Flatbread met Kruidige Hummus, ingelegde rode ui, kip, feta en rucola

Ja, het is een hele mond vol. Maar wel een hele lekkere mond vol. Het recept bestaat uit een aantal delen. Je kunt natuurlijk de delen ook afzonderlijk gebruiken voor iets anders en de ingelegde rode ui kun je prima 1 of meer dagen van te voren maken.

Afbeelding van het flatbread met hummus, rode ui,kip en rucolaEre wie ere toekomt: het recept voor de ingelegde rode ui is gebaseerd op een recept van Superdushichef Jurino (kijk hier zijn filmpje op Instagram). Ik heb het hier alleen aangepast omdat ik meer smaak en geen pit wilde.

Ingelegde rode ui

Dit gaat er in

  • 3 rode uien
  • schil van 1 citroen (liefst biologische, maar in ieder geval goed gewassen)
  • 300ml kokend water
  • 200ml gewone azijn
  • 1 eetlepel zout
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 theelepel ve-tsin aka MSG (optioneel, maar maakt het wel extra lekker)

Zo maak je het

  1. Haal de buitenste droge schillen van de ui en snij hem over de lengte doormidden
  2. Snij de ui in halve ringen
  3. Haal met een dunschiller de schil van de citroen. Let op dat je niet te veel van het wit meekrijgt.
  4. Snij de citroenschil over de lengte in hele dunne reepjes – ongeveer 1mm breed
  5. Meng de ui en de citroen
  6. Neem het kokend water en los daar de suiker, het zout en de optionele ve-tsin in op.
  7. Doe de azijn bij het water en roer goed door
  8. Giet het mengsel bij de uien en citroenschil. Zorg dat alles goed onder staat en laat dit minimaal 10 minuten staan.
  9. Als de uien verkleurd zijn (en afgekoeld) doe de uien dan in een pot met goedsluitende deksel, en giet er zoveel van het vocht op dat de ui goed onder staat.
  10. Zet de ingelegde rode ui weg in de koelkast. Het is daar tot wel zo’n 3 weken houdbaar.

 

Kruidige Hummus

Het is handig als je voor dit recept een keukenmachine hebt. Het zal vast ook anders kunnen. Vijzel en zeef, wellicht. Als je een goede suggestie voor een alternatief hebt, stuur een berichtje!

Dit gaat er in

  • 1 blik kikkererwten (400 grams blik)
  • Tahini (Sesampasta; ik gebruikte die van Souq)
  • 2 tot 3 takjes verse munt (afhankelijk van hoeveel blaadjes en hoe groot)
  • 6 takjes verse koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel witte peper, gemalen
  • ¾ theelepel zout
  • 1 kleine teen knoflook, fijngesneden
  • Sap van een halve citroen
  • 3 à 4 eetlepels goede olijfolie

Zo maak je het

  1. Giet het vocht van de kikkererwten. Je kunt het bewaren om het als aquafaba te gebruiken als eiwittenvervanger, maar ik laat het achterwege.
  2. Doe de kikkererwten in de keukenmachine met de tahini, de knoflook, de blaadjes van de munt, gescheurd, de hele takjes koriander (ja, die steeltjes kun je gewoon eten) in stukken, de komijn, peper, zout, het citroensap en 1 eetlepel van de olijfolie.
  3. Zet de keukenmachine aan op de laagste stand zodat de kikkererwten rustig fijngemalen worden. Als het een beetje een zachte massa is geworden doe je er weer een eetlepel olijfolie bij. Je kunt de machine nu iets harder zetten. Giet langzaam nog de derde en vierde eetlepel olie er bij (als je een gaatje hebt in de machine waar de olie door kan), of giet het er steeds bij tijdens een stop van de machine.
  4. Laat het geheel draaien tot het een gladde massa is. Wil je het iets vloeibaarder of smeuiger, voeg dan wat extra olie toe.

 

Gebakken kip

Dit gaat er in

  • 2 kipdijfilets (lekkerst) of 1 kipfilet (ongeveer 200 gram totaal)
  • 1 el olijfolie
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • ¼ theelepel uipoeder
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder (het lekkerst, maar gewone mag ook)
  • ¼ theelepel zout
  • Een kneep citroensap / ½ theelepel als je een flesje gebruikt.

Zo maak je het

  1. Het lekkerst is het als je de kip even een uurtje of 2 à 3 laat marineren.
  2. Meng de olie en alle kruiden en het citroensap tot een marinade. Zorg dat er geen klontjes in zitten.
  3. Snij de kip in korte en dunne reepjes.
  4. Meg de kip met de marinade; masseer het even lekker in en zit weg.
  5. Om te bakken doe je een klein scheutje olijfolie in de pan en verhit deze.
  6. Doe de kip in de olie en bak de kip op middelhoog vuur gaar.
  7. Blus de aanbaksels even af met wat water, bouillon of een klein beetje citroensap, zodat alle kruiden weer aan de kip komen.
  8. Zet het vuur uit.

Rucola

Dit gaat er in

  • 40 gram rucola
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • Citroensap
  • Sesamzaadjes (geroosterd)

Zo maak je het

  1. Als je geen geroosterde sesam zaadje heb, rooster dan 1 eetlepel sesamzaadjes in een hete koekenpan zonder anti aanbaklaag. Schud de sesamzaadjes af en toe zodat ze gelijkmatig lichtbruin worden. Niet donkerbruin en zeker niet zwart. Doe de geroosterde zaadjes in een hiitebestendig bakje. Laat ze niet in de pan zitten, dan verbranden ze. En zet de pan veilig weg, want die is heet en moet vanzelf afkoelen (dus NIET in koud water doen).
  2. Doe de rucola in een slakom. Doe het zout, peper, olijfolie, citroensap en de sesamzaadje er bij.
  3. Meng alles goed door elkaar

 

Het hele gerecht afmaken

Dit heb je nodig

  • 4 (glutenvrije) flatbreads (merk Schär) (of 2 afhankelijk van de grootte), bereid zoals op de verpakking aangegeven
  • De hummus
  • De ingelegde rode ui
  • De kip
  • De sla
  • 50 gram feta, verbrokkeld
  • Een paar takjes koriander
  • De rest van de sesamzaadjes
  • Wat citroensap

 

Zo maak je het

  1. Leg de flatbreads op een bord.
  2. Smeer een goede laag hummus op.
  3. Doe er wat van de ingelegde rode ui op (haal de reepjes citroen er wel even uit),
  4. Doe daar de kip op, en vervolgens de feta en dan de rucola en wat koriander.
  5. Geef er nog een kneep citroen overheen en nog wat extra sesamzaadjes.

 

Veel plezier met koken en smakelijk eten!

Heb je nog een leuke tip of aanvulling – of een vraag – stuur een berichtje. Hier, of via één van de social media-kanalen.