De mini worstenbroodjestest

tweebroodjes

Ik vind het leuk om af en toe een vergelijkend warenonderzoek te doen. Welke vind ik nou het lekkerst? Dat is allemaal subjectief natuurlijk, maar over smaak valt niet te twisten. Dit keer nam ik worstenbroodjes onder de loep. En ik maakte daar ook een video van, dus wie geen zin heeft om te lezen – scroll lekker door naar onder, dan kun je het bekijken. Voor de lezers onder jullie, ga vanaf dit punt gewoon verder (je kunt de video natuurlijk altijd daarna nog bekijken).

Worstenbroodjes, dus. Een soort saucijzenbroodje, maar dan met gewoon deeg, in plaats van bladerdeeg. Ik kan er ernorm van genieten, als het tenminste een goede is. De beste worstenbroodjes komen uit Brabant, dat weet iedereen. En als je dan een supermarktketen uit Brabant bent, dan verkoop je natuurlijk, al is het maar uit trots, ècht lekkere worstenbroodjes in je winkel. Zelfs van je eigen merk.

Dat zou ik in ieder geval doen, als ik de Jumbo was, want Jumbo komt dus uit Veghel, en dat ligt in Brabant. Er komen trouwens meer foodbedrijven uit Veghel. Zoals Mars, en cateringberdijf Hutten. Maar ook Ekoplaza komt uit Veghel. Goed voorbeeld doet goed volgende, denk ik. Of gewoon de juiste infrastructuur. Nutteloze info, ik dwaal af. Brabantse worstenbroodjes van de grote supermarktketen uit Brabant, dus. Die moeten wel lekker zijn – in deze minitest nemen ze het op tegen het worstenbroodje van een Utrechtse bakker, Bakkerij Neplenbroek. Prima bakker, maken lekker brood, en ze hebben ook worstenbroodjes. Maar ja, uit Utrecht, en niet uit Brabant. Dus die staat dan eigenlijk al met 1-0 achter.

Voor een goede test, voor zover je deze minitest sowieso het predikaat goed, geloofwaardig of representatief kunt geven, bak ik de twee broodjes op dezelfde temperatuur af. De bakker heeft er niets over gezegd, ik heb er niet naar gevraagd, dus ik kijk op de verpakking van de Jumbo. Daar staat 200 graden, 5 tot 7 minuten. Dus 6 minuten, spreek ik bij deze met mezelf af. Het is mijn test, dus ik ben de baas. Oven op 200 graden, broodjes er in, en dus 6 minuten wachten. Kan ik mooi even niks anders doen.

Na het bakken snij ik broodjes doormidden, zodat ik ze goed met elkaar kan vergelijken. Er vallen meteen twee dingen op: het Jumbobroodje snij ik vrijwel meteen aan gort. Van binnen zit een hoop lucht, het worstje is niet rond, maar vrij plat, en het ziet er een beetje grauwig uit.

Het broodje van Neplenbroek is vrij hard van buiten, maar zacht van binnen. Bovenop het broodje zitten wat kruiden, de binnenkant is best veel brood, maar geen (ge)bak(ken) lucht. Het worstje is rond. Ziet er goed uit, in ieder geval beter dan die van de Jumbo. De stand is inmiddels 1-1.

The proof of the worstenbroodjes is in the eating, dus ik eet een halve worstenbrood van de Jumbo. Het broodje is zacht, een beetje klef, en je kunt merken dat er niet zo’n groot worstje in zit. Die valt in smaak ook behoorlijk weg. Een beetje een flauwe hap, dus. Daar scoort de Jumbo niet mee.

Het worstenbroodje van Neplenbroek dan. Die eet wat lastig, want hij is vrij dik. De korst is vrij hard, waardoor het broodje niet meegeeft als je er in wilt bijten, en je dus een flink grote bek mond moet hebben om een goede hap te kunnen nemen. Ik rek mijn kaakspieren en neem een hap. Eigenlijk een beetje een te grote hap, maar ik proef wel meteen dat de smaak van dit broodje beter is. Het vlees is lekker gekruid, niet te zout ook. Toch zit de hoeveelheid brood de smaak een beetje in de weg. Het broodje zelf is dan wel gekruid, dat telt ook mee in de smaak, maar het eet niet zo prettig, en dat is niet optimaal. Toch scoort dit worstenbroodje al geheel wel een punt, en wordt de eindstand 2-1 in het voordeel van het worstenbroodje van de Utrechtse bakker.

Het is jammer dat het worstenbroodje van de Jumbo tegenvalt. Je verwacht van een supermarktketen uit Brabant toch dat ze voor zo’n streekproduct meer hun best zouden doen. Daarentegen kost het ook allemaal niet zoveel, dus dan moet je er ook niet te veel van verwachten. Ondanks dat Bakkerij Neplenbroek hier de winnaar is, is ook dat niet het allerbeste worstenbroodje dat ik me voor kan stellen. Als je het formaat brood van de Jumbo neemt samen het worstje van het broodje van Neplenbroek en zorgt dat er geen bak lucht in zit, dan heb je denk ik het perfecte worstenbroodje. Of iets dat daar in de buurt komt in ieder geval.

En hier dus de beloofde video: