Yucatan Aardappels

Deze kruidenmix, met roots in het Mexicaanse schiereiland Yucatan, past verrassend goed door gebakken aardappels. Het gerecht mag daarom op je NederMex tafel niet ontbreken.

Yucatan AardappelsIngrediënten voor de kruidenmix

  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 tl oregano
  • 4 kruidnagels
  • ¾ tl komijnpoeder (djinten)
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ½ tl zout

Overige ingredienten

  • 200 gram aardappels per persoon
  • boter

Bereiding

Maak de peperkorrels, kruidnagels en oregano fijn in een vijzel en meng daarna de overige kruiden en specerijen en het zout er doorheen.

Schil de aardappels, maar laat ze wel heel. Heel erg grote aardappels wel in tweeën snijden.

Kook de aardappels gaar, giet ze af, en laat ze afkoelen. Je kunt de aardappels prima een dag eerder koken (bijvoorbeeld samen met de aardappels voor die dat) en ze afgedekt in de koelkast bewaren tot de volgende dag.

Snij de afgekoelde aardappels in plakken van ongeveer 8mm.

Verhit de boter in de pan tot deze gesmolten is en licht begint te kleuren. Doe de aardappelschijven in de boter en bak de aardappels op een niet al te hoog vuur aan beide kanten lichtbruin.

Voeg nu de kruidenmix toe, reken op 1 theelepel kruidenmix per persoon. Meng de kruiden goed door de aardappels en laat ze nog ongeveer 3 minuten meebakken. Regelmatig omscheppen.

Deze aardappels passen trouwens erg goed bij deze Mexicaanse Kip uit de Oven en het gerecht Loaded Mais