Zelf pastasaus maken voor je #hetezomeroogst

Het was heet de afgelopen tijd, en dat hebben we geweten. Niet alleen lag Nederland massaal op het strand, aan de recreatieplas of voor apegapen thuis, ook het groente en fruit zuchtte onder de hitte en de droogte. Gevolg: de pruimen zijn te klein voor de supermarkt en dreigden weggegooid te worden, de bramen zijn niet mooit genoeg en de tomaten zijn veel sneller rijp dan de supermarkt ze kan verkopen. Al dat prima voedsel dreigt weggegooid te worden, en dat is natuurlijk zonde. Veel organisaties werken daarom samen om de supermarkten en de consumenten te overtuigen dat groente met een deukje of een vlekje prima te eten zijn en dat pruimen die 3mm kleiner zijn dan de ‘standaard’ ook gewoon lekkere pruimen zijn. Kijk maar eens op social media bij Hete Zomer Oogst, bijvoorbeeld. Of via de hashtag #ikomarmkrom op Twitter.

De komende tijd worden er veel tomaten aangeboden, onder andere door supermarktketens Hoogvliet en Plus, dus een recept om zelf je pastasaus te maken leek me wel een goed idee.

Ingrediënten

  • 2 kilo tomaten
  • 4 uien
  • 6 tenen knoflook
  • 1 winterwortel
  • 4 takken bleekselderij
  • 1 rode peper
  • 1 blikje ansjovis
  • 1½ eetlepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde thijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano

Bereiden

Snij de ui klein, maar je hoeft hem niet heel fijn te snipperen. Verwarm olijfolie die geschikt is om in te bakken in een grote ruime pan van minimaal 5 liter. Doe de ui er bij en laat op zacht vuur langzaam bakken, onder af en toe roeren.

Snij de knoflook in dunne plakjes en roer de knoflook door de ui.L aat het geheel rustig op een vuurtje bakken.

Je hebt nu de tijd om de wortel en de bleekselderij in kleine stukjes te snijden (hoeft ook niet al te klein). Als de uien glazig worden, doe de wortel en de bleekselderij er dan bij.

Haal de ansjovis uit de olie en snij ze fijn en voeg je toe aan het groentemengsel. Roer goed door.

Snij de rode peper in ringetjes, haal de zaadjes er eventueel uit, en doe die ook in de pan. Laat het geheel op laag vuur zachtjes bakken, tot de ui licht begint te carameliseren. Af en toe goed doorroeren.

Terwijl de ui rustig op weg is naar de caramelisatie heb je alle tijd om de tomaten te snijden. Ik snij ze zelf in ongeveer 16 stukjes per tomaat, iets grover mag ook wel.

Als de ui licht begint te kleuren, doe dan de tomaten er bij. Heb je nog niet alle tomaten gesneden, geen probleem, doe wat je gesneden hebt er gewoon bij, en de rest later. Als alle tomaten in de pan zitten breng je het geheel aan de kook en mag de groente op een laag vuur lekker stoven. Dat mag gerust een uur of 2, zonder deksel op de pan. Het vocht kan dan verdampen, zodat je een erg intense smaak overhoudt.

Halverwege de kooktijd (na een uur dus ongeveer) doe je de kruiden er bij. Roer deze er goed door, en laat dan dus nog een uurtje stoven. Aan het eind moet er ongeveer een liter aan vocht verdampt zijn.

Gebruik een staafmixer om er een gladde saus van te maken. Voeg zout toe indien nodig.

Aan het eind heb je ongeveer twee kilo pastasaus, die je heel goed in kunt vriezen. Heb je voorlopig geen omkijken meer naar dus, saus voor bij de spaghetti of macaroni.

Smakelijk eten!