Proeverij: Zaanse Schoen van Brouwerij Hoop
Onlangs kreeg ik van Brouwerij Hoop uit Zaandijk een flesje bier, genaamd ‘Zaanse Schoen’. Met dit biertje haakte de brouwer in op de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaandam dit jaar (Zaandam en Zaandijk liggen allebei in de gemeente Zaanstad).
Nu drink ik graag een biertje, en als dat een beetje en apart bier is dan kan ik daar best blij van worden. Zaanse Schoen is gemaakt met handgeroosterde cacaonibs van De Euforij, ook uit de Zaanstreek (maar niet Zaanstad). En omdat het een themabiertje is, wilde ik wel eens weten of dat ook bij eten van dat thema past. Gaat dit bier nou ook echt samen met pepernoten, speculaas en what not?
Ik trok de stoute schoenen aan en regelde, helemaal zelf, de nodige versnaperingen voor bij dit bier. Je herinnert je dat artikel vast nog wel (toch?), en in dìt artikel lees je dan weer over mijn proeverij-bevindingen.
Proeven
Natuurlijk begint een proeverij met ruiken aan en proeven van het bier zelf. Zoals je van een porter mag verwachten is het bier donker, bitter en met branderige karameltonen. Ik moet een tweede slok nemen en me goed concentreren om de chocolade te proeven. Ik denk dat ik hem heel in de verte waarneem.
Ik begin meteen maar met de Oudhollandsche pepernoten. De anijs in deze baksels brengt ineens juist wel heel duidelijk de chocolade naar boven. Prachtig!
Dat begint al goed, en vol enthousiasme ga ik verder met wat speculaas. Maar nu is het bier ineens veel zuurder. Het verbaast me, de zure tonen had ik helemaal niet zo opgemerkt nog, ik vond ze in ieder geval niet heel erg dominant. Ook na een glas water en opnieuw proberen blijft de conclusie: met speculaas wordt dit bier erg zuur.
Als laatste is de borstplaat aan de beurt. Ik heb drie soorten gemaakt, en de eerste soort, wit met gekonfijte kersen, is een no-go. Het is zò zoet, dat je bier volledig verdwijnt.
Met de tweede soort, met de koffie, merk je dat de onopgeloste oploskoffie zelf heel erg bitter is, waardoor het bitter van het bier niet meer opvalt. Ook niet echt een goede keus; heb je geen last van het zoet, dan is het wel het bitter van de koffie die je Zaanse Schoen tenietdoen.
Tot slot is het de beurt aan de borstplaat met chocola. Chocola op chocola dus, en in dit geval word ik er ook niet echt enthousiast over. De chocola van de borstplaat is veel te sterk om iets toe te voegen aan de smaak van het bier zelf. Misschien zou een minder sterke chocoladeborstplaat (met de helft cacao bijvoorbeeld) een beter resultaat geven. Met deze is het in ieder geval geen succes.
Conclusie
De eerste hap was dus meteen de hoofdprijs: de chocolade van dit bier komt het beste tot zijn recht met de Oudhollandsche pepernoten met anijs. Dit komt zonder twijfel door de anijs, dus wie een zak van die dingen heeft liggen, of gewoon taaitaai – daar zit ook anijs in – en een flesje Zaanse Schoen, die kan een heerlijk bier en spijs-avondje doen.