Snel zalmsmeerseltje

Ingrediënten voor het zalmsmeerseltjeZalm. Ik heb er een beetje een haat-liefde verhouding mee. Gerookte zalm: heerlijk. Gebakken zalm: soms echt niet lekker. Gravad lax: ja graag. Zalm uit blik: mwah…

Zalm uit blik, maar dan als hoofdingrediënt voor op een toastje of gewoon op brood: JA!

Je kunt natuurlijk een bakje zalmsalade halen bij je visboer of de super om je hoek, ik maak zo’n smeerseltje altijd zelf, meestal met wat ik zoal in de koelkast heb liggen. Dat wisselt nog al eens, en het resultaat is dus ook wisselend. Altijd wel lekker, maar soms nog lekkerder dan een andere keer. Deze keer was ik er zelf erg tevreden over, dus ik wil dat recept graag met jullie delen. Ik gun jullie ook lekker eten (al kunnen smaken verschillen natuurlijk…).

In dit recept gebruik ik een blikje ‘Statesman Wilde Zalm’, die met 35% korting bij de Albert Heijn lag. Daar moesten ze blijkbaar vanaf, en ik zie dat deze ook niet meer in het assortiment zit. Je zult dus een ander blikje moeten nemen, of misschien heeft jouw favoriete super het nog wel in het assortiment – er zijn tenslotte meer supermarkten dan Albert Heijn. Een kwalitatief beter blikje zalm (betere zalm, niet beter blik…) zal een lekkerder smeerseltje opleveren, en zal dus voor iedereen verschillend zijn. Probeer eens wat verschillende uit als je zin hebt, of koop gewoon wat je altijd koopt.

Ingrediënten

 • 1 blikje zalm (deze was 213 gram)
 • 2 eetlepels mayonaise
 • 2 theelepels kappertjes
 • 1 theelepel limoensap
 • ½ theelepel mierikswortel
 • versgemalen peper
 • (versgemalen) zout
 • Als je blikje meer of minder zalm bevat, dan kun je de ingrediënten natuurlijk naar verhouding aanpassen)

Bereiding

Hoe simpel kan de bereiding zijn? Niet veel simpeler dan dit:

 1. Open het blikje zalm, laat het vocht er uit lopen.
 2. Doe de zalm in een bakje.
 3. Doe er zout en peper bij.
 4. Doe er mayonaise bij.
 5. Voeg de kappertjes toe.
 6. Doe de limoensap erbij.
 7. En als laatste mag de mierikswortel er bij.
 8. Meng alles goed door elkaar. Proef, en doe er indien nodig nog wat zout of peper bij.

Klaar, en smeren maar, die boterhammen. Of serveer het met toastjes bij de borrel.

Ik vind zelf de limoensap het lekkerst om in dit gerecht te gebruiken, omdat de limoen wat zoetigs heeft. Dat geeft voor mij hier net dat beetje extra smaak.

Laat een reactie achter in de comments als je het ook gemaakt hebt en wat je er van vond. Heb je zelf nog extra ingrediënten toegevoegd die het nog completer maken? Daar ben ik ook benieuwd naar!