Recept: Heks’nbollen

Er is altijd een dag dat je iets nog nooit gegeten hebt. Een tijdje terug zei ik tegen iemand dat ik nog nooit Heks’nkaas had gegeten. Ik werd bijna niet geloofd. Toch was het zo.

Vers gebakken soesjes
Soesjes, de basis voor Heks’nbollen

Natuurlijk had ik de potjes wel eens zien staan in het schap van de supermarkt, maar ze hadden me nog nooit verleid tot kopen. En ik hou best wel van kruidenkaas, daar niet van.

Toen ik een paar weken geleden de kans kreeg om ‘Heks’nkaas in een tube’ uit te proberen en er iets culinairs mee te verzinnen aarzelde ik geen moment. Als ik het nu niet ging proeven, dan ging het nooit meer gebeuren natuurlijk.

Nu zal ik vast de enige niet zijn die nog nooit Heks’nkaas heeft gegeten, dus voor wie het nog steeds niet kent: het is een ‘smeerdip van roomkaas met verse kruiden’ en ‘met een tikkeltje magie’. Naast de Original zijn er nu ook een aantal varianten zoals Tomaat Basilicum en Mosterd Dille.

In het pakket dat koelvers bij mij werd afgeleverd zaten twee tubes Original Heks’nkaas, een zak Lay’s Bugles en een kaartspel, als kadootje. Het blijkt dat veel mensen kaas in hun Bugles doen, dus logisch dat ze die erbij deden; ik eet mijn Bugles trouwens altijd gewoon zo uit de zak.

De tube is inderdaad handig als je er iets mee wilt vullen, zoals Bugles. Dus toen ik een recept met de tube Heks’nkaas ging verzinnen was het wel heel belangrijk dat nou juist die tube er heel handig voor zou zijn. Een Tosti Ham-Heks’nkaas gaat minstens net zo makkelijk uit een bakje, dus dat soort ideeën vielen af.

Waar kun je een tube nou goed voor gebruiken? Als je iets moet spuiten, dan is zo’n tube handig. Wanneer spuit je nou iets? Als je iets wilt vullen…. dus… eureka! Soesjes met Heksn’kaas, ik ga soesjes met Heks’nkaas maken! En ik noem ze: Heks’nbollen.

Het maken van soesjes is niet super ingewikkeld, maar je moet even goed opletten wat je doet. Om zeker te weten dat ik het goed deed raadpleegde ik De Banketbakker van held Cees Holtkamp, en keek ik voor de zekerheid ook nog even zijn filmpje over het maken van soezendeeg op Foodtube (waar je nog veel meer filmpjes vindt waarin hij, samen met kleindochter Stella, ons gewone stervelingen meer leert over het bakken van banketbakkersproducten).

Ik halveerde de hoeveelheden van het standaardrecept, anders zou ik wel weer heel veel soezen hebben, en dat was nou ook weer niet nodig. Onderstaand recept is voor ongeveer 20 soezen. De soezen doe je het makkelijkst op de bakplaat met een spuitzak met een gladde mond (niet te klein), maar als je alleen een gekartelde hebt, dan gaat dat ook prima, weet ik uit ervaring.

Ingrediënten

  • 50 gram water
  • 50 gram melk
  • 50 gram boter (ik gebruikte hier gezouten boter)
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren, maatje M

Bereiden

  1. Zet je oven alvast aan op 200 graden Celsius. Ik gebruik hier zelf liever alleen onder- en bovenwarmte; met luchtcirculatie is er wat meer risico dat de soesjes ongelijkmatig bakken heb ik de indruk.
  2. Doe het water, de boter en de melk in een (steel)pannetje en breng het aan de kook
  3. Haal nu het (steel)pannetje van het vuur, zodat de vloeistof van de kook af raakt
  4. Voeg de bloem gelijkmatig aan de vloeistof toe, terwijl je dit met een garde goed mengt
  5. Zet het pannetje terug op het vuur en blijft de massa goed doorroeren in het pannetje. Het is de bedoeling dat je de bloem gaart. Het garen van de bloem duurt ongeveer twee minuten, soms iets langer en soms iets korter. Maak je meer soesjes, dan gaat het ook iets langer duren. Het is niet heel makkelijk te zien wanneer de bloem gaar is, zo zegt Cees Holtkamp ook in het filmpje. Als de bloem loslaat van de pan is het een goed teken, soms lijkt het ineens te gaan klonteren en alsof de boter uit de bloem loopt, zoals bij mij dit keer gebeurde; dat is geen reden voor paniek, dus.
  6. Haal het pannetje nu weer van het vuur, en voeg het eerste ei toe en meng het ei goed door de bloemmassa. Pas als het ei helemaal opgenomen is mag je het tweede ei er bij doen, en ook dat roer je door tot het helemaal opgenomen is door de bloem.
  7. Je soezenbeslag is nu klaar om opgespoten te worden op de bakplaat om te bakken:
  8. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  9. Doe het soezenbeslag in een spuitzak met een recht spuitmondje, maar een gekartelde kan dus ook. Spuit het soezenbeslag gelijkmatig op het bakpapier, ongeveer 10 gram per stuk.

Dit is misschien even oefenen; je kunt eerst even je spuitzak met beslag wegen vóór je de eerste spuit en nadat je de eerst gespoten hebt om een beetje een indruk te krijgen hoe groot je soezen zijn.

  1. Spuit de soesjes niet te dicht op elkaar, want ze gaan nog helemaal opbollen. Spuit je ze te dicht op elkaar, dan kunnen ze aan elkaar vast komen te zitten.
  2. Alle soezen op de bakplaat gespoten? Doe de bakplaat dan in het midden van de oven, en bak ze ongeveer 20 minuten. Controleer de soezen na ongeveer 15 minuten (het liefst zonder het deurtje open te doen) om te zien hoe ver ze zijn. Als ze mooi opgebold zijn en goudbruin, dan zijn ze klaar.
Heks'nbollen
Heerlijk Heks’nbollen: soezen gevuld met Heks’nkaas

Om van je soezen nu Heks’nbollen te maken, moet je nog even geduld hebben, want de soezen moeten eerst helemaal afkoelen voor je ze verder verwerkt.

Zijn je soezen afgekoeld, snij ze dan aan de onderkant kruiselings in, bijvoorbeeld met een aardappelmesje.

Steek het spuitmondje van de tube Heks’nkaas in het gaatje dat je in het soesje hebt gemaakt. Spuit dan ongeveer 9 gram Heks’nkaas in het soesje om zo een Heks’nbol te maken.

Je maakt 13 Heks’nbollen met één tube. Ook dat moet toch een tikkeltje magie zijn.