Recept: Kipstoof met chorizo, tomaat en venkel

kipstoof_blogIk ben al een aantal jaren geabonneerd op het Engelse kookblad BBC Good Food Magazine. Voor mij is dat nog steeds het leukste kookblad, misschien ook omdat de recepten me het meeste aanspreken. De moderne Engelse keuken is, wat mij betreft, een erg interessante keuken. Naast de klassieke Engelse gerechten kan deze keuken bogen op een eeuwenlange invloed uit alle windstreken van het Gemenebest zoals uit Hong Kong, India en het Caraïbisch gebied. Het enige nadeel is dat sommige ingrediënten lastig of niet verkrijgbaar zijn in Nederland, maar daar moet je dan soms gewoon even omheen werken of een goed alternatief vinden. Meestal lukt dat wel.

In de editie van september 2018 vond ik een interessant gerecht: ‘Chorizo, fennel & tomato fish stew’. Die leek me wel heel erg lekker, maar aangezien ik de enige ben die thuis vis lust was het niet meteen een optie om die te maken. Totdat ik bedacht dat het misschien ook wel gewoon met kip zou kunnen. Die combinatie bleek wonderwel voortreffelijk te werken. De ‘cooking chorizo’ (ik noem hem hier bakchorizo) die oorspronkelijk in het recept moest heb ik vervangen door ‘Iberico worstjes’ van de Utrechtse biologische slagerij Gerrit Takke. Nu zul je misschien niet in of in de buurt van Utrecht wonen, en dan wordt dat lastig. Misschien heeft jouw slager ook wel een dergelijke soort worst. Waar het om gaat is dat het een verse worst is met een chorizo-kruiding. De worst moet wel vrij compact zijn, anders kun je er geen blokjes van snijden. Maar een gedroogde chorizo is dus NIET wat hier in moet.

Ik heb verder nog een paar kleine aanpassingen gedaan ten opzichte van het originele recept. Mijn versie van deze stoof deel ik hieronder met jullie – met dank aan BBC Good Food Magazine, september 2018 dus.

Kipstoof met chorizo, tomaat en venkel

(4 personen)

Ingrediënten

 • 1 eetlepel olijfolie
 • 150 gram bakchorizo, in blokjes
 • 1 grote ui, dun gesneden
 • 2 theelepels venkelzaad
 • 200ml droge witte wijn (ik gebruikte een Menade Verdejo Rueda)
 • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
 • 1 tl basterdsuiker
 • 150ml kippenbouillon (vers is lekkerder, maar van een blokje mag ook)
 • 275 gram kip(dij)filet, in blokjes van 1cm x½cm
 • 2 lente-uitjes, in schuine ringen gesneden
 • 275 gram rijst (ongekookt)

Bereidingswijze

 1. Verhit de olie in een ruime pan en bak de chorizoblokjes op een laag tot middelhoog vuur totdat ze krokant beginnen te worden. Regelmatig omroeren om te voorkomen dat ze aanbranden. Het is de bedoeling dat ze langzaam smaak en vet loslaten, dus let op dat het vuur niet te hoog staat.
 2. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 3. Als de blokjes krokant beginnen te worden haal ze er dan uit, maar zorg dat het vet in de pan achterblijft. Je hoeft de blokjes niet helemaal tot keihard te bakken, ze worden harder als ze uit de pan zijn
 4. Voeg de ui toe aan de pan en laat de uien op een laag vuur zacht worden. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
 5. Voeg nu de venkelzaadjes toe, en bak die ongeveer een minuutje mee.
 6. Doe nu de wijn er bij en laat het geheel lekker zachtjes bubbelen tot de helft van de wijn verdampt is.
 7. Voeg nu de tomaten in blik toe, samen met de bouillon en de suiker. Voeg flink wat peper en ook zout toe, maar doe voorzichtig met het zout als je een bouillonblokje hebt gebruikt voor de bouillon. Die is vaak al behoorlijk zout. Je kunt dan beter later nog wat zout toevoegen.
 8. Laat dit zo’n 7 minuten sudderen en voeg dan de chorizo en de kipblokjes toe. Roer de kip goed door de saus heen, zodat de kip goed verwarmd wordt.
 9. Laat het geheel ongeveer 8 minuten zachtjes sudderen. De saus zal wat indikken. Als na 8 minuten de kip gaar is, is de stoof klaar.
 10. Verdeel de rijst over vier borden, en verdeel daar de stoof overheen.
 11. Garneer de borden met de ringen lente-ui.

Ik hoop dat je er net zo van zullen genieten als ik, laat weten wat je er van vindt in de comments.

PS. Volg je me al op Facebook, Instagram en Twitter?