Popeyes Louisiana Kitchen

torontofoodtrip-reprise-scaled-3In Nederland is er niet zo heel veel keus aan gefrituurde kip, helaas. Het is één van mijn lievelingsgerechten, maar buiten Kentucky Fried Chicken en Halal Fried Chicken ken ik eigenlijk geen keten die actief is in Nederland. Dat vind ik zelf erg jammer, en hoewel er wel af en toe een filiaal van KFC bij komt voegt dat niets toe aan de variatie.

popeyes-buitenIn Noord-Amerika is dat wel anders, en met name in de zuidelijke staten vind je veel fried chicken restaurants, en sommige daarvan zijn ook in Canada aanwezig, zoals Popeyes Louisiana Kitchen die ik in Toronto bezocht.

Popeye? Maar die was toch van de spinazie? Klopt, de naam is origineel ontleed aan het filmpersonage Jimmy ‘Popeye’ Doyle uit de film The French Connection. Later heeft de keten overigens wel licenties genomen op de tekenfilmfiguur Popeye (en anderen uit de series) ter promotie van het restaurant. Dus of dat eerste verhaal echt waar is…

Popeyes heeft dus duidelijk een ‘Louisiana’-achtgergrond, want daar is de keten opgericht, in 1972 (toen overigens nog onder de naam ‘Chicken on the Run’). Inmiddels heeft het restaurant rond de 2600 filialen, waaronder dus ook in Canada.

popeyes-binnenDie achtergrond zie je terug in met name bijgerechten als ‘Red Beans & Rice’, ‘Mashed Potatoes & Gravy’, ‘Cajun Rice’ en ‘Jambalaya’. Niet al deze gerechten zijn overigens in Canada verkrijgbaar, daar staan dan weer een paar andere gerechten op de kaart, zoals ‘Cajun Poutine’. En dat vond ik dan wel weer jammer.

popeyes-etenMaar het gaat natuurlijk om de kip. Volgens sommigen is de kip van Popeyes de beste die je kunt krijgen, en ik moet zeggen: die kip is behoorlijk mals en vol van smaak. Die van KFC is toch net iets droger zo lijkt het wel. Ik heb het gehouden bij twee stukken, zonder moeite had ik er meer opgekund. Maar ik wilde ook de Red Beans & Rice proberen. De rijst was een beetje stuk, dus geen mooie korrel, maar het bonenprutje was wel erg smakelijk. De coleslaw was ook gewoon goed, en daar hou ik ook van.

Zou ik er 5 kilometer voor omrijden voor de kip? Neuh, dat niet, maar ik zou het zeker niet uit de weg gaan. Maar ja, de kans dat Popeyes naar Nederland komt is vrijwel nul. Dat blijft dus iets voor op reis.

Website: Popeyes Louisiana Kitchen (Canada)