Geweest: Foodhall FoodExplore in Utrecht

image003Jaren geleden, nog voor de eeuwwisseling, zag ik mijn eerste foodcourt. Dat was in winkelcentrum Centro in Oberhausen. De verzameling diverse (fast-)foodoutlets gecombineerd met een centraal zitgedeelte vond ik toen wel erg interessant. Je kon immers je eigen menu een beetje samenstellen, of allemaal iets anders nemen, en toch samen eten.

Later kwam ik nog wel eens een foodcourt tegen op andere plekken in de wereld, zoals Las Vegas en Hong Kong. In Nederland zag je ze niet zoveel, en nog steeds kom je ze maar af en toe tegen. Maar er is wel een verandering aan de gang. Zo openden in Den Haag onlangs twee foodcourts vlak bij Den Haag Centraal, namelijk Miglemush en Hofhouse. En er zullen er vast nog wel meer zijn – door de toename van het aanbod aan horeca in de Markthal in Rotterdam kun je dat misschien ook wel een foodcourt gaan noemen, al ontbreekt daar nog het centrale terras dan (maar wie weet). Er zijn zelfs al ideeën om bedrijfskantines om te vormen tot foodcourts, waar dan regelmatig of zelfs dagelijks andere ondernemers hun gerechten verkopen.

Wat al een tijdje een fikse opmars maakt in Nederland zijn de all you can eat-restaurants, sterker nog, misschien is die hype al weer een beetje aan het overwaaien zelfs. Meestal zijn het Oosters geörienteerde restaurants (veelal sushi) waar je voor een vast bedrag redelijk onbeperkt kunt eten. In Utrecht is kortgeleden een mengvorm tussen foodcourt en all you can eat-restaurant geopend, Foodhall FoodExplore aan de Hertogswetering in Utrecht. Dat adres zegt je misschien niets, maar als ik zeg ‘in The Wall’, dan zal het voor veel mensen een stuk duidelijker worden. Je kunt FoodExplore vinden vlak bij de Media Markt, en boven de Toys XL.

Bij Foodhall FoodExplore koop je een entree voor 2, 3 of 4 uur, waarbij je gedurende die tijd onbeperkt kunt eten bij twintig verschillende foodstands en je ook je dorst kunt lessen met koffie, thee, fris, bier en huiswijn. Omdat Foodexplore nu nog in een ‘soft open’-fase zit zijn nog niet alle twintig foodstands open. Zo kun je nog niet terecht bij ‘Veggie’ en ‘The Dutchie’, en hebben niet alle stands al alle geplande gerechten beschikbaar (zoals bij de Crêpes-stand). Omdat nog niet alles open is betaal je op dit moment ook iets minder, namelijk 25 euro p.p. voor twee uur onbeperkt eten en drinken.

image015Wat kun je (nu al wel) bij Foodhall FoodExplore verwachten? Alleereerst valt op dat het aanbod veel terugvalt op de Aziatische keuken. Peking eend, een Chinees buffet, nasi, bami, verse wokmaaltijden en natuurlijk ook sushi. Daarnaast is er een grill voor steaks, zijn er Griekse spiezen, vind je er pasta en pizza’s, en natuurlijk ook frietjes, frikandellen en kipnuggets. Er is ook een saladebuffet, en voor wie nog een toetje lust zijn er gebakjes, pannenkoeken, poffertjes en ijs (softijs, yoghurtijs en schepijs), en voor daarop sauzen en slagroom. Ben ik iets vergeten? Het zou zo maar kunnen. Want zelfs ondanks dat nog niet alle foodstands open zijn, is het aanbod indrukwekkend, en van verrassend goede kwaliteit. Alleen dus wel veel Aziatisch.

Die Aziatische invalshoek is ook niet vreemd, want de eigenaar van Foodhall FoodExplore, dhr. Qiu is de zoon van Chinese ouders-met-restaurant, die zelf ook ervaring heeft met het runnen van o.a. een friteszaak, Japanse restaurants en een wokrestaurant. Het is zijn visie om culinaire ontdekkingen aan te bieden voor één prijs. Dat is best een interessant idee, maar aan dat ontdekken mag dan nog wel iets geschaafd worden wat mij betreft, want er is nu allemaal wel heel veel keus uit verschillende dingen, maar ik heb weinig gezien dat echt nieuw of vernieuwend was. Dan had ik ook wel wat Koreaans verwacht eigenlijk (ok, gehoopt…), en er had dan ook nog wel wat Mexicaans of Zuid-Amerikaans bij gemogen (ja, ok, de grill zou je Argentijns kunnen noemen) of Caraïbisch.

De inrichting van het restaurant is heel divers. Er zijn verschillende stijlen van inrichting, en dat maakt de enorm grote ruimte wel gezellig. Er zijn tafels voor met z’n tweeën, voor vier personen, je kunt met een groep komen, en voor hele grote groepen zijn er zelfs nog half afgesloten ruimtes waar je met z’n allen kunt zitten. Er is een grote centrale bar waar je bier (o.a. Heineken, Brand Weizen en Affligem Blond) en wijn kunt krijgen, en er is een zelfbedieningsbar met o.a. (post-mix) Coca Cola, Fanta en Nestea en flesjes met bijvoorbeeld bitter lemon, Rivella, tonic en ginger ale. Je kunt er ook de Fristi en Chocomel vinden, en natuurlijk koffie en thee.

Deze diashow vereist JavaScript.

Zoals eerder gezegd: ik vond de kwaliteit van het eten verrassend goed, en hoewel het ‘ontdekkingsconcept’ nog wel aangescherpt mag worden kan ik in ieder geval voor nu de conclusie trekken dat je veel verschillende lekkere dingen kunt eten voor een vaste prijs. Tot 31 augustus 2017 is dat dus €25 p.p. voor twee uur eten en drinken, daarna zijn de prijzen hoger.

Wat: Foodhall FoodExplore
Waar: Hertogwetering 195, Utrecht (The Wall, boven Toys XL)
Openingstijden: vanaf 16:30
Kosten: tot 31 augustus 2017 €25 / 2uur, daarna €33,50 / €38,50 / €43,50 ( p.p., voor 2, 3 of 4 uur). Prijzen in het weekend en op feestdagen hoger. Kinderen tot 12 jaar gereduceerd tarief, tot 2 jaar gratis.

(prijzen en tijden onder voorbehoud)