Naar de Beste Saté van Nederland

Ik hou erg van saté, maar dan vooral mijn eigen saté. Er zijn maar weinig plekken waar ik saté heb gegeten waarvan ik dacht: hè, net zo lekker als thuis. En lekkerder dan thuis, dat heb ik misschien nog maar één keer meegemaakt. Omdat saté buitenshuis vaak op een teleurstelling is uitgelopen sla ik dat meestal over op de menukaart tegenwoordig. Maar ik hou me aanbevolen voor een goede saté.

Ik was dus meteen klaarwakker toen ik vorig jaar hoorde van de wedstrijd ‘De Beste Saté van Nederland’. Helaas bleek dat dan niet voor particulieren te zijn, maar voor restauranthouders. De wedstrijd werd georganiseerd door Unilever Food Solutions en de enige verplichting die de koks hadden was het gebruik van Calvé Satésaus. Logisch.

In de jury zat onder andere Erik van Loo (Parkheuvel**, Rotterdam) en dat heeft natuurlijk ook alles te maken met het boek dat hij uitbracht: Rotterdams Straatvoer.

Op 5 oktober vorig jaar was de finale van deze wedstrijd en werd Remco Wols van Restaurant Jansen en Jansen in Schijndel uitgeroepen tot de winnaar. Als liefhebber van saté was een bezoek aan Schijndel dus een moetje, maar om diverse redenen was het er nog niet van gekomen. Onder het motto ‘beter laat dan nooit’ vertrok ik afgelopen vrijdag naar Schijndel om die Beste Saté van Nederland te gaan proeven. Want dat geloof ik natuurlijk niet zomaar…

Schijndel, voor wie het niet kent, is een stadje in de buurt van ‘s-Hertogenbosch. Het meest in het oog springende dat ik daar heb gezien was toch wel de Glazen Boerderij (waar ik geen verzoeknummers-draaiende boeren heb gezien, overigens) – daar vlak bij is Jansen en Jansen gevestigd. Restaurant, maar zo te zien ook café met statafeltjes. Leuke hoekjes, en al met al maakte het best een gezellige indruk. Ik koos een tafeltje bij het raam want met zo’n lekker voorjaarszonnetje is het toch een beetje zonde om achter in een hoek te gaan zitten.

De keuze van de menukaart was snel gemaakt (de menukaart wordt iedere dag vers gedrukt overigens, zodat alle verjaardagen en nieuwsfeitjes van die dag iedere dag kloppen) want ik kwam maar voor één ding: de saté.

IMG_20160311_131812De saté werd geserveerd op een bakje met kooltjes, met daarbij satésaus en een atjar van rode kool, kroepoek en apart nog twee pannetjes met frites (standaard met mayonaise) en een salade. De frieten waren lekker, de salade was, tja, gewoon salade. Allemaal bijzaken. De saté, van stukjes varken met daartussen wat spek was erg lekker. Zelf kruid ik hem wat sterker, in combinatie met de satésaus, de atjar en de kroepoek was het gerecht mooi in balans en erg more-ish. Vooral de atjar van rode kool is erg geslaagd, en ik begrijp heel goed waarom Erik van Loo daar enthousiast over was.

Was dit de beste saté van Nederland? Ik ben een kritisch eter, ik vind mijn saté zelf denk ik nog steeds het lekkerst, maar omdat je die nergens kunt krijgen, kan ik deze saté van harte aanbevelen.