niet moeilijk, maar ondanks dat wel het meest frustrerende gerecht van de hele week. Ten eerste hou ik drie pita’s over (eigenlijk twee, meer daarover straks). Die kunnen wel in de kast, maar daar moet ik dus weer een keer iets mee. De ingrediënten die ìn die pita’s moeten lijken wel voor minstens 6 pita’s. Als ik alleen al de sla in de pita’s doe zitten de pita’s vol. De falafel, paprika, komkommer en feta moeten er ook nog in. Uiteindelijk heb ik maar gewoon de pita’s gevuld voor zover het ging, en van de rest maar een salade gemaakt. Een flinke salade.

Conclusie

Koken uit de HelloFresh maaltijdbox was leuk om te doen, maar het heeft ook wel wat minpunten. Zo moet je goed kijken of de geleverde hoeveelheid ook is wat je in je gerecht moet stoppen. Heb je twee dezelfde ingrediënten nodig in twee verschillende gerechten, dan moet je dus zelf ook even opletten welke verpakking je nodig hebt als je gaat koken.

De genoemde bereidingstijden vond ik niet echt realistisch, en daarin verschilt HelloFresh niet echt van welk willekeurig kookboek of -blad dan ook. Of wij zijn hier in huis belachelijk langzaam, dat kan. Doe jij ook altijd langer over een gerecht dan staat aangegeven, dan zal dat hier ook voor jou vast gelden.

Wie let op de calorieën moet wel een beetje oppassen. De drie maaltijden in deze box waren allemaal rond of boven de 800 calorieën. Zo’n calorierijke maaltijd kan natuurlijk best een keer, maar aangezien de houdbaarheid van een aantal van de ingrediënten op 3 dagen is gezet, moet je dus feitelijk 3 dagen achter elkaar uit deze box eten. Je mist dan wel een beetje een ‘balansdag’, en dat was ook de reden dat er één pita meer overbleef.

Goedkoop is de Quick & Easy Box zeker niet: 3 maaltijden voor 2 personen komt op €40,95 (€6,83 per maaltijd per persoon). Kies je een grotere box met meer maaltijden voor meer personen, dan loopt de prijs op tot €119,95 voor een box voor 6 personen en 5 maaltijden, wat per maaltijd per persoon wel een stuk goedkoper is: €4,00.

Positieve punten zijn er zeker ook: je eet weer eens wat anders dan normaal, zonder dat je zelf hoeft te denken welke boodschappen je daar voor moet doen (afgezien van een aantal standaardingrediënten). De beschrijvingen van de stappen zijn best helder, alle voedingswaarden staan er keurig bij, en als je toch een vraag hebt tijdens het koken, dan kun je Hello Fresh gewoon tussen 16u en 21u bereiken via WhatsApp. Voor wie geen of slecht Nederlands spreekt zijn de recepten ook in het Engels verkrijgbaar.