Romige Courgettesoep met Emmentaler (en Emmentaler Crisp)
Komkommertijd is ook courgettentijd. Dus er zijn dan volop courgettes te koop voor weinig. En als je zelf courgettes hebt geplant, dan weet je dat als ze komen, ze ook SNEL en met VEEL komen. Om optimaal gebruik te maken van al die courgettes heb je wat leuke, lekkere recepten nodig. Komt het toch even mooi uit dat ik een recept voor Romige Courgettesoep met Emmentaler voor je heb. Simpel, en door wat extra ingrediënten heel erg lekker. En nog een Emmentaler Crisp als extraatje.
Romige Courgettesoep met Emmentaler
hoofdgerecht voor 4 personen of als gang/bijgerecht voor 8
Ingrediënten
- 60 gram roomboter
- 1 flinke ui (100-150 gram) – grof gesnipperd
- 6 flinke tenen knoflook – grof gehakt
- 2 stengels bleekselderij – in kleine stukjes
- ±800 gram groene courgettes, gewassen en in blokjes – schillen is niet nodig
- 1 liter groentebouillon (dat mag gewoon van twee blokjes gemaakt zijn)
- 150ml slagroom
- 150 gram geraspte Emmentaler (dat mag gewoon zo’n zakje uit de supermarkt zijn)
- 1½ theelepel gedroogde oregano
- ¾ theelepel witte peper (zwarte mag ook, maar witte is lekkerder – en zie je niet)
- zout
Bereiden
- Smelt de boter langzaam in een flinke pan, van ongeveer 3 liter.
- Als de boter licht begint te bruinen, voeg dan de ui, de knoflook en de bleekselderij toe. Roer dit goed om en laat dit zachtjes stoven.
- Voeg wat zout toe aan de ui, knoflook en bleekselderij, ongeveer ½ theelepel.
- Zodra de knoflook begint te bruinen en de ui glazig wordt, voeg je beetje bij beetje de blokjes courgette toe. Schep deze bij het toevoegen steeds goed door de rest.
- Als alle courgette is toegevoegd, doe dan de oregano en de witte peper er bij.
- Laat de groente ongeveer 5 tot 10 minuten op matig vuur stoven. Regelmatig roeren.
- Doe hier nog ¼ theelepel zout bij.
- Begint de courgette wat te verkleuren en zacht te worden, dan is het tijd om de bouillon toe te voegen. Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes doorkoken, met de deksel op de pan.
- Haal de pan van het vuur en maak de hele soep fijn met een staafmixer.
- Zet de pan terug op het fornuis, op een laag vuur.
- Voeg de slagroom toe en roer dit goed door de soep.
- Voeg nu de geraspte Emmentaler toe en roer ook dit goed door de soep.
- Verwarm de soep verder totdat deze nèt weer aan de kookt komt, zet dan het vuur uit.
- Proef nog even of het wat extra zout nodig heeft, of laat dat over aan de eter zelf.
- Serveer de soep in borden of kommen. Je kunt de soep garneren met een optionele Emmentaler Crisp.
Optioneel: de Emmentaler Crisp
Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een anti-aanbakkoekenpan en wat geraspte Emmentaler – en wat geduld.
- Zet de pan op een laag vuurtje
- Schep in de pan een aantal gescheiden hoopjes geraspte Emmentaler
- Laat de kaas rustig smelten. Niet aan zitten, niet roeren.
- Als de kaas gesmolten is, zet het vuur dan iets hoger.
- Is je Emmentaler Crisp aan de bovenkant droog en begint het naar gebakken kaas te ruiken? Draai de crisps dan nog heel even om in de pan.
- Laat nog 1 minuutje op de andere kant bakken en haal ze dan uit de pan. Leg ze even op een stukje keukenpapier of een rooster om ze wat af te laten koelen en ze extra krokant te maken.
Smakelijk eten!