Nieuw in Utrecht: Jacketz

Je hebt vast wel eens een gepofte aardappel gegeten. Ik denk dat de kans heel groot is dat je die dan van, beter gezegd uit, de barbecue hebt gegeten. Aardappel in aluminiumfolie doen en tussen de hete kolen of briketten gooien. Aan het eind van de barbecue, als je eigenlijk al helemaal vol zit, dan heb je nog die gepofte aardappel. Zit ik een beetje goed? Ik denk het wel. Het is in ieder geval wel mijn ervaring.

Anders

Dat het ook anders kan, dat bewijst Jacketz. Jacketz verkoopt gepofte aardappels, maar dan anders: ‘baked potatoes’ met diverse toppings. De aardappels die Jacketz daarvoor gebruikt zijn geen kleine jongens: ze wegen bijna een halve kilo voor ze gepoft worden. Je kunt gelukkig ook een halve bestellen. Die aardappels komen voor het overgrote deel uit Nederland (Hoekse Waard), tenzij er geen Nederlandse aardappels beschikbaar zijn (ongeveer twee maanden per jaar).

Nu ook in Utrecht

Half november heeft Jacketz, met al twee zaken in Amsterdam, een nieuwe vestiging geopend in Utrecht. Je vindt het nieuwe Jacketz aan de Korte Minrebroederstraat (voor wie de straatnaam niets zegt: dat is achter het stadhuis). Na twee ‘baked potato shops’, zoals ze het zelf noemen, heeft Jacketz in Utrecht een echt restaurantconcept neergezet. Je kunt er niet alleen je ‘gepimpte gepofte aardappel’ eten, maar er ook een biertje of wijntje bij nemen. Of gewoon een frisdrank, er is interessante keuze genoeg, zo bleek bij de perspreview, waar ik door Jacketz voor uitgenodigd was.

Keuze zonder stress

Het aantal toppings waar je uit kan kiezen is groot en ik ga ze niet allemaal noemen, maar wat dacht je van kipsalade met kaas en bacon, of met zalm. En als het koud is, dan gaat een runderstoof, gemaakt met Jopen Koyt, er vast ook wel in. Ook aan de vegetariërs (biet met geitenkaas) en de veganisten (‘spicy green curry’ met noten en hummus) is gedacht. Alsof de keuze nog niet genoeg was kun je ook eindeloos variëren, want je mag je topping ook helemaal zelf samenstellen. Krijg je daar keuzestress van, dan bestel je gewoon één van de classics.

Proeven

Uiteraard mochten we tijdens de perspreview ook proeven en ik proefde onder andere de runderstoof, de chicken melt en de green curry. Ik moet zeggen dat ik ze stuk voor stuk erg lekker vond. Verrassend vond ik vooral de spicy green curry. Je eet een curry meestal met rijst, en een aardappel is misschien wat ongewoon. De combinatie was echt perfect. Ik had zelf genoeg aan een halve baked potato, maar de grote eter kan dus ook een hele bestellen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Inrichting

In de inrichting van het restaurant is het aardappelthema ook terug te vinden. Zo is er een prachtige muurtekening van de aardappelplant en zijn er lampen met een heuse aardappel er in. Het was, zo begreep ik, nog niet zo eenvoudig om die te maken…

Deze diashow vereist JavaScript.

Als je wilt kun je bij Jacketz ook gewoon alleen een biertje drinken (ze hebben 30 verschillende) of een wijntje (geleverd door Grape District), met of zonder een borrelhapjes erbij. Als het weer wat warmer is kun je ook op het terras terecht en wil je een vergadering of andere bijeenkomst plannen op een centrale plek in de stad, dan is dat ook mogelijk bij Jacketz. Het gedeelte achter in het restaurant kan worden afgesloten. In die ruimte is zelfs nog een aparte biertap gepland, zodat je er ook een gezèllige bijeenkomst van kunt maken – of je vergadering goed kunt afsluiten.

Echt nieuw

Wat mij betreft voegt Jacketz echt iets nieuws toe aan de Utrechtse horeca, want ik heb nog nergens op deze manier gepofte aardappels gepresenteerd gezien. Van alles wat ik geproefd heb was ik behoorlijk onder de indruk en de prijzen zijn niet verkeerd: een hele Jacket classic kost tussen de €9,90 (vegetarisch) en €13,40 (visstoofpotje) – uiteraard varieert de prijs als je je baked potato helemaal zelf pimpt.

Ook nieuwsgierig naar de baked potatoes? Jacketz is iedere dag geopend van 12.00u